- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (16.10.2014, 13:38)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CE dă în judecată România la CJUE din cauza deşeurilor din industria extractivă. Agentul guvernamental al României la CJUE: Vom propune un plan pentru iazul toxic
CE a anunţat, joi, introducerea unei acţiuni la CJUE împotriva României pentru nerespectarea legislaţiei UE referitoare la deşeurile din industriile extractive, în cazul iazului Boşneag, în care au fost deversate deşeuri generate de exploatarea minelor de cupru şi de zinc din Moldova Nouă.
Urmărește
445 afișări
CE dă în judecată România la CJUE din cauza deşeurilor din industria extractivă (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
Comisia Europeană introduce o acţiune în justiţie împotriva României la Curtea de Justiţie a UE (CJUE) pentru nerespectarea legislaţiei UE referitoare la deşeurile din industriile extractive, mai exact deşeurile generate de extracţia, tratarea şi depozitarea resurselor minerale şi de exploatarea carierelor, se arată într-un comunicat al Executivului european.
Cauza se referă la iazul Boşneag, un iaz de decantare de 102 hectare în care au fost deversate deşeuri generate de exploatarea minelor de cupru şi de zinc din Moldova Nouă, judeţul Caraş Severin. În prezent, iazul este aproape abandonat şi reprezintă o sursă majoră de poluare, răspândind praf toxic care prezintă riscuri semnificative pentru sănătatea umană şi pentru mediu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Comisia precizează că România a fost de acord să ia măsuri pentru a soluţiona problema, însă progresele au fost insuficiente.
"Având în vedere gravitatea riscului în acest caz şi la recomandarea comisarului pentru mediu, domnul Janez Potočnik, Comisia introduce o acţiune împotriva României în faţa Curţii de Justiţie a UE, în scopul de a se asigura că sunt luate mai rapid măsuri corective", precizează sursa citată.
Trimiterea în faţa CJUE a fost decisă după ce România nu a luat măsurile necesare pentru a curăţa două iazuri de decantare din Moldova Nouă, în urma infringementului lansat de Bruxelles pe 20 februarie.
Potrivit CE, iazurile de decantare sunt "o sursă majoră de pulberi toxice, care au consecinţe semnificative asupra sănătăţii umane şi asupra mediului". Comisia este "preocupată" de faptul că România nu a luat măsurile necesare pentru a controla emisiile şi pentru a preveni abandonarea siturilor, a precizat în februarie CE.
Comisia a iniţiat în privinţa acestor aspecte proceduri în constatare a neîndeplinirii obligaţiilor, în octombrie 2012. "Autorităţile române au raportat cu privire la progresele înregistrate, însă obiectivele nu au fost încă îndeplinite, iar grava problemă a pulberilor toxice persistă. Prin urmare, se trimite un aviz motivat, iar în cazul în care România nu acţionează în termen de două luni, Comisia poate sesiza cauza Curţii de Justiţie a UE", a avertizat Executivul european.
Tot joi, Comisia a cerut României, Spaniei, Letoniei şi Poloniei să pună în aplicare normele UE privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice. Astfel, CE "solicită insistent României, Spaniei, Letoniei şi Poloniei să trimită detalii despre modul în care este transpusă în drepturile lor naţionale legislaţia UE referitoare la deşeurile de echipamente electrice şi electronice (DEEE), o obligaţie care trebuia îndeplinită până la 14 februarie 2014".
Noua Directivă DEEE înlocuieşte şi actualizează norme mai vechi referitoare la deşeurile de echipamente electrice şi electronice. Documentul vizează atât prevenirea sau reducerea impacturilor negative pe care le au asupra sănătăţii umane şi asupra mediului generarea şi gestionarea de deşeuri de echipamente electrice şi electronice, cât şi îmbunătăţirea eficienţei şi a impacturilor de ansamblu ale utilizării resurselor.
În urma nerespectării termenului limită iniţial, la 31 martie 2014 au fost trimise scrisori de punere în întârziere către Spania, Letonia, Polonia şi România, iar joi Comisia a trimis avize motivate celor patru ţări. Dacă acestea nu acţionează în termen de două luni, cazurile pot fi trimise în faţa Curţii de Justiţie a UE, avertizează CE.
Horaţiu Radu: Vom propune un plan pentru iazul toxic. Situaţia societăţii administratoare, complicată
Agentul guvernamental al României la CJUE a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că va fi propus un plan de acţiune guvernamentală pentru rezolvarea situaţiei de la iazul Boşneag, unde au fost deversate deşeuri, precizând că situaţia juridică a societăţii care administrează zona e "complicată".
După ce CE a trimis, joi, România în faţa Curţii de Justiţie a UE pentru nerespectarea legislaţiei comunitare referitoare la deşeurile din industriile extractive, în cazul iazului Boşneag, agentul guvernamental Horaţiu Radu a afirmat că autorităţile române "s-au sesizat deja cu privire la această cauză".
"Astăzi a avut loc la sediul MAE o şedinţă a unui grup de lucru din care fac parte Ministerul Mediului, Ministerul Economiei şi reprezentanţi ai ANAF. Vom propune un plan de acţiune guvernamentală şi sperăm să găsim o soluţie de conformare până la data sesizării instanţei de judecată", a precizat, pentru MEDIAFAX, Horaţiu Radu.
Acesta a mai spus că "situaţia juridică a societăţii care administrează zona este complicată".
Producătorul de cupru Moldomin Moldova Nouă, care administrează zona unde se află lacul, din Caraş Severin, a fost preluat, în 2011, de firma elveţiană Mineco AG.
Tranzacţia prin care Mineco a preluat Moldomin, ce deţine 30% din rezervele de cupru ale României, a fost contestată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36