CEDO: Legislaţia României privind zona sa economică exclusivă din Marea Neagră nu este predictibilă

Un pescar bulgar, condamnat de autorităţile române pentru că ar fi pescuit în zona economică exclusivă a Mării Negre, trebuie despăgubit de statul român, întrucât legislaţia României în domeniu nu este predictibilă, a decis Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Urmărește
185 afișări
Imaginea articolului CEDO: Legislaţia României privind zona sa economică exclusivă din Marea Neagră nu este predictibilă

CEDO: Legislaţia României privind zona sa economică exclusivă din Marea Neagră nu este predictibilă (Imagine: Cristi Cimpoes/Mediafax Foto)

CEDO a dat marţi decizia în cazul cetăţeanului bulgar Iordan Georgiev Plechkov care a făcut plângere împotriva condamnării sale în România, la doi ani de închisoare cu suspendare, fiindu-i confiscată nava, pentru că a pescuit în apele româneşti ale Mării Negre.

Pe 3 mai 2002, nava sa, aflată la 29 de mile marine de coasta României, a fost oprită şi reţinută de autorităţi. Plechkov a fost acuzat de pescuit ilegal de rechin în zona economică exclusivă a României din Marea Neagră şi într-o perioadă în care pescuitul acestei specii era interzis. Cazul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanţa.

O notă diplomatică a Ambasadei Bulgariei, probă în proces, arăta că România şi Bulgaria ratificaseră în 1982 Convenţia Naţiunilor Unite asupra dreptului mării (United Nations Convention on the Law of the Sea - UNCLOS), care stabilea cadrul legal pentru zonele economice exclusive, dar că între cele două ţări nu fusese încheiat niciun acord pentru delimitarea zonelor respective.

Totodată, argumenta ambasada, conform UNCLOS, pedepsele pentru încălcările legilor privind pescuitul în zona economică exclusivă nu includ închisoare.

În iulie 2002, Plechkov a fost achitat, tribunalul considerând că în legea aplicabilă în acest caz nu era prevăzută exact întinderea zonei economice exclusive a României, menţionându-se doar că zona "se poate întinde până la 200 de mile marine", şi că delimitarea zonei urma să se facă printr-un acord între statele vecine, care nu fusese încă întocmit.

Însă, în septembrie 2002, Curtea de Apel Constanţa l-a condamnat pe Plechkov la doi ani închisoare cu suspendare şi a decis confiscarea navei şi uneltelor sale de pescuit, motivând că un acord cu Bulgaria i-ar fi fost defavorabil inculpatului, dat fiind că ar fi dus la delimitarea zonei economice exclusive pe o distanţă de 200 de mile marine, că România avea jurisdicţie pe sectorul unde fusese găsit bărbatul şi că faptele acestuia cădeau sub incidenţa legii penale române.

CEDO a decis că în acest caz a fost încălcat articolul 7 - "Nicio pedeapsă fără lege" - din Convenţia europeană a drepturilor omului, precum şi articolul 1 din Protocolul nr. 1 la Convenţie privind "protecţia proprietăţii" şi a decis ca statul român să îi acorde cetăţeanului bulgar daune materiale şi morale de 6.500 de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici