CE nu are în plan interzicerea utilizării cianurilor în minerit

CE nu are în prezent în plan o legislaţie pentru interzicerea utilizării cianurilor în minerit, considerând că o astfel de măsură nu se justifică prin raţiuni legate de protecţia mediului sau de sănătate, deşi europarlamentarii au cerut în 2010 o legislaţie în acest sens până la sfârşitul acestui an.

Urmărește
609 afișări
Imaginea articolului CE nu are în plan interzicerea utilizării cianurilor în minerit

CE nu are în plan interzicerea utilizării cianurilor în minerit (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

Poziţia CE pe această temă a fost transmisă, la solicitarea MEDIAFAX, de serviciul de presă al DG Envi (Directoratul General Mediu) din cadrul Executivului european.

Parlamentul European a organizat o dezbatere în plen în luna mai 2010, eurodeputaţii adoptând la acel moment o rezoluţie prin care cereau Comisiei europene ca, până la sfârşitul anului 2011, să adopte legislaţia necesară interzicerii mineritului cu cianuri din considerente legate de riscurile de mediu şi pentru sănătate. La acel moment, majoritatea europarlamentarilor s-au pronunţat pornind de la posibilele implicaţii ale proiectului Roşia Montană dar şi cu referire la accidentul de la Baia Mare. Comisia a decis însă, potrivit răspunsului transmis, să nu se supună solicitării eurodeputaţilor.

"În ceea ce priveşte introducerea unei interdicţii generale privind interzicerea mineritului cu tehnologii pe bază de cianuri, Comisia consideră că aceasta nu este justificată de raţiuni legate de protecţia mediului sau de sănătate. Legislaţia existentă, cu precădere în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor din industria extractivă (Directiva 2006/21/CE ) include cereri precise şi stricte care ar trebui să poată asigura nivelul de siguranţă adecvat al facilităţilor din industria extractivă", se arată în răspunsul CE , transmis MEDIAFAX.

În argumentarea deciziei sale, Comisia notează că valorile limită pentru stocarea cianurii, prevăzute de Directiva 2006/21/CE, sunt printre cele mai scăzute, aceste dispoziţii fiind introduse după accidentul de la Baia Mare "astfel încât condiţiile producerii accidentului precum şi consecinţele acestuia să nu se mai repete".

În aceste condiţii, Executivul european reaminteşte că este esenţială garantarea aplicării depline a Directivei de către toate statele membre şi că în acest context va continua să ia toate măsurile necesare.

"Din ceea ce cunoaştem, nu există pe piaţă alternative adecvate utilizării cianurii la extracţia de aur. În majoritatea depozitelor europene (depozite subterane - n.r.), aurul este amestecat cu alte metale, ceea ce înseamnă că este necesară aplicarea unei metode de separare. Interdicţia generală a utilizării cianurii în minerit ar implica închiderea minelor existente şi care operează în baza unor standarde stringente definite prin Directiva 21 din 2006, lucru care ar afecta numărul de locuri de muncă fără a aduce o valoare adăugată suplimentară în ceea ce priveşte protejarea mediului sau a sănătăţii. O interdicţie totală a utilizării cianurilor în minerit ar implica, aşadar, stoparea extracţiilor la nivel european şi, pe cale de consecinţă, o creştere a importurilor de aur făcute deseori din ţări hcu standarde sociale şi de mediu mai scăzute", consideră CE.

Executivul european arată explicit că "o interdicţie deplină a utilizării cianurilor, în prezent, ar implica închiderea minelor existente mai ales în Suedia şi Finlanda, şi care operează de mulţi ani în condiţii de siguranţă".

Comisia mai precizează în poziţia remisă MEDIAFAX că va urmări în continuare îndeaproape noutăţile tehnologice din acest domeniu pentru a se asigura că "cele mai bune tehnici disponibile" vor fi aplicate practic aşa cum prevede de altfel şi Directiva europeană. De asemenea, Comisia mai spune că, dacă vor apărea în acest sector tehnici alternative în următorii ani dezbaterea pe această temă poate fi redeschisă.

Pe de altă parte, Executivul european atrage atenţia că şi-a stabilit ca prioritate sporirea reciclării deşeurilor şi mai ales a acelora electrice sau electronice care conţin diferite tipuri de metale preţioase, inclusiv aur. De altfel, la nivelul CE este în lucru elaborarea unui ghid comun pentru inspecţia facilităţilor miniere, măsură pe care Executivul european o consideră necesară în baza Strategiei 2020.

Poziţia Comisiei nu este în întregime o noutate. În vara anului trecut, Asociaţia Europeană a Industriilor Miniere, Minereurilor Metalice şi Mineralelor Industriale (EUROMINES) saluta, printr-un comunicat public, faptul că, potrivit CE, interzicerea totală a cianurii în activităţile miniere nu este justificată din punctul de vedere al mediului şi al sănătăţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici