CC: Concedierile din administraţia locală, constituţionale

Concedierile din administraţia locală decise de Guvern sunt constituţionale, potrivit deciziei Curţii Constituţionale, care a respins sesizarea Avocatului Poporului care a reclamat nelegalităţi privind adoptarea OUG 63/2010 care modifică Legea finanţelor publice.

Urmărește
21 afișări
Imaginea articolului CC: Concedierile din administraţia locală, constituţionale

CC: Concedierile din administraţia locală, constituţionale (Imagine: Mediafax Foto)

Avocatul Poporului a sesizat, în 15 iulie, Curtea Constituţională (CC) cu privire la OUG 63/2010 care completează Legea 273/2006 privind finanţele publice locale, precum şi stabilirea unor măsuri financiare, AP reclamând contrarietatea dispoziţiilor cu legea fundamentală, în special limitele delegării legislative.

Din examinarea dispoziţiilor OUG 63/2010 pentru modificarea şi completarea Legii 273/2006 privind finanţele publice, precum şi stabilirea unor măsuri financiare, publicată în 2 iulie, Avocatul Poporului (AP) a "observat că acest act normativ conţine norme contrare unor prevederi din Constituţie".

Astfel, AP a ridicat direct în faţa CC excepţia de neconstituţionalitate a OUG 63/2010.

"Argumentele de neconstituţionalitate invocate de către Avocatul Poporului au vizat în esenţă, contrarietatea OUG 63/2010, faţă de articolul 115, alineatele 4 ş 6, din Constituţie, instituind exigenţele constituţionale privind adoptarea OUG şi limitele delegării legislative, precum şi faţă de articolul 120-122 din Constituţie privind principiile de bază ale administraţiei publice, autorităţile comunale şi orăşeneşti, consiliul judeţean", se arată în comunicat.

Liberalii i-au cerut Avocatului Poporului, la începutul lunii iulie, să ridice direct "excepţia de neconstituţionalitate" a OUG 63 din 30 iunie, invocând că ordonanţa nu respectă caracterul de "urgenţă", încalcă principiul autonomiei locale şi afectează regimul autorităţilor administraţiei publice locale.

Potrivit sesizării trimise de liberali Avocatului Poporului, OUG 63/2010, care modifică Legea finanţelor publice şi care prevede, printre altele, reducerea numărului de angajaţi din administraţia locală, nu respectă criteriile de urgenţă şi de "situaţie extraordinară a cărei reglementare nu mai poate fi amânată".

Guvernul a decis, la începutul lunii iulie, disponibilizarea a aproximativ 55.000 până la 60.000 angajaţi din sectorul public, dintre care cei mai mulţi, respectiv circa 54.000 persoane, vor fi concediaţi din administraţia locală. Disponibilizările de personal vor fi efectuate pe baza standardelor de cost.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, susţinea că, în urma calculelor făcute, la nivelul tuturor unităţilor administrativ-teritoriale, numărul de posturi peste normative este de 53.432. Potrivit acestuia, economia de cheltuieli de personal cu respectarea normativului este de 1,5 miliarde lei, reprezentând o reducere de personal de 26,2% şi o diminuare de cheltuieli de 29,1% din total.

Curtea Constituţională a dezbătut, marţi, sesizarea Avocatului Poporului privind neconstituţionalitatea OUG63/2010, instanţa contituţională respingând-o.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici