CCR, explicaţii oficiale despre ceea ce se întâmplă cu dosarele de pe rolul ÎCCJ, după decizia privind completurile de 3/ Orban cere demisia judecătorilor care au admis conflictul

Curtea Constituţională precizează, în urma admiterii conflictului Parlament-ÎCCJ, că vor fi rejudecate dosarele de la Înalta Curte, soluţionate în prima instanţă înaintea deciziei ÎCCJ din 23 ianuarie 2019, în măsura în care nu au devenit definitive.

Urmărește
7954 afișări
Imaginea articolului CCR, explicaţii oficiale despre ceea ce se întâmplă cu dosarele de pe rolul ÎCCJ, după decizia privind completurile de 3/ Orban cere demisia judecătorilor care au admis conflictul

CCR explică ce se întâmplă cu dosarele de pe rolul ÎCCJ, după decizia privind completurile de 3

„În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a decis:

1. A admis sesizarea formulată de preşedintele Camerei Deputaţilor şi a constatat că a existat un conflict juridic de natură constituţională între Parlament, pe de o parte, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de altă parte, generat de neconstituirea de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a completurilor de judecată specializate pentru judecarea în primă instanţă a infracţiunilor prevăzute în Legea
nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, contrar celor prevăzute de art.29 alin.(1) din Legea nr.78/2000, astfel cum a fost modificat prin Legea nr.161/2003.

2. Cauzele înregistrate pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi soluţionate de aceasta în primă instanţă anterior Hotărârii Colegiului de conducere a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr.14 din 23 ianuarie 2019, în măsura în care nu au devenit definitive, urmează a fi rejudecate, în condiţiile art.421 pct.2 lit.b) din Codul de procedură penală, de completurile specializate alcătuite potrivit art.29 alin.(1) din Legea nr.78/2000, astfel cum a fost modificat prin Legea nr.161/2003”, arată CCR, în comunicatul de presă remis, miercuri, MEDIAFAX.

Sursa citată a adăugat că „decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, preşedintelui Camerei Deputaţilor, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi preşedintelui Senatului şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”.

CCR a admis, miercuri, sesizarea privind conflictul dintre Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pe tema constituirii completurilor specializate în cazurile de corupţie, obiecţie făcută de Florin Iordache.

Orban: Solicit demisia judecătorilor CCR care au admis conflictul între Parlament şi ÎCCJ

Preşedintele PNL Ludovic Orban a cerut, miercuri, demisia judecătorilor CCR care au votat pentru admiterea sesizării privind conflictul dintre Parlament şi ÎCCJ pe tema constituirii completurilor specializate în cazurile de corupţie.

„Astăzi nu mai avem o Curte Constituţională a României, care să judece în funcţie de Constituţia ţării, ci avem 5 cetăţeni capabili în orice moment de o lovitură de stat. Aceşti indivizi se consideră deasupra voinţei poporului român, deasupra Constituţiei şi deasupra democraţiei. Solicit în mod imperativ demisia de îndată a judecătorilor Curţii Constituţionale care au fost favorabili acestei decizii şi, ulterior, revizuirea hotărârii de astăzi. De asemenea, precizez că vom folosi toate pârghiile pe care le vom avea la dispoziţie în momentul în care Partidul Naţional Liberal va prelua puterea pentru a readuce Curtea Constituţională în serviciul cetăţeanului şi în cadrul constituţional”, a transmis Ludovic Orban, într-un comunicat de presă remis, miercuri, MEDIAFAX.

Liderul PNL face apel şi către magistraţi „să îşi menţină integritatea, să nu cedeze indiferent de presiunile care se vor face la adresa lor şi să-şi menţină deciziile luate în mod echilibrat, imparţial şi profesionist”.

De asemenea, Ludovic Orban a afirmat că România a rămas fără Curtea Constituţională, prin politizarea acestei instituţii.

„PSD a reuşit prin politrucii pe care i-a instalat la Curtea Constituţională să obţină compromiterea acestei instituţii fundamentale în orice democraţie. Practic, de astăzi, România a rămas fără Curte Constituţională, după ce fantoma lui Dragnea le-a şoptit la ureche celor 5 judecători cum să voteze. Această instituţie s-a transformat în Curtea pentru salvarea corupţilor, un instrument politic de graţiere care operează în afara cadrului constituţional. Majoritatea conturată în Curtea Constituţională serveşte o agendă a răului, care este încarnată nu doar în Liviu Dragnea, ci în miile de alţi Dragnea care populează PSD sau instituţiile publice infestate de acest partid. Totul, după ce românii s-au exprimat în mod clar şi răspicat împotriva oricăror forme de graţiere a corupţilor, prin Referendumul din 26 mai”, a adăugat Orban.

 

Taguri:
ccr,
conflict,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici