Ce măsuri a efectuat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă după tradegia de la Constanţa? Conducerea dispune de cercetări disciplinare şi sancţiuni

Conducerea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă a dispus efectuarea cercetării disciplinare prealabile a trei ofiţeri cu funcţii de conducere de la nivelul ISU Constanţa, precum şi sancţionarea disciplinară a patru subofiţeri, după controlul efectuat la ISU Constanţa.

Urmărește
212 afișări
Imaginea articolului Ce măsuri a efectuat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă după tradegia de la Constanţa? Conducerea dispune de cercetări disciplinare şi sancţiuni

Sursa foto: Mediafaxfoto

În cazul celor trei ofiţeri, gravitatea faptelor săvârşite impune aplicarea unor sancţiuni mai aspre, în corelare cu disfuncţiile create în activitatea instituţiei. Doi dintre ofiţerii în cauză aveau atribuţii directe în menţinerea în stare de operativitate a tehnicii din dotare. Tehnica de intervenţie fiind defectă, în speţă autospeciala de intervenţie şi salvare de la înălţime, nu au solicitat fondurile financiare necesare efectuării reparaţiilor şi introducerii în timp scurt în stare de operativitate a autospecialei, deşi la nivelul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă aceste fonduri erau disponibile. Cel de-al treilea ofiţer a manifestat superficialitate în asigurarea pregătirii de specialitate a personalului operativ din subordine la un nivel adecvat îndeplinirii misiunilor din competenţă şi nu a dispus măsuri pentru corectarea disfuncţionalităţilor nici la locul intervenţiei, unde a fost prezent.

Cei patru subofiţeri din cadrul ISU Constanţa vor fi scanţionaţi pentru nerespectarea normelor privind echiparea la locul intervenţiei şi coordonarea acţiunilor de intervenţie.

Sancţiuni vor fi aplicat şi personalului operativ cu atribuţii de gestionare a apelurilor de urgenţă şi de coordonare a resurselor alocate intervenţiei, personal din dispeceratul ISU Constanţa şi din cadrul Detaşamentului de Pompieri Palas-Constanţa.

Începând cu data de 19.02.2021, din ordinul Inspectorului General al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, în toate unităţile operative subordonate se vor efectua reinstruirea personalului privind aplicarea procedurilor operaţionale de intervenţie pe tipuri de risc şi verificarea stării tehnice şi de întreţinere a mijloacelor de intervenţie.

Sub aspect organizatoric, conducerea IGSU a dispus ca, pentru asigurarea continuităţii actului de comandă la nivelul ISU Constanţa, începând cu data de 04.02.2021, pe funcţia de inspector şef a fost împuternicit colonelul Amarandei Mihail-Cristian, titular inspector şef la ISU Botoşani. Această măsură a fost dispusă având în vedere că funcţia de inspector şef a fost vacantată, ca urmare a decesului, în data de 04.11.2020, a ofiţerului care a asigurat conducerea inspectoratului.

De asemenea, începând cu data de 01.03.2021, un ofiţer din cadrul ISU Bucureşti-Ilfov va fi împuternicit pe funcţia de Prim Adjunct al Inspectorului şef. Totodată, s-a dispus împuternicirea pe funcţia de şef Centru Operaţional Judeţean a unui ofiţer din cadrul ISU Constanţa.

Toate aceste demersuri sunt menite să asigure exercitarea actului de comandă, astfel încât să fie îndeplinite misiunile de prevenire, monitorizare şi gestionare a situaţiilor de urgenţă.

Întrucât în cauză se efectuează o cercetare penală, concluziile desprinse din efectuarea verificării, precum şi măsurile dispuse de conducerea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă vor fi puse la dispoziţia organelor de cercetare penală competente.

În data de 16.02.2021, în contextul incendiului produs în municipiul Constanţa, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a dispus derularea verificării datelor de interes operativ de la momentul primirii apelului de urgenţă până la sosirea tuturor
resurselor la locul evenimentului, pentru clarificarea situaţiei.

Verificarea a vizat următoarele aspecte privind gestionarea situaţiei de urgenţă produsă a) modul de gestionare a apelului de urgenţă de către operatorii din dispeceratul ISU Constanţa; b) respectarea aspectelor procedurale privind colectarea datelor de interes operativ, respectiv fluxul informaţional-decizional către structurile operaţionale din subunităţile de intervenţie şi către structurile ierarhic superioare; c) clarificarea momentelor orare privind alertarea resurselor de intervenţie, tipologia
acestora, timpii operativi de echipare a personalului şi începerea deplasării către locul evenimentului, respectiv ajungerea la locul incendiului; d) acţiunile de organizare a intervenţiei la faţa locului.

Comisia de verificare, constituită din ofiţeri ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, a identificat pe timpul acţiunii mai multe disfuncţionalităţi în ceea ce priveşte conţinutul rapoartelor operative, stabilit prin reglementări incidente, în sensul
transmiterii şi consemnării parţiale ori eronate a timpilor operativi de alertare şi de ajungere la locul intervenţiei, respectiv neutilizarea mijloacelor de comunicaţii pe care personalul operativ le avea la dispoziţie.

Consecinţele directe ale acestor erori le reprezintă ajungerea cu întârziere a unor resurse la locul intervenţiei şi imposibilitatea fundamentării fără echivoc a analizei ulterioare a intervenţiei.

Controlul a fost efectuat după ce o femeie a murit căzând de la etaj în timpul unui incendiu.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici