CEDO obligă România să achite 200.000 euro unor romi implicaţi într-un conflict la Reghin, în 2006

România este obligată să plătească aproximativ 200.000 de euro către 27 de romi din Reghin (Mureş), implicaţi, în 2006, într-un conflict cu mai mulţi poliţişti în care au fost folosite arme, decizia, care nu este definitivă, fiind luată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Urmărește
470 afișări
Imaginea articolului CEDO obligă România să achite 200.000 euro unor romi implicaţi într-un conflict la Reghin, în 2006

CEDO obligă România să achite 200.000 euro unor romi implicaţi într-un conflict la Reghin, în 2006 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

CEDO a condamnat, marţi, România la plata unor despăgubiri de aproximativ 200.000 de euro către 27 de persoane de etnie romă din municipiul Reghin, însă decizia nu este definitivă, părţile putând solicita retrimiterea cazului spre analiză la Marea Cameră a CEDO, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"În 7 septembrie 2006, în urma unui conflict iniţial dintr-un bar între două persoane de etnie romă din comunitatea din Apalina şi un poliţist, mai multe echipaje de Poliţie însoţite de forţele speciale au descins în cartierul Apalina, cu scopul de a înmâna două invitaţii procedurale pentru cei doi romi implicaţi, moment în care s-a iscat un conflict între mai mulţi romi şi politişti, aceştia din urmă utilizând necorespunzător şi în mod abuziv mijloacele din dotare. CEDO a condamnat modul în care autorităţile române au derulat ancheta. Mai concret, autorităţile au fost criticate pentru neefectuarea unor expertize de specialitate, pentru omisiunea de a audia persoanele care aveau cunoştinţă de cauză, pentru că nu au stabilit motivele pentru care unele dintre persoanele de etnie romă au fost împuşcate în spate şi pentru că nu au reuşit să stabilească nici măcar care dintre politiştii prezenţi au folosit armele de foc sau să clarifice dacă glonţul cu care a fost împuşcată Ciorcan Susana (care a şi murit ulterior - n.r.) a fost de cauciuc sau metalic”, se arată într-un comunicat transmis de Asociaţia Romani Criss, care a susţinut dosarul la CEDO.

România a fost condamnată pentru încălcarea drepturilor omului, respectiv a dreptului la viaţă, a dreptului la integritate fizică şi a dreptului de a nu fi supus discriminării, conform comunicatului citat.

Directorul Asociaţiei Romani Criss, Marian Mandache, apreciază că pentru prejudiciul creat, sumele primite de reclamanţi, de circa 6.000-7.000 de euro, sunt mici.

“CEDO a venit şi a dat o sumă care la nivel individual este relativ mică, 6.000-7.000 de euro, însă, per ansamblu, statul român trebuie să facă un efort considerabil, aproximativ 200.000 de euro, pentru a repara cumva modul defectuos în care a intervenit Poliţia în 2006 la Apalina pentru a înmâna două simple citaţii şi ulterior modul dezastruos în care Parchetul şi instanţele naţionale au soluţionat acest caz”, a declarat Marian Mandache.

Potrivit acestuia, cei şapte copii ai Susanei Ciorcan, care a fost împuşcată în timpul conflictului, apoi a murit, vor primi 42.000 de euro, iar celelalte 20 de persoane câte 7.500 de euro.

Conform Asociaţiei Romani Criss, suma totală acordată drept despăgubiri este a doua ca mărime din istoria CEDO în cazurile în care sunt implicaţi aplicanţi de etnie romă.

La rândul său, preşedintele Ligii Pro Europa, Smaranda Enache, susţine că, de la episodul Apalina, forţele de ordine şi-au schimbat procedurile de intervenţie.

“Este o decizie aşteptată având în vedere că acel conflict de la Apalina în care Poliţia a intervenit în forţă a condus la răniţi. De atunci, trebuie să spunem că până şi manualul de intervenţie în comunităţile de romi s-a modificat ca urmare a acelei experienţe negative”, a declarat Smaranda Enache.

Inspectoratul Judeţean de Poliţie Mureş a refuzat să comenteze decizia luată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

În septembrie 2006, mai multe persoane au fost rănite în municipiul Reghin, în urma unui incident petrecut în cartierul Apalina. Reprezentranţii Poliţiei Judeţene Mureş susţineau la momentul respectiv că un poliţist aflat în concediu medical a fost acostat de două persoane pe o terasă, iar acestea l-ar fi ameninţat. În zonă s-au deplasat mai mulţi poliţişti, care ar fi fost atacaţi, motiv pentru care oamenii legii au folosit armele din dotare şi gaze iritant-lacrimogene. În urma conflictului, peste 25 de persoane au fost rănite, iar Susana Ciorcan a murit la spital.

Victimele au depus o plângere la Parchetul Tribunalului Mureş împotriva poliţiştilor pe care îi acuzau că i-au agresat. În 2007, procurorii de la Parchetul Tribunalului Mureş au decis neînceperea urmăriri penale în cazul poliţiştilor, considerând că aceştia au procedat regulamentar. Decizia a fost contestată de romi, iar în noiembrie 2008 Curtea de Apel Târgu-Mureş a decis menţinerea sentinţei Parchetului Tribunalului Mureş. După epuizarea tuturor căilor de atac interne, romii s-au adresat CEDO.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici