- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (19.11.2012, 12:25)
- Catalin Lupasteanu , Livia Ispas
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CAZUL TRĂŞCULESCU: ICCJ a decis că Marian Calotă va rămâne în arest
Completul de cinci judecători al ICCJ a decis, luni, definitiv, ca Marian Calotă, complicele deputatului Alin Trăşculescu, să fie cercetat în continuare în arestare preventiv, în dosarul în care este acuzat de complicitate la trafic de influenţă, fals în înscrisuri, şantaj şi spălare de bani.
Urmărește
344 afișări
CAZUL TRĂŞCULESCU: ICCJ a decis că Marian Calotă va rămâne în arest (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Instanţa a respins astfel recursul făcut de Marian Calotă împotriva deciziei de arestare preventivă pentru 29 de zile, dispusă în 12 noiembrie de un complet de trei judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Decizia Completului de cinci judecători este definitivă, astfel că Marian Calotă rămâne în continuare în arest.
Complicele senatorului Alin Trăşculescu a arătat în faţa instanţei că banii pe care i-a primit de la denunţătorul Alexandru Vintilescu făceau obiectul unui contract în curs între firmele lor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: „Este evident că am încredere în Marcel Ciolacu"
-
Crin Antonescu, despre Călin Georgescu: Discursul lui aminteşte de retorica lui Hitler din anii '30
-
Crin Antonescu: Ceea ce am vrut a fost un calendar oficial, nu pe surse, datele alegerilor
Marian Calotă a spus că îl cunoştea pe Alexandru Vintilescu încă din 2007 şi că a derulat cu el mai multe contracte, inclusiv pe cel pentru care a primit banii în cazul cărora s-a organizat flagrantul.
Calotă a precizat că suma pentru care procurorii au organizat flagrantul, respectiv cei 50.000 de lei, ar fi prevăzută într-o factură care a rămas la Vintilescu şi pe care acesta trebuia să o onoreze. El a mai arătat că în cazul celorlalte contracte încheiate cu firma lui Vintilescu, Aquaform, acesta şi-a onorat plăţile prin virament bancar şi doar în cazul acestei facturi a insistat să-i dea bani lichizi.
În opinia lui Calotă, Vintilescu a avut o atitudine de instigare, cu atât mai mult cu cât acesta "nu recunoaşte acel contract şi spune că e fals".
"Vintilescu mi-a făcut o propunere de contract şi eu nu am fost de acord cu el, iar în schimb i-am trimis eu un draft, o altă formă de contract. Draftul meu era fără nume sau sume de bani şi a fost semnat de Vintilescu cu preţul stabilit de comun acord. Persoana lui Vintilescu era una dominatoare, iar eu nu aveam cum să fac presiuni asupra lui să-mi plătească acei bani. Vintilescu ştia de interceptări şi au fost făcute cu acordul lui. Cred că a avut o atitudine provocatoare permanentă, pentru că Vintilescu încerca tot timpul să lungească discuţiile", a arătat complicele lui Trăşculescu în faţa instanţei.
Întrebat de instanţă despre relaţia sa cu senatorul Alin Trăşculescu, Marian Calotă a spus că îl cunoştea pe demnitar "de câţiva ani" şi că între el, Trăşculescu şi Vintilescu au existat doar două întâlniri recente.
"Prima oară pe 6 noiembrie 2012, la un restaurant din Bucureşti, iar apoi l-am mai văzut pe 10 noiembrie seara, la un restaurant din Focşani. (...) La insistenţele lui Vintilescu a fost chemat şi Trăşculescu, şi doar Vintilescu aducea vorba de acest contract. Noi încercam să vorbim chestiuni generale. (...) Pe 10 noiembrie la întâlnirea de la Focşani, Vintilescu mi-a spus că nu-mi plăteşte factura decât după ce îl anunţă pe Alin Trăşculescu că urmează să-mi dea aceşti bani", a mai arătat Calotă.
Marian Valeriu Calotă, asociat şi administrator al SC Maryna Exclusiv SRL, a fost reţinut de procurorii DNA după ce a fost prins în flagrant delict când lua 50.000 de lei, bani pe care urma să îi dea lui Alin Trăşculescu, ulterior fiind arestat pentru 29 de zile.
Calotă este acuzat de complicitate la trafic de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu infracţiunea de trafic de influenţă, în formă continuată, şantaj comis în legătură cu infracţiunea de trafic de influenţă şi spălare a banilor, cunoscând că aceştia provin din săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, în formă continuată.
Deputatul PDL Alin Trăşculescu, cercetat pentru trafic de influenţă, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la spălare de bani, a fost reţinut din 11 noiembrie până în 12 noiembrie, în jurul orei 6.00. El a fost eliberat din arestul Poliţiei Capitalei după ce a expirat ordonanţa de reţinere emisă pe numele lui de procurorii anticorupţie.
În 13 noiembrie, DNA a solicitat Camerei Deputaţilor, prin Ministerul Justiţiei, să avizeze cererea de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Alin Trăşculescu.
Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a avizat, în 16 noiembrie, cererea anchetatorilor, care urmează să fie dezbătută în Plen în 20 noiembrie.
Potrivit documentului trimis de anchetatori la Parlament, în perioada noiembrie 2010 - noiembrie 2012, Alin Silviu Trăşculescu, în calitate de deputat şi preşedinte al Organizaţiei Judeţene a PDL Vrancea, ar fi pretins de la martorul denunţător Mircea Alexandru Vintilescu, cu complicitatea lui Marian Valeriu Calotă, iniţial suma de 50.000 de euro, care ulterior ar fi fost majorată la 150.000 de euro, din care ar fi primit, cu ajutorul lui Calotă, suma totală de 364.000 de lei, în patru tranşe - de 30.000 de lei, 124.000 de lei, 10.0000 de lei şi 200.000 de lei .
Ulterior, Trăşculescu ar fi pretins încă 1,1 milioane de lei, bani pe care ar fi impus să îi primească în două tranşe, de 50.000 de lei şi, respectiv, 1.050.000 de lei.
"Pentru obţinerea acestor foloase, Trăşculescu Alin Silviu ar fi lăsat să se creadă că ar avea influenţă asupra reprezentanţilor autorităţilor locale din judeţul Vrancea, pentru a-i determina să solicite realizarea unor obiective de investiţii din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii şi asupra funcţionarilor din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, cu atribuţii de verificare, avizare şi aprobare în derularea procedurii specifice aceluiaşi program, precum şi asupra reprezentanţilor SC Vega 93 SRL, pentru a-i determina să deruleze o relaţie contractuală cu SC Aquaform SRL, administrată de martorul denunţător Vintilescu Mircea Alexandru", scriu anchetatorii în documentul citat.
De asemenea, în 6 noiembrie, Trăşculescu l-ar fi determinat pe Calotă să falsifice un contract între SC Aquaform SRL şi firma lui Calotă SC Maryna Exclusiv SRL, acesta fiind antedatat pentru a putea fi folosit în scopul efectuării plăţii şi a justificării în evidenţele contabile ale celor două societăţi.
De asemenea, anchetatorii au mai stabilit că, în perioada august - noiembrie, Marian Valeriu Calotă, l-ar fi constrâns prin ameninţare pe Vintilescu să dea sumele de bani cerute de Trăşculescu în schimbul intervenţiilor promise.
Potrivit anchetatorilor, Trăşculescu şi Calotă s-ar fi întâlnit în 10 noiembrie, în municipiul Focşani, cu Vintilescu pentru a primi suma de 50.000 de lei, prima tranşă din cei 1,1 milioane de lei ceruţi.
Trăşculescu i-ar fi spus lui Vintilescu să îi dea lui Calotă cei 50.000 de lei, care ulterior trebuiau să ajungă la deputatul PDL.
Calotă a fost prins în flagrant delict, în 10 noiembrie, în jurul orei 20.40, după ce a primit banii de la Vintilescu.
După aproximativ 20 de minute, Trăşculescu a fost oprit pe strada Independenţei din Focşani, pentru percheziţie corporală, fiind de asemenea percheziţionat şi autoturismul deputatului PDL.
Procurorii DNA susţin în referatul prin care cer arestarea lui Alin Trăşculescu că deputatul i-a cerut denunţătorului său 200.000 de euro chiar în Parlament, într-o sală a grupului PDL.
Astfel, potrivit procurorilor, pe 18 septembrie, la ora 17.00, Trăşculescu, Calotă şi denunţătorul Vintilescu s-au întâlnit chiar în sala grupului parlamentar PDL.
Înainte de a intra în sala grupului parlamentar PDL, Trăşculescu le-a cerut lui Calotă şi Vintilescu să lase telefoanele mobile într-o cutie aflată în dreptul uşii de acces.
De asemenea, Trăşculescu îi spunea denunţătorului că bate la uşă campania electorală şi că are nevoie de 200.000 de euro, percepţia denunţătorului fiind aceea că această sumă reprezenta o plată pe care deputatul o cerea în schimbul traficării influenţei sale.
Anchetatorii au prezentat în referatul trimis Parlamentului şi transcrieri ale unor înregistrări audio-video dintre Calotă şi Vintilescu din care rezultă că îl ameninţa pe Vintilescu să dea sumele de bani cerute de Trăşculescu în schimbul traficării influenţei şi chiar ar fi trimis acasă la denunţător recuperatori.
În 6 noiembrie, într-o întâlnire dintre cei trei, Trăşculescu îi spunea lui Vintilescu că întreaga afacere de care a beneficiat firma sa, SC Aquaform SRL, prin proiectul PNDI este meritul său exclusiv.
"Contractul ăsta, exclusiv este 100% contribuţia mea", îi spunea Trăşculescu denunţătorului, imediat după aceea emiţând şi pretenţii: "Eu am mare nevoie ... acum să mă ajutaţi, în campania asta", "Dacă nu puteţi ... e ultima oară când mai discut! Deci, eu sunt puţin deranjat de chestia asta. E un contract printre cele mai mari şi singurul din ţară. Au stat mulţi la coadă pentru contractul ăsta, e singurul din ţară care merge şi au sume de încasat".
În timpul discuţiei, Trăşculescu a revenit asupra necesităţii sumelor de bani pretinse pentru finanţarea campaniei sale electorale, spunând: "În momentul ăsta eu mă duc, că am treabă ... trebuie să mai ies deputat şi ies, indiferent ce se întâmplă, dar acum am nevoie de ajutor. Important e că aţi încasat. Nu mă duceţi cu mănuşi! Că nu sunt fraier!".
Pe de altă parte, Trăşculescu spunea: "M-am bătut pentru judeţ, nu pentru voi neapărat, pentru judeţul meu şi să aduc nişte fonduri acolo. Că aţi fost principalii beneficiari, e partea a doua".
Procurorii au menţionat că, la începutul întâlnirii, Trăşculescu le-a cerut lui Vintilescu şi Calotă, ca măsură de precauţie, să ascundă telefoanele mobile sub picior.
Aquaform Bucureşti, Vega '93, Arcada Company şi Primacons Group au câştigat în 2011 un contract de reabilitare a unor drumuri din Buzău şi Vrancea, în valoare de 508,2 milioane de lei. Contractele au fost atribuite de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) şi fac parte din Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI).
Proiectele vizează proiectarea şi execuţia lucrărilor de modernizare şi reabilitare a unor drumuri judeţene şi de interes local, iar valoarea contractelor nu include TVA, se arăta într-un comunicat al MDRT.
Vega '93 Galaţi este parte a unui grup controlat de familia Istrate, Arcada Company Galaţi este controlată de două persoane fizice, Spiru Mantu şi Mihai Humă, fiecare cu 44% din acţiuni, Primacons Group din Bucureşti este deţinută integral de Alexandru Dumitrovici, iar asociaţii Aquaform Bucureşti sunt tot două persoane fizice, Angela şi Mircea Alexandru Vintilescu.
Citeşte şi:
Gabriel Postolache, noul preşedinte interimar al PDL Vrancea, în locul lui Alin Trăşculescu
Citeşte şi:
CAZUL TRĂŞCULESCU: Instanţa supremă judecă luni recursul complicelui deputatului, arestat pentru corupţie
Citește pe alephnews.ro: Un oraș din Italia a interzis boala prin lege. Primarul s-a săturat să se plângă că statul nu îi face un spital de urgență
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Citește și: CAZUL TRĂŞCULESCU: Instanţa supremă judecă luni recursul complicelui deputatului, arestat pentru corupţie
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Papa Francisc îndeamnă călugărițele la bucurie și evitarea bârfei: „Vorbiți cu toată lumea, cu excepția Diavolului”
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Florin ”UCIGAȘUL”, angajat să-l păzească pe Călin Georgescu. Noul BODYGUARD a filmat cu Van Damme, Cuba Gooding Jr. și Dolph Lundgren
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe