- Home
- Social
- (31.12.2020, 16:23)
- Mihai Călin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ce semnifică termenul Revelion şi ce anume celebrăm în acest moment
- Cuvântul este împrumutat din limba franceză, de la „réveiller”, care înseamnă „a se trezi”, „a fi treaz”.
- Acest obicei vestic era necunoscut în mediul rural.
- Astăzi, cuvântul „revelion” desemnează petrecerea care are loc în noaptea de 31 decembrie
Urmărește
2812 afișări
Noaptea de Revelion este noaptea în care se trece în noul an, dar termenul semnifică şi petrecerea din acest moment devenit festiv.
Cuvântul este împrumutat din limba franceză, de la „réveiller”, care înseamnă „a se trezi”, „a fi treaz”. De aici provine termenul „Revellion” care înseamnă o masă luată noaptea târziu.
La început, acest cuvânt era folosit pentru masa care avea loc în noaptea de Crăciun. Cu timpul, cuvântul „revelion” a ajuns să fie folosit pentru orice masă luată noaptea târziu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
-
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul reţinut pentru atacul de la Magdeburg
Cuvântul „revelion” pătrunde în vocabularul românesc în secolul XIX lea, în mediul boieresc, care luase cunoştinţă de acesta prin trimiterea copiilor la studii în străinătate, în vestul Europei. În dicţionarul de neologisme al paharnicului Constantin Stamati, apărut la Iaşi, în 1851, prin „revelion” se înţelegea „cina după bal, mai ales la Anul Nou”, deci nu numai la sfârşitul anului civil. Abia la sfârşitul secolului al XIX-lea încep să se organizeze în România revelioane de către familiile boiereşti sau burgheze cosmopolite.
Acest obicei vestic era necunoscut în mediul rural.
Aici erau respectate obiceiurile populare şi sărbătorile religioase. Odată cu instaurarea comunismului s-au deschis porţile Revelioanelor în cantine muncitoreşti şi cămine culturale.
Astăzi, cuvântul „revelion” desemnează petrecerea care are loc în noaptea de 31 decembrie, la trecerea dintre ani şi este sărbătorit pe tot teritoriul ţării noastre cu mese îmbelşugate, dans şi muzică.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe