Ce spune Arafat despre cazul fetiţei din Năsăud decedate cu septicemie

Cazul fetiţiei de patru ani din Năsăud care a decedat luni de septicemie după ce fusese diagnosticată iniţial cu entorsă a fost, cel mai probabil, unul de malpraxis, în legătură cu care vom sesiza Colegiul Medicilor, a declarat, joi, subsecretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Raed Arafat.

Urmărește
2059 afișări
Imaginea articolului Ce spune Arafat despre cazul fetiţei din Năsăud decedate cu septicemie

Raed Arafat (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Subsecretarul de stat a mai spus că leziunea pacientei nu a fost iniţial una gravă. Ulterior, însă, aceasta s-a agravat, fetiţa a făcut septicemie şi a decedat la Cluj, a adăugat Arafat.

Fetiţa a murit luni, la Cluj-Napoca, în timpul operaţiei, după ce săptămâna trecută a suferit un traumatism la picior, iar familia a dus-o la Spitalul Orăşenesc "George Trifon" din Năsăud.

În Bistriţa-Năsăud au fost începute, marţi, mai multe anchete pentru a se stabili cum a fost posibil ca fetiţa să moară după ce săptămâna trecută a suferit o entorsă, iar părinţii au transportat-o iniţial la spitalele din Năsăud şi Bistriţa, iar apoi la Cluj-Napoca

Fetiţa a decedat într-un spital din Cluj după ce a făcut un şoc toxico-septic, arată concluziile preliminare ale medicilor legişti, cauza decesului urmând să fie stabilită după documentarea cazului şi realizarea unor examinări complementare.

"Medicii legişti au formulat concluziile preliminare conform cărora decesul s-a datorat şocului toxico-septic, însă urmează să fie întocmit raportul medico-legal în care va fi precizată cauza decesului, numai după documentarea cazului şi efectuarea examinărilor complementare ce se impun", arătat, miercuri, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Bistriţa-Năsăud.

Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al IPJ Bistriţa-Năsăud s-au sesizat din oficiu pentru lămurirea împrejurărilor în care a survenit decesul minorei în vârstă de patru ani din Năsăud. În cauză a fost dispusă efectuarea necropsiei cadavrului, iar cercetările se derulează sub supravegherea procurorului criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud.

Fetiţa a murit în timp ce era operată la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii din Cluj, unde, potrivit medicilor, a ajuns cu simptome de şoc septic din cauza unei răni la piciorul stâng, în timpul intervenţiei ea făcând stop cardiac.

Directorul medical al Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj, Călin Lazăr, declara, marţi, că fetiţa de patru ani, din Bistriţa-Năsăud, a fost dusă la unitatea medicală luni după-amiază, starea ei fiind gravă. "Luni după-amiază s-a prezentat, adusă de părinţi, o fetiţă de 4 ani, cu stare generală modificată, cu semne de şoc septic, probabil o septicemie, cu punct de plecare un hematom al gambei stângi, suprainfectat. Având în vedere starea gravă încă de la internare, a fost dusă direct în sala de operaţie, unde, la intrare, a făcut stop respirator, a fost intubată şi ventilată, în paralel s-a făcut incizia leziunii la nivelul gambei, de unde s-a observat apariţia puroiului şi leziunile de fascită necrozantă", spunea Lazăr.

Directorul Spitalului Orăşenesc "George Trifon" Năsăud, dr. Adrian George, declara că familia fetiţei s-a prezentat cu ea la spitalul pe care îl conduce, în cursul zilei de joi. Acesta afirma că fetiţa a fost diagnosticată cu entorsă şi trimisă la un ortoped la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Bistriţa. "Noi nu avem aici medic ortoped angajat, avem un medic de la Dej, dr. Rusu, care face gărzi la noi la chirurgie. Am aflat că ar fi venit vineri la el şi că dânsul i-ar fi pus ceva atelă ghipsată. Mai multe nu ştiu fiindcă nu figurează nicăieri, nu e înregistrată. Au venit cu o asistentă care lucrează în spital, ceva neam de-al lor, care i-a dus direct pe secţie", spunea dr. Adrian George.

Potrivit acestuia, la Spitalul Judeţean din Bistriţa fetiţei i s-a pus acelaşi diagnostic, după care ar fi fost trimisă acasă, cu recomandarea să îi fie puse comprese la picior.

Managerul Spitalului Judeţean din Bistriţa, Mircea Gelu Buta, susţine că după ce a fost consultată fetiţa a fost trimisă la spitalul din Năsăud, şi nu acasă. "Din datele mele de până acum, fetiţa de patru ani din zona Năsăudului s-a prezentat la serviciul de urgenţă al Spitalului Judeţean de Urgenţă, trimisă de la spitalul din Năsăud pentru o consultaţie, în data de 10 ianuarie, la ora 10.30. A fost consultată de medicul ortoped de gardă. S-a pus diagnosticul de entorsă la glezna dreaptă, s-au dat indicaţii terapeutice şi a fost trimisă înapoi la Spitalul Orăşenesc Năsăud. Acesta este episodul de la Bistriţa. I s-a făcut un consult, s-au dat nişte indicaţii terapeutice. Atât s-a întâmplat aici, la noi", declara, marţi, Mircea Gelu Buta.

Potrivit acestuia, medicii din Năsăud şi doctorul de familie ar fi urmat să supravegheze evoluţia, în cazul celor de la Bistriţa fiind cerută doar o consultaţie.

"La Bistriţa nu i s-a pus ghips. Eu am înţeles că i-a pus altcineva, nu ştim cine. Nu ştim unde a mai dus-o familia, ce s-a mai întâmplat între timp. Nu putem da vina pe cineva anume atât timp cât nu avem raportul medico-legal ca să ştim cauza morţii. Sigur că vom lua şi noi măsuri dacă se va impune", adăuga Buta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici