- Home
- Social
- (05.09.2014, 13:18)
- Irina Tacu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Ce cred românii despre conflictele din Ucraina: "Dacă Rusia invadează Ucraina atât de uşor, poate invada orice ţară". Alţii spun că "ar trebui să ne vedem de treabă" - VIDEO
De la începutul lui 2014, Ucraina a fost răscolită de proteste sângeroase, schimbări la conducere, anexări de teritorii şi, în prezent, de confruntări violente între rebeli proruşi şi armată. Nu toţi românii sunt bine informaţi despre ce se întâmplă în ţara vecină nouă, dar cei care ştiu despre aceste confruntări sunt convinşi că va afecta şi România într-un fel sau altul.
Urmărește
3010 afișări
O naţiune de oameni bine informaţi (…) nu poate cădea pradă sclaviei. Tirania începe în apropierea ignoranţei - Benjamin Franklin (1706-1790), om de ştiinţă, om politic, unul dintre “părinţii fondatori” ai Statelor Unite ale Americii.
Europa şi mai ales Orientul Mijlociu sunt afectate în prezent de conflicte majore care sunt departe de a rămâne la nivel intern. Analişti nu văd imposibilă izbucnirea unui al treilea război mondial. Zi de zi suntem martori la declaraţii care demonstrează că toată lumea e conştientă de aceste confruntări şi de impactul pe care l-ar putea avea în continuare, însă nu e clar ce efect au aceste declaraţii asupra omului de rând.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Mişcarea prin care românii ar putea avea un preţ mult mai mic la gaz din 2026. ”Ne-am putea decupla de la acest mecanism”
-
Ion Cristoiu: Despre cum prostea presa poporul român
-
O nouă pandemie nu mai aşteaptă după colţ ci e deja aici. Care este afecţiunea tăcută de care suferă tot mai mulţi români
În prezent, în Ucraina are loc un conflict care face istorie pe zi ce trece. În est, în recent autoproclamatele “republici populare” Doneţk şi Lugansk, se desfăşoară confruntări armate între separatiştii proruşi şi armata ucraineană. Rusia e acuzată de intervenţii şi de sprijinirea insurgenţilor cu armament, iar Uniunea Europeană urmează să anunţe noi sancţiuni pentru ţara lui Putin.
România nu a rămas fără reacţii. Premierul Victor Ponta a caracterizat la un moment dat situaţia din Ucraina drept cea mai mare provocare de securitate pentru România din ultimii 20 de ani, în timp ce preşedintele Traian Băsescu a invocat necesitatea sprijinului NATO pentru armata ucraineană. În orice caz, amândoi au condamnat în declaraţiile lor intervenţia Rusiei în conflictul din estul Ucrainei.
Dar cât de mult ştiu şi ce cred românii despre confruntările armate care au loc într-o ţară vecină? Am stat de vorbă pe străzile din Bucureşti cu tineri, bătrâni, copii şi adulţi despre situaţia din Ucraina. Unii ştiu, în linii mari, ce se întâmplă. Alţii, cel mai mult tinerii, dar şi unii oameni mai în vârstă, spun, cu o urmă de scuză, că nu se uită la televizor şi că nu urmăresc ştirile. O tânără spune că a fost plecată în străinătate şi că acum “e ruptă de timpurile în care trăieşte”.
Cei care ştiu despre confruntările din Ucraina sunt de părere că va afecta şi România într-un fel sau altul, dacă nu e deja influenţată. Mulţi au menţionat o invazie a armatei ruse în Ucraina.
România e “deja afectată”, comentează un tânăr. “Unii se simt nesiguri. Uniunea Europeană nu ştiu cât de mult ne-ar putea apăra într-un eventual conflict armat. Am prieteni care sunt din Republica Moldova şi îmi spun că nu le e foarte greu să-şi imagineze că o să fie din nou cum au mai fost, adică sub Rusia”.
În Ucraina au pătruns armatele ruse, spune o femeie de aproximativ 50 de ani, convinsă că România e afectată mai ales economic. “Au fost boicotate exportul, importul. Tot ce este al nostru nu mai e de vânzare. Au fost returnate sau probabil că nici măcar nu au ajuns până acolo.”
Trei băieţi – nu par să aibă mai mult de 12 ani – nu ştiu ce se întâmplă în Ucraina. După un “NU” ferm, sparg brusc tăcerea când se uită unii la alţii şi râd zgomotos. “Nu suntem cei mai politici copii”, se scuză în timp ce se îndepărtează de cameră.
Mulţi sunt conştienţi de riscul confruntărilor printr-o posibilă extindere a acestora şi a părţilor implicate. “Mie mi-e frică de un conflict internaţional”, spune un alt tânăr. “Dacă Rusia invadează atât de uşor o ţară ca Ucraina, poate invada orice ţară şi de aici s-ar putea produce conflicte mult mai mari…pentru a putea opri ruşii”.
Un bărbat de aproximativ 50 de ani, aşezat pe marginea unei furgonete, e de părere că ce se întâmplă cu ucrainenii “e treaba lor”, dar ştie că “Ucraina a fost un teritoriu rusesc, aşa că (ruşii) vor să-şi ia înapoi proprietăţile.”
Unii spun că nu cunosc subiectul, şi mai mulţi refuză să vorbească în faţa camerei. Alţii, oameni în vârstă, bolborosesc că nu ştiu, dar aruncă în spate o privire cu iz de “ştiu eu, ştim toţi, dar ce rost are să vorbim?”
Nu doar români se plimbă pe străzile din Bucureşti. În faţa Palatului Şuţu, un tânăr belgian răspunde dezinvolt la întrebare. Îşi cere scuze pentru engleza vorbită şi pare să cunoască bine situaţia din Ucraina. În opinia lui, “soldaţii ruşi luptă şi ei" acolo, chiar dacă Putin nu recunoaşte. “NATO nu e pregătit pentru asta. E ca Războiul Rece din nou, doar că mai rău”, adaugă belgianul.
“Oricum e de rău” e concluzia generală la care ajung mai toate răspunsurile, fie că cei care le dau sunt bine informaţi, fie că au doar o idee vagă. Un singur om, un bărbat trecut de 70 de ani, pare să fie optimist pentru România. “Atâta timp cât facem parte din NATO, orice ţară atacată din cadrul NATO va veni în ajutorul nostru, aşa că nu, România nu va fi afectată”, încheie el.
În schimb, bărbatul cu furgoneta crede că “suntem prea mici ca să judecăm noi chestia asta”, adăugând că Rusia a fost şi este un imperiu, aşa că noi… ar trebui să ne vedem de treabă.”
Imagine: Cătălin Sanda
Montaj video: Florin Despa
Citește pe alephnews.ro: Sectorul tech e „zguduit” de prezența lui Elon Musk. Ce impact are noua Administrație Trump asupra marilor companii
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: COMENTARIU: Rusia a împins Ucraina mai aproape de NATO, dar Alianţa este prea precaută pentru a o integra
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Povestea româncei care a creat una dintre cele mai importante afaceri româneşti, cu care a devenit şi miliardară in euro
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Regina Întunericului rupe tăcerea, la o zi după înmormântarea secretă a lui Prigoană: 'Nu și-a dorit să fie văzut mort!'
CANCAN.RO
Cât a plătit acest bucureștean, în localul lui Mugur Mihăiescu, pentru un singur ou ochi și o porție de mămăligă, cu brânză și smântână
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:01
Tomac, după nominalizarea lui Marco Rubio secretar de stat SUA: adoptă linia „pace prin putere”
-
astăzi, 09:53
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 997. Sprijinul bugetar extern al Ucrainei depăşeşte 100 de miliarde de dolari de la începutul războiului / Companii din Kazahstan furnizează echipamente de război electronic Rusiei, în ciuda sancţiunilor