CE recomandă României să scadă cu un milion numărul de persoane ameninţate de sărăcie

Comisia Europeană (CE) a recomandat României să reducă, până în 2020, cu un milion numărul persoanelor ameninţate de sărăcie, pentru atingerea obiectivelor naţionale propuse în cadrul Strategiei "Europa 2020", care urmează să fie aprobate de Guvern şi prezentate la Consiliul European din 10 iunie.

Urmărește
89 afișări
Imaginea articolului CE recomandă României să scadă cu un milion numărul de persoane ameninţate de sărăcie

CE recomandă României să scadă cu un milion numărul de persoane ameninţate de sărăcie (Imagine: Remus Suciu/Mediafax Foto)

Comisia a propus ca în cadrul acestei Strategii, până în anul 2020, un nivel reprezentând 75% din populaţia Uniunii Europene cu vârsta cuprinsă între 20 şi 64 de ani să aibă un loc de muncă, 3% din PIB-ul UE să fie investit în cercetare-dezvoltare, obiectivele din pachetul convenit în domeniul climei şi energiei să fie îndeplinite inclusiv cu o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră majorată la 30%, rata abandonului şcolar timpuriu să fie redusă sub nivelul de 10%, cel puţin 40% dintre tineri să aibă studii superioare, iar numărul persoanelor ameninţate de sărăcie să fie redus cu 20 milioane cetăţeni.

România şi-a propus în cadrul Strategiei reducerea cu 500.000-600.000 a numărului de persoane aflate în risc de sărăcie, reprezentând o scădere cu 15% faţă de 2008, au anunţat, vineri, reprezentanţii autorităţilor guvernamentale prezenţi la conferinţa cu tema "Ţinte naţionale pentru Strategia Europa 2020: Obiectivele pentru schimbări climatice şi energie (20/20/20)", organizată de către Departamentul pentru Afaceri Europene (DAE) şi ministerele Economiei şi Mediului.

Comisia Europeană a recomandat însă în cadrul consultărilor cu experţii români ca Guvernul să îşi propună o ţintă mai "ambiţioasă", respectiv reducerea cu un milion a persoanelor ameninţate de sărăcie, pe baza estimării unei creşteri economice medii anuale de 4% până în 2020, a declarat directorul DAE responsabil pentru strategii post-aderare, Viorel Dobrescu.

Autorităţile de la Bucureşti au stabilit, în consultare cu CE, ca România să îşi propună pentru 2020 o rată de la 69-70% a ocupării populaţiei cu vârsta de 20-64 ani, să aloce 1,8-2% din PIB pentru investiţii în cercetare-dezvoltare şi inovare, reducerea cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de seră, asigurarea unui nivel de 24% surse regenerabile în consumul final de energie şi creşterea eficienţei energetice la 10-12%, calculată la consumul de energie finală, sau la 20%, calculată la consumul de energie primară.

Până în 2020, rata părăsirii timpurii a şcolii ar trebui să fie în România de 10-13%, iar rata populaţiei cu vârsta de 30-34 ani absolventă de educaţie terţiară să fie de 25-27%.

Obiectivele convenite deja cu Comisia Europeană şi la nivel inter-ministerial vor fi supuse aprobării Guvernului şi prezentate ulterior de România în cadrul Consiliului European de vară, pentru ca în perioada iulie-septembrie să fie elaborat noul Program Naţional de Reforme pentru atingerea ţintelor stabilite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici