Cei 14 reţinuţi în cazul permiselor ilegale din Capitală au fost arestaţi preventiv
Cei cinci angajaţi ai Serviciului Permise de Conducere Bucureşti şi nouă instructori auto reţinuţi pentru trafic de influenţă, dare şi luare de mită au fost arestaţi preventiv, după ce Tribunalul Bucureşti a dispus, în noaptea de miercuri spre joi, emiterea mandatelor de arestare pentru 29 de zile.
Cei 14 reţinuţi în cazul permiselor ilegale din Capitală au fost arestaţi preventiv (Imagine: Viorel Dudau/Arhiva Mediafax Foto)
Instanţa a admis, astfel, propunerea procurorilor Parchetului Tribunalului Bucureşti de arestare preventivă a celor cinci agenţi de poliţie şi nouă instructori auto învinuiţi în cazul facilitării obţinerii unor permise de conducere.
Tribunalul Bucureşti a emis mandate de arestare pentru 29 de zile pe numele lui Şerban Viorel Luca, Marius Cătălin Voinea, Ionel Sandu, Nicolae Valentin Gheorghe, Ilie Iulică Dan, Viorel Briceag, Viorel Dinca, Victor Oancea, Alina Mihaela Oancea, Mircea Birtu, Marian Ioncescu, Nicolae Vlaicu, Constantin Oprea şi Florentin Gabriel Gheorghe.
Avocaţii celor 14 au declarat recurs la decizia Tribunalului Bucureşti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Cei 14 sunt acuzaţi de trafic de influenţă, dare şi luare de mită, după ce, în schimbul unor sume cuprinse între 200 şi 300 de euro, ar fi ajutat mai multe persoane să treacă proba practică a examenului auto. Procurorii au stabilit că aceştia au săvârşit faptele de care sunt acuzaţi în perioada iunie - decembrie 2010.
Aceştia au fost reţinuţi miercuri după-amiază, în urma unor percheziţii domiciliare şi la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Bucureşti, acţiunea fiind organizată de procurori ai Parchetului Tribunalului Bucureşti şi ofiţeri ai Direcţiei Generale Anticorupţie.
Potrivit procurorilor Parchetului Capitalei, cei cinci poliţişti sunt acuzaţi că au primit bani de la instructori auto chiar în locuinţele personale sau că se întâlneau cu aceştia în benzinării ori în alte locuri pentru a primi informaţii despre "clienţi".
Purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Bucureşti, Bogdan Staicu, a declarat că persoanele care doreau să aibă certitudinea că vor trece fără probleme proba practică a examenului auto le dădeau agenţilor de poliţie sume cuprinse între 200 şi 300 de euro prin intermediul instructorilor lor.
Banii erau daţi fie direct instructorului, care îi dădea mai departe agentului de poliţie, fie prin intermediul altui instructor, care se cunoştea cu agenţii de poliţie.
Urmărirea penală în cazul celor 14 persoane a început în ianuarie, potrivit Parchetului Tribunalului Bucureşti.
În ianuarie 2009, surse judiciare declarau că şeful Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Bucureşti, Dan Moşescu, şi doi adjuncţi ai acestuia sunt cercetaţi de DNA cu privire la posibile infracţiuni de luare de mită pentru facilitarea eliberării unor permise de conducere.
Sursele citate precizau că în rechizitoriul prin care a fost trimis în judecată Florea Popescu, comisar-şef de poliţie în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare Vehicule (SPCRPCIV) Bucureşti, pentru luare de mită, se arată că procurorii vor continua cercetările, într-un dosar disjuns, faţă de Dan Moşescu şi doi adjuncţi ai acestuia.
Dan Moşescu a solicitat, în 9 ianuarie 2009, Direcţiei Naţionale Anticorupţie informaţii cu privire la dosarul în care ar fi vizat în legătură cu posibile infracţiuni de luare de mită pentru facilitarea eliberării unor permise auto. El preciza atunci că nu este anchetat, nu a fost vreodată anchetat şi nici nu a făcut nimic pentru care să fie anchetat pe viitor pentru aşa ceva.
Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Livia Săplăcan, declara atunci că nu poate răspunde unei întrebări legate de corespondenţa pe care o are instituţia cu persoanele fizice, dar a precizat că Dan Moşescu nu are calitate de învinuit sau de inculpat în vreun dosar aflat pe rolul DNA.
Florea Popescu, fost comisar-şef de poliţie în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare Vehicule (SPCRPCIV) Bucureşti, a fost trimis în judecată în ianuarie 2008, pentru luare de mită. Alături de acesta a fost judecat şi Mihai Cojiţă, instructor auto la şcoala Auto Intact SRL Bucureşti, pentru complicitate la dare de mită.
În mai 2010, Florea Popescu a fost condamnat, de Tribunalul Bucureşti, la doi ani de închisoare cu suspendare pentru că ar fi primit mită pentru a promova un candidat la proba practică pentru obţinerea permisului auto, iar inspectorul auto a primit o pedeapsă de cinci luni cu suspendarea executării pedepsei.
În 20 octombrie 2010, Curtea de Apel Bucureşti a menţinut decizia Tribunalului Bucureşti în cazul celor doi.
Potrivit rechizitoriului, în 10 decembrie 2007, Florea Popescu, în calitate de ofiţer examinator la SPCRPCIV Bucureşti, a primit 200 lei de la un instructor auto, pentru a promova un candidat la proba practică pentru obţinerea permisului de conducere.
"În acelaşi scop, inculpatul a acceptat promisiunea aceleiaşi sume de bani de la un alt candidat, sumă ce urma să fie remisă ofiţerului prin intermediul denunţătorului şi al inculpatului Cojiţă Mihai", arăta DNA.
De asemenea, instructorul auto Mihai Cojiţă a primit 150 de euro de la un candidat pentru a remite o parte din aceşti bani examinatorului Florea Popescu, prin intermediul aceluiaşi denunţător, "pentru ca ofiţerul de poliţie să îl promoveze în mod fraudulos cu ocazia probei practice a examenului pentru obţinerea permisului de conducere".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO