Cea mai scăzută temperatură din ţară în această toamnă: -8 grade Celsius, la Miercurea Ciuc

Cea mai scăzută temperatură din ţară din această toamnă, de minus 8 grade Celsius, s-a înregistrat miercuri dimineaţă, la Miercurea Ciuc, fiind mai frig decât pe crestele montane, la peste 2.000 de metri altitudine, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
611 afișări
Imaginea articolului Cea mai scăzută temperatură din ţară în această toamnă: -8 grade Celsius, la Miercurea Ciuc

Cea mai scăzută temperatură din ţară în această toamnă: -8 grade Celsius, la Miercurea Ciuc

Potrivit meteorologilor, minima de minus 8 grade Celsius a fost înregistrată la Staţia Meteo Miercurea Ciuc în jurul orei 6:00 şi s-a menţinut aproximativ o oră şi jumătate, iar la sol a fost brumă.

Temperaturi sub limita îngheţului au fost consemnate în toate localităţile din judeţul Harghita, şi anume minus 6 grade Celsius la Joseni şi la Topliţa, minus 3 grade Celsius la staţia meteo de pe Vârful Bucin şi minus un grad Celsius la Odorheiu Secuiesc.

Meteorologul Adrian Paşol de la Serviciul Regional de Prognoza Vremii din cadrul Centrului Meteorologic Regional Transilvania Sud - Sibiu a declarat corespondentului MEDIAFAX că dimineaţa de miercuri a fost rece în toată Transilvania, minimele variind între minus 8 grade Celsius la Miercurea Ciuc şi 1,5 grade Celsius în zona de munte din judeţul Alba.

De asemenea, la Sfântu Gheorghe şi în localitatea Făgăraş din judeţul Braşov au fost minus 5 grade Celsius, la Sibiu s-au înregistrat minus 3 grade, la Târgu Mureş - minus 2,8 grade Celsius, iar la Sebeş, în judeţul Alba, a fost măsurată o temperatură minimă de minus 0,4 grade Celsius.

Meteorologul Adrian Paşol a spus că la Miercurea Ciuc miercuri dimineaţă a fost mai frig decât în zonele montane înalte, în condiţiile în care la Vârful Omu au fost minus 3,5 grade Celsius, la Bâlea Lac - minus un grad, iar la Păltiniş a fost înregistrată o minimă de 0,1 grade Celsius.

”A fost mai frig în zonele joase decât pe crestele înalte ale munţilor din cauza inversiunii termice, un fenomen care apare des toamna şi care a determinat răcirea aerului, pe fondul radiaţiei nocturne şi a cerului senin, favorizând, totodată, ceţurile”, a explicat Adrian Paşol.

De altfel, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, la ora 7.55, o atenţionare nowcasting de ceaţă valabilă până la ora 11.00 pe arii restrânse, inclusiv pe drumurile naţionale şi europene din judeţele Alba, Covasna şi Harghita, fenomen care determină scăderea vizibilităţii, local sub 200 de metri şi izolat sub 50 de metri.

Potrivit ANM, minima de minus 8 grade Celsius măsurată la Miercurea Ciuc este cea mai scăzută din ţară, aceeaşi valoare termică minimă fiind măsurată şi la Poiana Stampei, în judeţul Suceava.

Minima absolută a lunii octombrie în Harghita a fost de minus 13,5 grade Celsius şi s-a înregistrat în anul 1988, la Miercurea Ciuc, iar maxima absolută a lunii a fost consemnată în 1955, în aceeaşi localitate şi a fost de 30,6 grade Celsius.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici