- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (26.09.2017, 06:00)
- Adrian Ilie
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CCR a amânat decizia asupra sesizărilor lui Dragnea şi Tăriceanu, privind posibilul conflict dintre Parlament şi Parchet, după refuzul de a fi transmis dosarul alegerilor din 2009
Judecătorii Curţii Constituţionale au decis marţi să amâne pentru 3 octombrie pronunţarea privind sesizările făcute de către Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu privind un posibil conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Parchet, în urma activităţii comisiei de anchetă.
Urmărește
1117 afișări
CCR dezbate sesizările depuse de Dragnea şi Tăriceanu privind conflictul dintre Parlament şi Parchet, după refuzul de a fi transmis dosarul alegerilor din 2009 Comisiei de anchetă/ Toader: Vedem motivarea şi atunci voi avansa o propunere
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, marţi, că va veni cu o propunere după ce Curtea Constituţională va decide pe sesizările depuse de preşedinţii celor două Camere cu privire la un posibil conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi ministerul Public şi o va motiva.
"Haideţi să vedem ce va decide CCR astăzi, haideţi să vedem după aceea motivarea deciziei şi atunci voi avansa propunerea pe care o voi formula", a precizat, marţi, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Biden se întâlnește cu Xi Jinping pentru ultima dată înainte de învestirea lui Trump. Ce discută cei doi lideri la Summit-ul APEC din Peru
-
Cum să te pregăteşti de criză. Ce pot businessurile să facă ca să treacă cu bine perioadele negre ale economiei?
-
Reacţii după moartea lui Bela Karolyi. „A rescris istoria gimnasticii mondiale”
-
Ceasul dat căpitanului care a salvat 700 de pasageri de pe Titanic, vândut cu 1,56 milioane de lire
Preşedinţii celor două Camere, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, au sesizat, în 13 septembrie, CCR cu privire la un posibil conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Ministerul Public, după refuzul Parchetului de a transmite Comisiei de anchetă parlamentară a alegerilor din 2009 dosarul scrutinului.
Cei doi preşedinţi de Cameră solicitau CCR să stabilească care este întinderea competenţelor/atribuţiilor constituţionale ale Parlamentului şi ale ministerului Public în legătură cu realizarea anchetelor parlamentare. Decizia celor doi preşedinţi ai Camerelor de a sesiza CCR vine ca urmare a refuzului Procurorului Şef al DNA Laura Codruţa Kovesi de a se prezenta în faţa Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009, precum şi al refuzului Procurorului General Augustin Lazăr de a înainta Comisiei de anchetă o copie a dosarului de urmărire penală nr.213/P/2017 privind scrutinul din 2009.
Potrivit celor doi preşedinţi, conflictul juridic de natură constituţională dintre Parlament şi ministerul Public ar avea la bază „refuzul celor două persoane care reprezintă Ministerul Public de a ţine cont de solicitările unei comisii de anchetă, comisie recunoscută constituţional, şi punerea în imposibilitate a Parlamentului de a adopta o hotarâre”. În cadrul sesizării CCR, Dragnea şi Tăriceanu solicită „obligarea” ministerului Public să transmită copia dosarului scrutinului, precum şi „obligarea” Laurei Codruţa Kovesi să răspundă la întrebarea adresată de Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 privind prezenţa sa acasă la Gabriel Oprea în seara scrutinului. ”Vă rugăm să obligaţi ministerul Public să transmită de îndată comisiei parlamentare de anchetă copia dosarului nr. 213/P/2017, iar pe procurorul şef al DNA să răspundă la întrebarea formulată”, se arată în sesizările transmise CCR.
Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 a solicitat, în vară, Parchetului General copia dosarului ce vizează organizarea alegerilor din 2009 şi rezultatul scrutinului prezidenţial. Parchetul General a anunţat, însă, că nu poate trimite Comisiei copia dosarului pentru că legea nu permite furnizarea de informaţii ce fac obiectul unei cercetări penale. Comisia a cerut, în replică, ministerului Justiţiei sa sesizeze Inspectia Judiciară în legatura cu "atitudinea" procurorului general, Augustin Lazăr. Toader a precizat că va discuta cu Augustin Lazăr şi, în funcţie de răspunsurile lui, va sesiza Inspecţia Judiciară. O astfel de discuţie, la care să participe Toader, Lazăr, dar şi membrii Comisiei, nu a mai avut loc. Ca urmare a refuzului lui Lazăr de a furniza o copie a dosarului, Comisia de anchetă a decis să solicite preşedinţilor celor două Camere, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, să ia decizia politică de a sesiza CCR în privinţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi ministerul Public.
Pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a judecătorilor Curţii Constituţionale figurează şi sesizarea de neconstituţionalitate a modificărilor Legii referendumului, depusă pe 14 septembrie de către senatorii liberali, cărora li s-au raliat şi 13 senatori USR.
„Prin acest demers, PNL nu blochează organizarea niciunui referendum la nivel naţional. PNL nu a contestat Legea 3/2000 în forma actuală, care permite organizarea oricărui referendum, ci am contestat legea de modificare a acestei legi prin care Parlamentul, CCR şi preşedintele au fost eliminaţi din procedura legală şi constituţională prevăzută anterior cu privire la stabilirea obiectului şi datei de organizare a referendumului”, a spus senatorul PNL Iulia Scântei.
Ea a precizat că PNL a contestat prevederile nou introduse de majoritatea PSD-ALDE la Legea referendumului, întrucât consideră că acestea încalcă Legea fundamentală şi compromit şansele organizării oricărui referendum, inclusiv a referendumului pentru revizuirea Constituţiei.
Decizia de sesizare a Curţii fusese luată de către conducerea PNL cu două mai zile mai devreme, pe 12 septembrie.
”Din neant a apărut un proiect de lege de modificare a Legii referendumului care a trecut de Parlament, de Camera Deputaţilor, în decurs de două zile, cred, sau trei zile. Face parte din categoria proiectelor legislative susţinute de cooperativa vechililor roşii care urmăreşte acelaşi scop: să reducă pe cât posibil atribuţiile preşedintelui. Practic, prin modificarea la Legea referendumului se prevede că proiectul de lege de modificare a Constituţiei prin care se modifică Constituţia nu îşi mai urmează parcursul obişnuit şi după avizul CCR Guvernul hotărăşte organizarea referendumului”, declara atunci Ludovic Orban.
”Or, nouă ni se pare că există chiar o pronunţare a CCR privitoare la organizarea referendumului care spune că intervalul orar de organizare a referendumului nu poate fi stabilit de către Guvern, ci trebuie stabilit prin lege. Cred că orice încercare de confiscare a unui astfel de referendum este imorală şi s-ar putea întoarce împotriva celor care încearcă să confişte politic acest referendum”, a mai spus Orban.
Citeşte şi: BPR a aprobat solicitarea de prelungire a activităţii cu 2 luni a comisiei de anchetă a alegerilor din 2009
Citeşte şi: Traian Băsescu: Alegerile din 2009 nu au fost fraudate în favoarea mea. Concluziile din raportul Comisiei sunt ridicole
Citeşte şi: Tăriceanu şi Dragnea sesizează separat CCR pentru refuzul procurorului general şi al procurorului-şef al DNA de a veni în faţa comisiei de anchetă a alegerilor din 2009
Citeşte şi: RAPORTUL Comisiei de anchetă: Băsescu şi Guvernul Boc au întreprins acţiuni concrete pentru FRAUDAREA alegerilor din 2009/ "Aflarea adevărului în privinţa acuzaţiei de implicare a SRI şi DNA nu s-a putut realiza"
Citeşte şi: George Maior vorbeşte despre vizita la Oprea: "Nu am implicat SRI într-o activitate politică. A fost o vizită privată". Ce spune fostul şef al SRI despre Comisia de anchetă a alegerilor din 2009
Citeşte şi: Lazăr, despre întâlnirea cu ministrul Justiţiei şi membrii Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009: Vom putea pune la dispoziţie informaţii de interes public pentru clarificarea unor lucruri
Citeşte şi: Kovesi a scris Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009: Nu am informaţii despre implicarea unor autorităţi în procesul electoral
Citeşte şi: Ministrul Justiţiei: Vor fi folosite toate pârghiile legale pentru asigurarea funcţionării comisiei parlamentare care anchetează alegerile din 2009. "Unii, când deţin o funcţie, cred că deţin şi adevărul absolut"
Citește pe alephnews.ro: Guvernul PSD-PNL publică scrisoarea Ucrainei despre interzicerea lui George Simion în țară. Ce spune liderul AUR
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Povestea românului care a creat lanţul de restaurante care se luptă cu giganţii KFC şi McDonald’s şi vrea să îşi demonstreze talentul chiar acasă la competitori, în SUA: „Primii ani din viaţă mi i-am petrecut printre tarabele din bazarul din Suceava, unde am cunoscut antreprenoriatul la firul ierbii. Din păcate, şcolile de azi nu pregătesc tinerii pentru antreprenoriat”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cauza morții Andreei Cuciuc, fiica artistului Igor Cuciuc. Ce au descoperit medicii legiști la autopsie 😢
CANCAN.RO
Prognoza Accuweather actualizată iarnă 2024/2025: Când ninge în București – în decembrie, ianuarie și februarie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe