- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (10.04.2015, 16:48)
- Laura Mitran
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CEDCD sesizează autorităţile privind discriminarea unui copil cu dizabilităţi, la grădiniţă
Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD) sesizează CNCD şi Inspectoratul Şcolar al Capitalei privind discriminarea unui băieţel cu deficit de atenţie şi hiperkinetism, la grădiniţă, de către educatoare, anunţă organizaţia neguvernamentală într-un comunicat.
Urmărește
758 afișări
CEDCD sesizează autorităţile privind discriminarea unui copil cu dizabilităţi, la grădiniţă
CEDCD a sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) şi Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniveritar (ARACIP), cu privire la discriminarea şi calitatea precară a serviciilor educaţionale oferite unui copil, pe nume Radu, în cadrul Gradiniţei nr. 224 din Bucureşti, anunţă directorul executiv al ONG-ului Mădălina Turza.
Radu are cinci ani şi este diagnosticat cu "deficit de atenţie şi hiperkinetism".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
Timp de mai mulţi ani, părinţii săi au facut eforturi majore pentru recuperarea sa într-un centru privat de terapii. În 2014, Radu a fost declarat apt pentru şcolarizarea într-o grădiniţă de masă, de către specialişti şi medici, fiind un copil cu o evoluţie spectaculoasă, verbal şi independent în nevoile de bază.
În septembrie 2014, mama copilului l-a înscris la Grădiniţa nr. 224, aducând la cunoştinţa personalului situaţia sa. Aceasta a discutat cu educatoare despre copilul său, explicându-i progresele majore pe care acesta le-a înregistrat şi oferindu-şi sprijinul pentru micile aspecte legate de neatenţia copilului sau nevoia sa de mişcare.
Potrivit CEDCD, încă de la început, atitudinea educatoarei a fost ostilă, spunându-i mamei că minorul "nu are ce să caute în grădiniţă pentru ca are probleme…nu stă locului…nu este atent şi …până la urmă 'ori plecaţi dumneavoastră, ori plec eu'". Din octombrie 2014 şi pană la începutul anului 2015, educatoarea ar fi continuat să îşi exprime constant nemulţumirea faţă de prezenţa minorului în clasă, discutând cu restul părinţilor despre faptul că Radu "are probleme", încurajând ceilalţi copii să nu se apropie de acesta şi prezentându-l în permanenţă ca pe un pericol iminent: "nu te apropia de el că poate îţi dă una", mai spune Turza.
De asemenea, educatoarea ar fi discutat cazul lui Radu cu tot personalul grădiniţei, indiferent de calitatea acestora, astfel încât nicio altă grupă nu a fost dispusă să-l primească pe copil. Pe 31 martie, când educatoarea a fost în concediu, copiii din grupa ei au fost repartizaţi temporar la alte grupe, mai puţin Radu, ai cărui părinţi au fost chemaţi la grădiniţă să-l ia acasă.
Mama a angajat un educator de sprijin care să-l însoţească pe Radu la clasă, în luna martie 2015.
"În urma rapoartului întocmit de educatorul de sprijin angajat de părinţi constatăm faptul că atunci când copilul este la clasă, este umilit în mod constant, iar doamna educator nu îşi îndeplineşte activităţile pedagogice obligatorii, fiind în cea mai mare parte a timpului implicată în conversaţii private pe reţelele de socializare sau completând documente pentru un proiect în care este plătită. Totodată, Radu este fie marginalizat, fie neimplicat în activităţile derulate la clasă cu ceilalţi elevi", se spune în comunicatul CEDCD.
Mădălina Turza îşi exprimă speranţa că instituţiile sesizate, vor face demersurile necesare pentru ca "astfel de persoane să nu îşi mai permită să încalce de o manieră grosieră dreptul la educaţie al copiilor cu dizabilităţi".
Citește pe alephnews.ro: Moscova nu are bani nici să câștige războiul cu Ucraina, nici să piardă. Care este situația economică a Rusiei
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe