CEDO: Un deţinut român, cu handicap, agresat în închisoare, despăgubit cu 24.000 de euro

Un român condamnat la 20 de ani de închisoare pentru jaf armat soldat cu moartea victimei, diagnosticat din copilărie cu oligofrenie, va fi despăgubit cu 24.000 de euro, pentru condiţiile de detenţie şi agresiunile la care a fost supus de alţi deţinuţi, a decis marţi, CEDO.

Urmărește
308 afișări
Imaginea articolului CEDO: Un deţinut român, cu handicap, agresat în închisoare, despăgubit cu 24.000 de euro

CEDO: Un deţinut român, cu handicap, agresat în închisoare, despăgubit cu 24.000 de euro

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a fost sesizată de Nicolae Ţicu, născut în 1973, în prezent închis la Penitenciarul Bacău.

În copilărie, acesta a fost diagnosticat cu oligofrenie, boală din cauza căreia n-a urmat niciodată vreo şcoală, fiind analfabet. El a trăit cu părinţii săi, până în 2003, când a fost arestat pentru participarea la un jaf armat soldat cu moartea victimei.

În urma expertizei psihiatrice efectuate în cursul urmăririi penale, s-a ajuns la concluzia că reclamantul avea capacităţi intelectuale extrem de reduse, dar îşi dădea seama de faptele sale şi de consecinţele acestora.

În 2004, în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi în prezenţa avocatului său, numit din oficiu, Ţicu a renunţat la recursul formulat la decizia Tribunalului Neamţ, care l-a condamnat în primă instanţă la 20 de ani de închisoare. În 2009, el a cerut reviziuirea deciziei tribunalului, pe motiv că această instanţă nu a luat în considerare în mod adecvat care era starea sa mentală când a participat la comiterea infracţiunii, însă Tribunalul Neamţ i-a respins cererea, pe motiv că fusese deja efectuată o expertiză psihiatrică.

Reclamantul a fost închis la Bacău, Jilava, Iaşi şi Giurgiu. El s-a plâns de condiţiile de detenţie, precum şi de faptul că a fost agresat de alţi deţinuţi. Plângerile sale, însoţite de constatarea urmelor agresiunii de către un medic, nu au fost însă luate în considerare de procurori.

Totodată, reclamantul a fost spitalizat de cel puţin 13 ori în spitalele din penitenciare, din cauza tulburărilor psihice, după ce a înghiţit o cantitate mare de pastile, dar şi pentru tratarea unor afecţiuni intestinale, infecţii şi a unui braţ fracturat.

În 2007, a fost supus unor analize endocrinologice, genetice şi neurologice, care au revelat că reclamantul suferea, pe lângă oligofrenie, de o boală genetică, Sindromul Klinefelter, care îi agravase retardul mental şi fizic.

CEDO a hotărât marţi că statul român a încălcat în acest caz articolul 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care interzice tortura şi tratamentele inumane sau degradante, şi a dispus ca acesta să îi plătească reclamantului suma de 24.000 de euro cu titlul de prejudiciu moral şi cea de 350 de euro pentru cheltuielile de judecată.

Decizia a fost luată de o cameră inferioară a CEDO, oricare dintre părţi putând cere în termen de trei luni rejudecarea de către Marea Cameră.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici