- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (13.12.2018, 16:56)
- Maria Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CCR explică de ce e neconstituţional articolul din Codul penal care vizează infracţiunile minorilor
CCR a publicat motivarea privind admiterea unei excepţii de neconstituţionalitate din Codul penal asupra unui articol referitor la majorarea unor pedepse pentru infracţiuni comise în timpul minorităţii şi majoratului, pentru că încalcă principiul egalităţii în drepturi şi libertatea individuală.
Urmărește
1896 afișări
CCR explică de ce e neconstituţional articolul din Codul penal ce vizează infracţiunile minorilor
"Examinând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea reţine că prevederile art.129 alin.(2) lit.b) din Codul penal reglementează regimul sancţionator al pluralităţii de infracţiuni, în situaţia distinctă a săvârşirii de către aceeaşi persoană a două infracţiuni, dintre care una în timpul minorităţii şi una după majorat, caz în care pentru infracţiunea comisă în timpul minorităţii se ia o măsură educativă, iar pentru infracţiunea săvârşită după majorat se stabileşte o pedeapsă. Pentru ipoteza juridică anterior menţionată, textul criticat prevede că, dacă măsura educativă stabilită pentru infracţiunea comisă în timpul minorităţii este privativă de libertate, iar pedeapsa pentru infracţiunea săvârşită după majorat este închisoarea, se aplică pedeapsa închisorii, care se majorează cu o durată egală cu cel puţin o pătrime din durata măsurii educative ori din restul rămas neexecutat din aceasta la data săvârşirii infracţiunii comise după majorat", prevede textul motivării Curţii Constituţionale publicat pe site-ul instituţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
În excepţia de neconstituţionalitate autorul susţine că aceste prevederi creează un regim juridic sancţionator mai sever decât cel aplicabil în cazul comiterii a două infracţini după împlinirea majoratului.
"În aceste condiţii, autorul excepţiei de neconstituţionalitate arată că dispoziţiile art.129 alin.(2) lit.b) din Codul penal creează un regim juridic sancţionator mai sever decât cel aplicabil concursului de infracţiuni, respectiv situaţiei în care sunt săvârşite două infracţiuni după împlinirea majoratului, pentru care s-au stabilit numai pedepse cu închisoare, ipoteză în care, conform art.39 alin.(1) lit.b) din Codul penal, se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite. Pentru acest motiv, se susţine că textul criticat discriminează persoanele care comit pluralităţi de infracţiuni din categoria celor reglementate la art.129 alin.(2) lit.b) din Codul penal în raport cu cele care săvârşesc concursuri de infracţiuni dintre cele prevăzute la art.39 alin.(1) lit.b) din Codul penal. Decizia CCR nr.601 din 27 septembrie 2018 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.129 alin.(2) lit.b) din Codul penal", potrivit sursei citate.
Astfel, CCR a motivat, în admiterea excepţiei de neconstituţionalitate că "răspunderea penală a persoanei fizice este reglementată în corelaţie cu dezvoltarea sa psihologică, din acest punct de vedere prezentând relevanţă noţiunea de discernământ, prin care se înţelege atât capacitatea mentală (psihică şi intelectuală) a persoanei de a înţelege semnificaţia socială a faptelor pe care le comite (urmările acestora), cât şi capacitatea de a-şi manifesta voinţa neconstrânsă de a le săvârşi".
"Or, toate aceste aspecte arată că persoanele care săvârşesc fapte prevăzute de legea penală înainte de a fi împlinit vârsta de 18 ani beneficiază de un regim sancţionator mai blând, în comparaţie cu cele care săvârşesc fapte similare după împlinirea majoratului, acesta fiind reglementat, conform politicii penale a statului, drept consecinţă a particularităţilor psihologice specifice vârstei minorităţii", explică judecătorii Curţii, în motivare.
CCR a punctat că toate aceste aspecte arată că persoanele care săvârşesc fapte prevăzute de legea penală înainte de a fi împlinit vârsta de 18 ani beneficiază de un regim sancţionator mai blând, în comparaţie cu cele care săvârşesc fapte similare după împlinirea majoratului, acesta fiind reglementat, conform politicii penale a statului, drept consecinţă a particularităţilor psihologice specifice vârstei minorităţii.
Prin urmare, "persoanele la care fac trimitere prevederile art.129 alin.(2) lit.b) din Codul penal prezintă o capacitate mai scăzută de a înţelege pericolul social al faptelor săvârşite, decât cele prevăzute la art.39 alin.(1) lit.b) din acelaşi cod, întrucât cele dintâi au săvârşit o pluralitate de infracţiuni, dintre care una a fost comisă în stare de minoritate, în timp ce în sarcina inculpaţilor la care fac referire prevederile art. 39 alin.(1) lit.b) din Codul penal a fost reţinută săvârşirea a două infracţiuni, ambele după împlinirea vârstei majoratului, când capacitatea psihologică a persoanei de a înţelege semnificaţia şi pericolul faptelor sale şi consecinţele acestora este una superioară, specifică maturităţii".
În acest sens, judecătorii CCR au conchis că "dacă în cazul regimului sancţionator al concursului de infracţiuni, legiuitorul a prevăzut un spor limitat, egal cu o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, în cazul pluralităţii de infracţiuni, prevăzută la art.129 alin.(2) lit.b) din Codul penal, este reglementată doar limita minimă a sporului aplicabil, cuantumul acestuia fiind lăsat la aprecierea instanţei de judecată şi fiind limitată, teoretic, potrivit modului de formulare a textului, doar de limita generală maximă a pedepsei închisorii, aplicabilă pedepsei rezultante".
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Avocatul Poporului a sesizat la CCR unele prevederi din Legea privind executarea pedepselor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe