- Home
- Social
- (01.12.2020, 20:17)
- Ilinca Nazarie , Felix Damian , Andreea Olteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România vs. Spania: 0-1 la construit spitale. Cea mai modernă secţie ATI din Madrid, gata în timpul necesar obţinerii autorizaţiilor în Iaşi
- Spitalul Isabel Zendal din Madrid poate primi pacienţi
- Unitatea medicală cu 1056 de paturi a fost ridicată în trei luni
- La Iaşi, 3 luni a durat doar autorizarea Spitalului Modular de la Leţcani
- Spitalul construit din containere are probleme şi cu încălzirea şi cu staţia de oxigen
- La Bucureşti, la Spitalul Sfântul Vasile cel Mare încă nu au început lucrările
Urmărește
5030 afișări
FOTO: Profimedia / Spitalul Isabel Zendal
0 la 1, că egal sigur nu e. Nu îţi vorbesc despre un meci de fotbal, ci despre cum construim spitale.
Spitalul Isabel Zendal din Madrid, construit în trei luni
Madridul are de astăzi un nou spital de urgenţă cu 3 pavilioane moderne şi cu o capacitate de 1056 de locuri. 100 de milioane de euro a costat ridicarea uriaşei structuri, în timp record: 3 luni. Acum spitalul Isabel Zendal are deja un pavilion cu 240 de paturi pregatite pentru pacienţi. Instalaţiile actuale oferă Madridului capacitatea de a face faţă unui nou val al pandemiei.
„Va avea cea mai modernă secţie ATI din Madrid, dotată cu respiratoare de ultimă generaţie, computer tomograf, raze şi ecograf. Şi pe deasupra va avea şi o bază operativă a serviciului”, spune Isabel Diaz Ayuso, guvernatorul regiunii Madrid.
„Nu există niciun spital de urgenţă permanent cu aceste caracteristici. Şi care este situat lângă un aeroport internaţional şi cu conexiuni feroviare de mare viteză la reţeaua de transport”, adaugă ea.
„Noul centru este muntifuncţional, adaptat pentru orice situaţie posibilă, şi poate primi noi pacienţi COVID, eliberând astfel celalalte spitale, dar şi pentru dezastre, noi epidemii. Poate ajuta alte spitale care au nevoie de reamenajare, dar şi pentru scurtarea listelor de aşteptare.”
Noul spital are 1056 de paturi, dintre care 48 sunt de ATI. Costul final ajunge la 100 de milioane de euro. S-au mutat 100 de mii de metri cubi de pământ şi au fost folosite 5300 de tone de oţel şi 16 km de piloni de ciment. 1350 de muncitori au lucrat în 3 schimburi.
Madridul are 1.817 de internaţi cu Covid19, dintre care 352 sunt la ATI. Secţia ATI este cea mai modernă din regiune, cu instalaţii de presiune negativă. Este dotată cu pereţi de sticlă, sisteme de izolare şi acces controlat cu uşi automate. Primii pacienţi vor fi primiţi în curând în pavilionul pregătit deja cu 240 de paturi şi 48 de posturi ATI.
Spitalul modular de la Leţcani: trei luni au durat autorizaţiile
În luna martie, Consiliul Judeţean Iaşi anunţa cu surle şi trâmbiţe un spital modular cu 250 de paturi dintre care 103 de ATI. Cu greu şi cu multe întârzieri, containerele şi aparatura au ajuns din Turcia şi au fost montate. 13,2 milioane de euro a costat spitalul de la Leţcani. Iar dacă în Madrid s-a construit în 3 luni o unitate medicală cu de 4 ori mai multe paturi ca la Iaşi, în capitala Moldovei trei luni au durat autorizaţiile. Până la urmă, spitalul a primit semnătura că poate primi 70 de pacienţi în zona de confirmaţi şi 48 la ATI. Spitalul însă a avut şi are o listă lungă de probleme: fabrica de oxigen nu face faţă, urmează să fie montat un stocator, în saloane era frig şi nici canalizarea nu era tocmai în regulă.
„Această fabrică de oxigen transmite oxigen către zona de ATI. Ajunge la parametri optimi, dar din ceea ce au observat colegii ATI-şti, aceşti parametri nu erau susţinuţi pentru o perioadă de timp. Ca urmare, am adus acea soluţie de rezervă, staţia cu butelii de oxigen pentru a avea în orice moment rezerva lângă noi”, spune Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.
Spitalul modular de la Leţcani are autorizaţie pentru 70 de paturi de confirmaţi şi 48 de ATI. Din cele 48 de paturi de ATI sunt folosite doar 16, din cauza problemelor de la fabrica de oxigen.
O parte dintre probleme s-au rezolvat după ce s-au mai băgat încă 80.000 de lei pe lângă cele 13,2 milioane de euro.
Pe 25 noiembrie 2020, Alina Popa, directorul EURONEST, declara: „E vorba de cheltuieli necesare efectuării unor operaţiuni pentru funcţionarea pe timp de iarnă, în principal izolarea conductelor de apă şi canalizare care deservesc spitalul de la Leţcani.”
Spitalul "Sfântul Vasile cel Mare" din Bucureşti ar trebui să fie gata în trei ani
Şi îţi mai dau un exemplu. Spitalul "Sfântul Vasile cel Mare" din Bucureşti. Această unitate medicală cu un număr de paturi aproximativ la fel cu cel din Madrid ar trebui să fie gata în trei ani. Promisiunile îţi spuneau că lucrările ar fi trebuit să înceapă din 2019. Imensa clădire ar trebui să fie sediu pentru spitalul Floreasca, cel de Arşi şi pentru secţia de pediatrie a Institutului Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului.
Un spital de jumătate de miliard de euro, cu cinci etaje, cu peste o mie de paturi, două heliporturi şi o pasarelă până la staţia de metrou. O promisiune cât un mandat de primar câştigat. Ce mai contează 300 de mii de euro, pe care Primăria Setorului 1 i-a plătit televiziunilor, ca să difuzeze un spot cu macheta spitalului. CNA a interzis spotul, care sugera că spitalul e finalizat şi funcţional. Campania electorală pentru alegerile locale a trecut, iar locul unde ar fi trebuit să fie spitalul arată neschimbat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe