Cazul traficanţilor de medicamente de la Cluj | 14 persoane bănuite că vindeau online pastile luate fără reţetă, cu complicitatea unor farmacişti/ Suma uriaşă obţinută astfel

Procurorii DIICOT Cluj au reţinut 14 persoane bănuite că vindeau online medicamente luate fără reţetă, cu complicitatea unor farmacişti. Cele 14 persoane vor fi prezentate vineri instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Urmărește
2878 afișări
Imaginea articolului Cazul traficanţilor de medicamente de la Cluj | 14 persoane bănuite că vindeau online pastile luate fără reţetă, cu complicitatea unor farmacişti/ Suma uriaşă obţinută astfel

Cazul traficanţilor de medicamente de la Cluj | 14 persoane bănuite că vindeau online pastile luate fără reţetă, cu complicitatea unor farmacişti, reţinute de procurori / Suma uriaşă obţinută prin circuitul infracţional

Procurorul şef al DIICOT Cluj, Florin Mornăilă a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că persoanele respective sunt acuzate de constituire de grup infracţional organizat, trafic de droguri de mare risc şi complicitate şi scoatere din ţară de droguri de mare risc.

Procurorii DIICOT Cluj au făcut, joi, 47 de percheziţii în judeţele Cluj, Neamţ şi Bistriţa-Năsăud, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi de mare risc.

Grupul s-ar fi constituit în municipiul Cluj-Napoca, iar în perioada 2012-2017 este suspectat că a făcut trafic intern şi internaţional de medicamente care se dau doar pe baza reţetelor, precum Codeină, Xanax, Dormicum, Ultracod, Zolpidem, Diazepam, etc..

Sumele de bani astfel obţinute au fost reciclate prin intermediul mai multor societăţi comerciale, pentru a se ascunde adevărata provenienţă a acestora şi a se crea aparenţa legalităţii, existând astfel indiciile săvârşirii infracţiunii de spălare de bani.

În urma cercetărilor a rezultat că membrii grupării infracţionale au intrat în posesia unor medicamente suspuse controlului special prin intermediul unor farmacii din judeţele Cluj şi Bistriţa, cu complicitatea unor farmacişti, utilizând reţete falsificate, precum şi alte metode. Ulterior, membrii grupării infracţionale au preluat online comenzi de la clienţi printr-un ”call-center” care funcţiona în judeţul Cluj.

Membrii grupării simulau efectuarea unor controale medicale, întârindu-le convingerea clienţilor că au fost consultaţi de către un medic real, astfel aceştia lansând comanda de produse. Clienţii plăteau în avans contravaloarea medicamentelor şi a comisioanelor de curierat, prin intermediul unor servicii financiare de transfer de bani sau în monedă Bitcoin.

”Ulterior efectuării plăţii, unii membrii ai grupării se deplasau la oficii de transfer şi ridicau sumele de bani, iar alţi membri expediau comanda de produse medicale (în principal în SUA), prin intermediul oficiilor poştale, sub forma de scrisori poştale (pentru a disimula că în fapt se expediau produse farmaceutice în mod ilegal). Sumele de bani, de obicei euro sau USD au fost colectaţi şi depuşi în diferite conturi aparţinând unor societăţi comerciale cu sediul în ţară şi străinătate, prin intermediul cărora, printr-un circuit complex, se realiza disimularea adevăratei naturi a provenienţei sumelor de bani, în scopul reintroducerii în circuitul economic ca venituri dobândite aparent legal”, a arătat DIICOT.

Prin circuitul infracţional, membrii grupului infracţional organizat au obţinut aproximativ 55.000.000 de lei.

Investigaţiile pentru destructurarea grupării au fost desfăşurate cu sprijinul autorităţilor americane DEA (Drug Enforcement Administration) – S.U.A, prin intermediul unor comisii rogatorii internaţionale.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici