Cazul tinerei cu arsuri grave, plimbată între spitale. Pintea exclude teza incompetenţei: Au fost nişte bâlbe care nu ar fi trebuit să fie

Ministrul Sănătăţii Sorina Pintea crede că situaţia tinerei arse din Tulcea, plimbată între spitale, pentru că nu s-a găsit un loc liber, s-ar datora lipsei de comunicare. Pintea exclude teza incompetenţei dar recunoaşte că acestea sunt doar propriile concluzii pentru că ancheta nu s-a finalizat.

Urmărește
302 afișări
Imaginea articolului Cazul tinerei cu arsuri grave, plimbată între spitale. Pintea exclude teza incompetenţei: Au fost nişte bâlbe care nu ar fi trebuit să fie

Ministrul Sorina Pintea exclude teza incompetenţei în cazul tinerei arse, plimbate între spitale

”Este vorba despre o listă de comunicare. Eu declaram ieri că voi face propria mea anchetă, astfel încât să ştim exact ce s-a întâmplat cu această pacientă care ar fi trebuit să ajungă din start, sau să fie propusă pentru transfer în străinătate. Am câteva date preliminare, eu aştept rezultatul anchetei. Am discutat şi cu comitetul operaţional pentru situaţii de urgenţă. Aştept şi replica celor de la departamentul pentru situaţii de urgenţă. Au fost nişte bâlbe care din păcate nu ar fi trebuit să fie”, a spus ministrul Sorina Pintea la Digi 24.

Ministrul respinge teza incompetenţei şi crede că, mai degrabă, este vorba de o lipsă de comunicare în acest moment. Pintea a explicat care este traseul în situaţii de urgenţă de tipul celei în care a fost implicată tânăra plimbată între spitale.

”În condiţiile în care fizic nu există un loc în care un pacient nu poate fi tratat în România, se contactează clinicile din străinătate cu care avem contracte, se propune transferul, iar pacientul este transferat”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Ea a adăugat că Departamentul pentru situaţii de urgenţă este cel care trebuie să contacteze clinicile din străinătate şi că, de la Tulcea, trebuia informat comitetul operaţional pentru situaţii de urgenţă, care vizualizează locurile libere din spitalele pentru arşi, iar dacă nu se găseşte nici un loc se încearcă, totuşi, să găsească un loc liber în sistem pentru că nu toate spitalele le raportează.

”Şi lucrul acesta îl avem în vedere, am retrimis nenumărate anchete, am fost implicată personal, deşi nu este apanajul ministrului Sănătăţii şi nici al ministerului în mod special. Dacă nu se găseşte nici un loc, se contactează departamentul pentru situaţii de urgenţă, sunt anunţată - exact cum s-a întâmplat în cazul pompierului ars, în care lucrurile au mers foarte simplu - de domnul ministru Raed Arafat, care era atunci în ţară. M-a anunţat, am dat acordul verbal, urmând ca a doua zi să avem adresa scrisă, lucru care s-a şi întâmplat şi lucrurile au decurs foarte lin”, a mai spus Sorina Pintea.

Ea a dat asigurări că, în viitorul apropiat, lucrurile se vor regla în sistem pentru că au fost deblocate achiziţiile de echipamente, astfel încât până la sfârşitul lunii să poată fi puse în sistem cinci paturi pentru marii arşi.

”În ceea ce priveşte paturile de mari arşi (...) într-un an de zile nu se pot face minuni, dar anii în care au fost blocate proiectele imediat după Colectiv, ani în care ar fi trebuit să demareze construcţia acestor centre. Din fericire, lucrurile s-au deblocat (...) licitaţia pentru achiziţia echipamentelor, a doua licitaţie este finalizată, este în curs de evaluare. Echipamentele vor fi livrate astfel încât la sfârşitul lunii mai să putem redeschide acel centru cu cinci paturi pentru marii arşi. Aceste echipamente sunt achiziţionate cu fonduri de la guvernul României, printr-un împrumut al Băncii Mondiale, iar comisia care a făcut caietele de sarcină este formată din medici, profesori deputaţi, medici de specialitate. Pe de altă parte în aceste zile, de fapt începând din luna martie, avem la pregătire în Franţa echipe de medici şi asistente medicale pentru a putea face funcţionale cu adevărat aceste centre”, a mai spus Sorina Pintea.

O tânără de 25 de ani, din Tulcea, cu arsuri grave pe aproape jumătate din corp şi ale căilor respiratorii, a fost plimbată între spitale pentru că nu s-a găsit nici un loc unde să fie tratată. Tânăra a suferit arsurile duminică noaptea, după ce pontonul pe care se afla, în comuna tulceană Sfântu Gheorghe, a luat foc. Adăpostul plutitor se afla pe Dunăre, iar fata a fost transportată cu barca la Murighiol. În cursul zilei de luni s-au făcut încercări pentru a-i găsi un loc într-un spital din ţară unde să fie tratată, iar după-amiază a fost urcată într-un elicopter pentru a fi transportată la Timişoara. Între timp, cu sprijinul forţelor aeriene române, tânăra a fost transportată la un spital din Belgia,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici