Curtea Europeană a Drepturilor Omului: Lockdown-ul nu e arest la domiciliu

  • CEDO: petentul nu a fost pus sub supravegherea individuală
  • Magistraţii au spus că reclamantul era liber să iasă din casă justificat, oricând
  • Tinerii au trecut peste perioada de lockdown şi nu s-au simţit ca nişte deţinuţi
  • Avocaţii spun că în cazuri de forţă majoră astfel de măsuri sunt inevitabile
Urmărește
621 afișări
Imaginea articolului Curtea Europeană a Drepturilor Omului: Lockdown-ul nu e arest la domiciliu

Curtea Europeană a Drepturilor Omului: Lokdown-ul nu e arest la domiciliu

Recent Curtea Europeană a Drepturilor Omului a fost sesizată cu o petiţie venită din partea unui român. În ea, petentul acuza că s-a simţit ca şi cum era arestat la domiciliu. Asta din cauza măsurilor impuse în lockdown.
 
Judecătorii au motivat că această acuzaţie nu poate fi asimilată unei astfel de măsuri. Mai mult, ea a venit într-un context excepţional şi imprevizibil. Totuşi, jurnaliştii Aleph News au stat de vorbă cu oamenii care au spus că, deşi le-a fost greu, nu s-au simţit ca nişte deţinunţi.

Vi s-a părut că aţi fost arestaţi la domiciliu în lockdown?

  • Neli: „Nu neapărat ca un arest la domiciliu dar în orice caz, o situaţie nouă.”
  • Alina: „La început, dar după m-am obişnuit. Sincer nu prea a fost afectată pentru că eu tot m-am văzut (cu prietenii n.r.), dar a fost destul de greu.”
  • Denisa: „Da, am simţit lipsa de comunicare mai mult. Însă lucrând, am fost ocupată şi a decurs cât de cât ok. Am păstrat relaţia fie şi online, deci a fost în regulă.”
  • Cristian: „Asta este una dintre cele mai mari prostii pentru că e o chestie normală, trebuia să scăpăm de această pandemie. A trebuit să găsim alte chestii prin care să comunicăm. Am descoperit după că putem să ne vedem unii la alţii acasă şi au început petrecerile acasă.”
  • Iva: „Nu mi s-a părut că am fost arestată la domiciliu. A fost un fel de şoc, adică nu cred că se aştepta nimeni la aşa ceva. Am trecut peste, suntem mai open-minded, iar ăsta ar fi un aspect pozitiv.”
 
Cei care s-au simţit arestaţi la domiciliu nu trebuie să gândească aşa. Asta pentru că nimeni nu i-a pedepsit pentru că au greşit cu ceva. O spune Simona, psiholog cu o experienţă de peste 15 ani. 
 
„Se aseamănă destul de mult carantinarea asta, izolarea la domiciliu, cu arestul la domiciliu. Noi nu am fost pedepsiţi sau noi nu am plătit pentru ceva ce am făcut. Ea trebuie privită nu ca o pedeapsă ci ca pe ceva ce trebuie să facem pentru binele comun. Nu este ca şi când am fi fost noi în casă, închişi fiecare dintre noi, iar toţi ceilalţi erau pe afară”, explică psihologul Simona Popescu.
 
„Eu am întâlnit multe persoane care au spus că o perioadă mai frumoasă decât asta n-au avut, în sensul că au reuşit să stea acasă cu familia, să se reconecteze, să facă lucruri împreună, să stea mai mult timp cu copiii şi chiar să petreacă timp de calitate cu ei”, adaugă ea.
 
Cum accesul la justiţie este garantat şi liber, există posibilitatea ca cei de la CEDO să se mai confrunte cu astfel de petiţii utopice. O spune avocatul Matei Stoenescu. Măsura a fost inevitabilă şi aplicată în condiţiile legii. Când apar calamităţi, dezastre sau pandemii, asta este singura soluţie.
 
„Nu trebuie să uităm faptul că starea de urgenţă prin excelenţă reprezintă o limitare nu numai a dreptului la liberă circulaţie, ci a mai multor drepturi şi libertăţi fundamentale prevăzute de Constituţie ,dar care este instituită pentru protejarea unui interes superior şi, de regulă, un interes general. Trebuie să respectăm aceste derogări de la drepturile şi libertăţile fundamentale, nişte interdicţii, pentru că până la urmă nu trebuie să uităm că sunt instituite în favoarea noastră”, este de părere Matei Stoenescu.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici