- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (02.07.2013, 10:57)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cazul suspiciunii de fraudă la BAC: Preşedintele comisiei de la Liceul "Bolintineanu", numit cu 48 de ore înaintea probei
Preşedintele comisiei de examen de la Liceul "Bolintineanu" fusese numit cu 48 de ore înaintea probei scrise la Limba română, prin ordin de ministru, acesta fiind Graţiela Niculescu, de la Universitatea Politehnica, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, preşedintele Comisiei de bacalaureat din Capitală.
Urmărește
829 afișări
Preşedintele comisiei de la Liceul "Bolintineanu", numit cu 48 de ore înaintea probei (Imagine: Eduard Andrei/Mediafax Foto)
"Preşedintele Comisiei de bacalaureat este un cadru didactic universitar, nominalizat prin ordin de ministru, cu 48 de ore înainte de proba scrisă. La Liceul «Dimitrie Bolintineanu» fusese nominalizată Graţiela Niculescu, de la Universitatea Politehnica din Bucureşti", a spus preşedintele Comisiei Municipale de Bacalaureat Bucureşti, Florin Lixandru.
El a mai spus că duminică a avut loc instruirea preşedinţilor comisiilor de bacalaureat, în prezenţa directorilor unităţilor de învăţământ, care apoi i-au condus pe preşedinţi în şcoli, pentru a le prezenta modul în care a fost organizată unitatea de învăţământ pentru proba scrisă la Limba şi literatura română, susţinută luni.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Lixandru a declarat că, potrivit Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat, este interzis directorului şcolii să fie prezent în şcoală în ziua în care au loc probele scrise.
De asemenea, prin metodologie este interzisă rezolvarea de către cadrele didactice a subiectelor sau ajutarea elevilor la rezolvarea subiectelor din ziua de examen. Mai mult, profesorului supraveghetor trebuie să fie de altă specialitate decât cea a cărei probă se desfăşoară în ziua respectivă.
"Încălcarea metodologiei se pedepseşte chiar şi cu sancţiune penală, în funcţie de gravitatea faptei comise", a mai spus preşedintele Comisiei Municipale de Bacalaureat Bucureşti.
Ce prevede Metodologia de organizare şi desfăşurare a bacalaureatului
Potrivit Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat, "în timpul desfăşurarii probelor scrise, asistenţii nu dau candidaţilor nicio indicaţie, nu discută între ei şi nu rezolvă subiectul de examen"
"Unul dintre asistenţi stă în faţa clasei, celălalt în spatele clasei şi nu au alte preocupări în afară de supraveghere. În cazul în care aceştia încalcă aceste dispoziţii, preşedintele comisiei poate decide înlocuirea lor şi, dacă este cazul, poate face şi propunere de începere a procedurii de cercetare disciplinară", se mai arată în documentul citat.
"Eventualele fraude sau tentative de fraudă, alte nereguli în desfăşurarea examenului, semnalate asistenţilor de către candidaţi sau sesizate de vicepreşedinte, secretar, membrii comisiei, de asistenţi sau de către delegaţii Comisiei Naţionale de Bacalaureat ori ai comisiei judeţene/a municipiului Bucureşti, vor fi comunicate imediat preşedintelui comisiei. Acesta este obligat sa verifice si sa ia masurile ce se impun, care pot merge pâna la eliminarea candidatului din examen. Comisia de bacalaureat judeţeană/a municipiului Bucureşti va fi informată, imediat, despre orice situaţie specială", potrivit metodologiei.
De asemenea, în metodologie se mai arată că în timpul desfăşurării probelor scrise, precum şi pe perioada evaluării probelor scrise, în sălile de examen şi în centrele zonale de evaluare au voie să intre numai preşedintele, vicepreşedintele, secretarul şi membrii comisiei din centrul de examen, persoane delegate de către Comisia Naţională de Bacalaureat sau de comisia de bacalaureat judeţeană sau a municipiului Bucureşti pentru a controla desfăşurarea corectă a examenului.
"Personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, precum şi cel de conducere, de îndrumare şi de control din învăţământ, implicat în desfăşurarea examenului de bacalaureat răspund disciplinar pentru încalcarea îndatoririlor care le revin, precum şi pentru încalcarea normelor de comportare, prin care daunează interesului învăţământului şi prestigiului instituţiei", potrivit documentului citat.
Conform metodologiei, "cadrele didactice care, în perioada examenului, comit fapte cu caracter infracţional, respectiv furnizarea soluţiilor problemelor, înlocuiri de lucrări, falsificări de lucrări etc., care permit sau favorizează fraudarea examenului sau care au manifestări care atestă neglijentă în îndeplinirea atribuţiilor ce le revin, sunt sancţionate în conformitate cu prevederile prezentei metodologii sau ale Codului penal".
În astfel de cazuri, Comisia Naţionala de Bacalaureat sau, după caz, comisia de bacalaureat judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti va sesiza în scris organele de cercetare penală.
"Prevederile alineatului (3) se aplică şi persoanelor care au contribuit la elaborarea sau transmiterea subiectelor/ baremelor de evaluare şi notare pentru probele orale sau scrise şi au întreprins acţiuni care au constat în divulgarea parţială sau integrală a subiectelor/ baremelor de evaluare şi de notare", se mai arată în documentul citat.
Directoarea Liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală, Costica Vărzaru, care a fost audiată de procurori la Poliţia Capitalei, fiind suspectată de fapte de corupţie, a fost reţinută, iar marţi ar urma să fie dusă la instanţă cu propunerea de arestare preventivă pentru trafic de influenţă.
Citeşte şi:
BAC 2013 - Directoarea Liceului "Bolintineanu", unde există suspiciuni de FRAUDĂ privind bacalaureatul, a fost REŢINUTĂ
Citeşte şi:
BAC 2013: Suspiciuni de FRAUDĂ la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Bucureşti. Cinci profesori din comisie şi 32 de supraveghetori, audiaţi. Reacţia ministrului Educaţiei
Citeşte şi:
BACALAUREAT 2013: Tot ceea ce trebuie să ştii despre examenul din acest an. SUBIECTELE şi baremul la proba scrisă la Limba şi literatura română
Citeşte şi:
BACALAUREAT 2013. Ministerul Educaţiei a creat pe www.edu.ro o pagină specială "Raportaţi faptele de corupţie aici"
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe