Cazul fetei de 19 ani care are 16 kilograme: Verificări vizându-i pe medicul de familie şi asistentul social, dar şi pe primarul din localitate

Prefectura Suceava a dispus înfiinţarea unei comisii mixte de control în cazul fetei de 19 ani din comuna Moldoviţa care are 16 kilograme după ce a fost hrănită doar cu lapte de către mama ei, verificările vizându-i pe medicul de familie şi asistentul social, dar şi pe primarul din localitate.

Urmărește
152 afișări
Imaginea articolului Cazul fetei de 19 ani care are 16 kilograme: Verificări vizându-i pe medicul de familie şi asistentul social, dar şi pe primarul din localitate

Cazul fetei de 19 ani care are 16 kilograme: Verificări vizându-i pe medicul de familie şi asistentul social, dar şi pe primarul din localitate

Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a declarat, vineri, că a dispus constituirea unei comisii mixte de control care să verifice dacă s-au respectat atribuţiile legale ale tuturor celor implicaţi în acest caz.

El a precizat că Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava care s-a autosesizat în acest caz şi a declanşat o anchetă poate verifica doar dacă medicul de familie şi-a îndeplinit atribuţiile, el menţionând că a dispus extinderea acestor verificări.

"Am lărgit verificările. Trebuie să vedem dacă s-au respectat atribuţiile atât de către primar, de asistentul social, de medicul de familie şi de însoţitor", a spus prefectul.

El a spus că în urmă cu un an a cerut asistenţilor sociali să meargă pe teren şi să nu facă muncă doar din birou.

Sinescu a explicat că situaţia în care a ajuns fata respectivă a fost determinată de faptul că unele instituţii nu şi-au îndeplinit atribuţiile şi responsabilităţile, iar comisia constituită urmează să stabilească motivele pentru care fata nu a fost ajutată până acum.

"Poate şi însoţitorul fetei putea spune că nu se poate descurca şi că ar trebui ca fata să fie luată în grija autorităţilor", a mai spus prefectul.

El a estimat că rezultatele anchetei acestei comisii ar putea fi făcute publice luni sau marţi.

Tânăra de 19 ani din comuna suceveană Moldoviţa care cântăreşte doar 16 kilograme, după ce a fost hrănită doar cu lapte şi apă cu zahăr de către mama sa, care are schizofrenie, este internată la Spitalului "Sfânta Maria" din Iaşi. Fata s-a dezvoltat ca un copil de 6-7 ani şi se exprimă ca unul de 3 ani. Ea are dinţii distruşi, nu i-a crescut părul, nu socializează.

Medicii afirmau iniţial că fata are grave carenţe alimentare şi retard psihic cauzat de relaţia nefirească avută cu mama ei, care a menţinut-o cu forţa la stadiul de bebeluş, dar şi de lipsa unei alimentaţii adecvate.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii "Sfânta Maria" din Iaşi, medicul Lucian Cernahovschi, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că fetei i se administrează tratament perfuzabil, iar alimentele sunt introduse treptat.

"Are câteva săptămâni de când este în spital. Avea o stare alterată, însă acum se simte mai bine. I se administrează tratamentul cu perfuzii, iar alimentele sunt introduse treptat. A fost hrănită de mama ei doar cu lapte şi apă cu zahăr, dar organele nu au fost afectate, organismul a rezistat", spunea Cernahovschi.

Potrivit acestuia, din momentul internării fetei în spital, greutatea acesteia a crescut cu un kilogram.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava s-a autosesizat, joi, în cazul fetei de 19 ani şi a cerut explicaţii medicului de familie şi asistentului social.

Directorul adjunct al DSP Suceava, Cătălina Zorescu, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că după mediatizarea cazului, DSP Suceava s-a autosesizat în cazul fetei şi a dispus declanşarea unei anchete.

Totodată, ea preciza că a solicitat medicului de familie al fetei şi asistentului social care o avea în evidenţă note explicative privind acest caz.

"Atât asistentul comunitar, cât şi medicul de familie aveau obligaţia de a informa DSP despre situaţiile deosebite pentru ca împreună, din timp, să putem lua măsurile necesare", spunea Zorescu.

La rândul său, directorul adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Magdalena Isăilă, declara corespondentului MEDIAFAX că acest caz nu a fost făcut cunoscut, până în prezent, reprezentanţilor acestei instituţii.

"Nu am fost sesizaţi nici de asistentul social şi nici de medicul de familie despre acest caz", spunea Isăilă.

Ea adăuga că DGASPC Suceava a solicitat spitalului din Iaşi, unde este internată fata, un punct de vedere privind o eventuală instituţionalizare a acesteia după externare.

Fata de 19 ani mai are o soră geamănă, care s-a dezvoltat normal, având 160 de centrimetri şi 50 de kilograme, şi este integrată în comnunitate.

"Este o relaţie toxică. Mama a abordat-o ca pe un sugar şi ea a rămas în aceasta legătură. Nu cred că e vorba de dragoste, ci efectiv de o dependenţă, o nevoie de a fi împreună, tocmai pentru ca ea (mama fetei - n.r.) să nu îşi urmeze tratamentul pentru schizofrenie. Dacă s-ar fi întrerupt această legătură profundă, dar nocivă, între mamă şi copil, poate că fetiţa s-ar fi dezvoltat normal. Dovada: sora ei geamană, care merge la şcoală, socializează, a evoluat fizic şi psihic normal", a declarat şeful Clinicii V de Pediatrie a Spitalului "Sfânta Maria" din Iaşi, Marin Burlea.

Sora mai mare a fetei, care îi este însoţitor şi stă cu aceasta în spital, spunea că sora sa este de vină pentru situaţia în care se află întrucât a refuzat să mănânce.

"A refuzat mâncarea, a mâncat numai lapte, a refuzat îngrijirea, nu a vrut să colaboreze cu familia. Am încercat supă măcar, ceva lichid, dar refuza mereu. Medicul şi asistentul social ştiau, da, ştiau că mănâncă numai lapte. Nu ne-a îndrumat concret la medic", spunea sora fetei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici