- Home
- Social
- RÂMNICU VÂLCEA, (29.11.2012, 13:12)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CAZUL MITEI de la Universitatea Bioterra: Profesorul Adrian Dulugeac, trimis în judecată
Şeful de lucrări de la Universitatea Bioterra, Adrian Dulugeac, acuzat că a primit bani sau bunuri de la studenţi cărora le-a dat subiectele la licenţă sau pe care i-a ajutat să obţină diplomele fără să susţină examene, a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv de procurorii vâlceni.
Urmărește
275 afișări
CAZUL MITEI de la Universitatea Bioterra: Profesorul Adrian Dulugeac, trimis în judecată (Imagine: www.bioterra.ro)
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea au dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a lui Adrian Dulugeac, profesor la Universitatea Bioterra, acuzat de luare de mită, trafic de influenţă în formă continuată, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii care nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, dar şi pentru comiterea a 13 infracţiuni de fals.
La începutul lunii octombrie, Adrian Dulugeac a fost arestat pentru 29 de zile de Curtea de Apel Piteşti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
Adrian Dulugeac este şef de lucrări şi prodecan la Facultatea de Control şi Expertiză a Produselor Alimentare din Universitatea Bioterra. El a fost pus sub acuzare alături de Laura Harcan, şef de lucrări la Facultatea de Drept, în legătură cu divulgarea de subiecte de licenţă, aceasta fiind acuzată de fals intelectual.
Potrivit procurorilor, profesorul Adrian Dulugeac, de la Universitatea Bioterra, a primit mită de la studenţi bani, două cife cu beton şi servicii de reparare a instalaţiilor electrice pentru a le da răspunsuri prin SMS la examene, a le obţine lucrări de licenţă sau a le da note fără să se prezinte la examene.
Adrian Dulugeac mai este acuzat că, folosindu-se de calitatea sa de cadru didactic, a cerut şi a determinat alţi profesori de la Universitatea Bioterra care au examinat candidaţi la proba orală a examenului de licenţă să le acorde note mai mari faţă de cele corecte.
Astfel, în 11 septembrie, Adrian Dulugeac i-a cerut Laurei Harcan, cadru didactic la Facultatea de Drept de la Universitatea Bioterra, să corecteze şi să noteze lucrările scrise ale altor studenţi de la examenele anuale ori semestriale restante, solicitându-i acesteia să treacă notele şi în cataloage.
Procurorii l-au pus sub acuzare pe Dulugeac şi pentru luare de mită, stabilind că a primit diferite sume de bani ori alte servicii de la studenţi sau absolvenţi ai Universităţii Bioterra, în schimbul răspunsurilor corecte la subiectele de la proba scrisă a examenului de licenţă sau al obţinerii unor lucrări de licenţă. Totodată, Dulugeac a luat mită pentru notarea anuală a unor studenţi fără ca aceştia să fie prezenţi la examene, pentru înscrierea în fiecare an universitar, ori întocmirea unor situaţii şcolare nereale, în vederea absolvirii facultăţii, înscrierii la examenul de licenţă, promovării acestuia şi obţinerii diplomelor de licenţă.
La scurt timp după scandalul privind divulgarea subiectelor de la licenţă, patru persoane au fost prinse în flagrant, în Capitală, după ce l-ar fi şantajat pe preşedintele Universităţii Bioterra, Ion Nicolae, căruia i-ar fi cerut 150.000 de euro pentru a nu face publice informaţii despre acesta considerate compromiţătoare, declarau pentru MEDIAFAX surse judiciare.
Potrivit surselor citate, unul dintre cei patru, care s-a recomandat drept Florin Paraschivescu, director al publicaţiei Atac la persoană, l-a contactat în 29 septembrie pe şoferul lui Nicolae, căruia i-a spus că, dacă preşedintele universităţii nu le plăteşte 150.000 de euro, vor face publice informaţii compromiţătoare despre acesta. De asemenea, cei patru au cerut să primească în 30 septembrie un avans "de încredere" de 5.000 de euro, urmând ca restul banilor să le fie daţi în 1 octombrie, după deschiderea băncilor.
Şoferul i-a spus lui Nicolae despre discuţia avută cu cei patru, apoi preşedintele universităţii s-a adresat poliţiştilor, spunându-le că este şantajat. În 30 septembrie, poliţiştii au marcat bancnotele care urmau să le fie date celor patru, după care Nicolae s-a întâlnit în Capitală cu aceştia şi le-a dat cei 5.000 de euro.
La scurt timp după primirea banilor, cei patru au fost prinşi de poliţişti şi duşi la secţiile 1 şi 2, pentru audieri, anchetatorii cerând ulterior instanţei arestarea lor preventivă.
În 1 septembrie, Florin Paraschivescu şi Nicuşor Simion au fost arestaţi pentru 29 de zile de către instanţa Judecătoriei Sectorului 1. Celelalte două persoane din acest dosar, respectiv Daniel Gheorghe şi Sorin Condurache, sunt cercetate în libertate.
Florin Paraschivescu şi Nicuşor Simion au contestat decizia de arestare preventivă, recursul urmând să se judece luni, la Tribunalul Bucureşti.
Corpul de control al Ministerului Educaţiei face verificări la Universitatea Bioterra din Capitală, fiind vizat modul de "gestionare" a studenţilor, începând cu înmatricularea, şi a notelor, anunţa ministrul Ecaterina Andronescu.
Ministrul Educaţiei preciza că, în prezent, Universitatea Bioterra este creditată cu un "grad limitat de încredere", iar dacă la o evaluare a Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) se va constata că nu sunt îndeplinite standardele necesare, instituţia poate coborî la "neîncredere", după care poate urma retragerea dreptului de funcţionare.
Universitatea Bioterra a fost implicată, în 2000, într-un scandal legat de emiterea de diplome şi certificate imprimate de Ministerul Educaţiei, fără ca Bioterra să aibă dreptul pentru asemenea tipizate, la acea vreme Consiliul Naţional de Evaluare Academică şi Acreditare (CNEEA) hotărând retragerea autorizaţiei, până la remedierea problemelor.
La sfârşitul anului 2000, CNEAA de la acea vreme a hotărât retragerea autorizaţiei şi a dreptului de funcţionare pentru toate specializările Universităţii Bioterra Bucureşti, din cauza încălcării grave a Legii acreditării şi a Legii învăţămîntului. Neregulile descoperite vizau organizarea ilegală, la Constanţa şi Arad, a unor filiale aparţinînd departamentului de psihopedagogie, prin concesionare către unele fundaţii, precum şi emiterea de diplome şi certificate imprimate de MEN, fără ca universitatea să aibă dreptul pentru asemenea tipizate.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Citește și: CAZUL MITEI de la Universitatea Bioterra: - Poliţie: 60 de persoane, audiate ca martori în dosar
Citește și: Cazul mitei de la Universitatea Bioterra: Adrian Dulugeac a fost arestat preventiv în dosarul privind divulgarea subiectelor de la licenţă
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 06:58
Scholz spune că Germania trebuie să facă „totul” pentru a menţine relaţii bune cu Statele Unite
-
ieri, 21:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 994. Cât ajutor militar au livrat SUA Ucrainei din promisiunile făcute / Armata rusă avansează în apropierea a 10 aşezări din estul Ucrainei / Biden către Trump: ajutorul pentru Kiev este în interesul nostru