Cei care nu denunţă abuzul de minori riscă închisoarea. România este pe primul loc la acest capitol în Uniunea Europeană

  • L.186/2021 aduce 3 noi modificări ale Codului Penal.
  • Infracţiunile de viol sau act sexual cu un minor sunt imprescriptibile.
  • Rata de trimitere în judecată pentru astfel de fapte este de 50%.
  • Rata de clasare a fost de aproape 67%.
Urmărește
323 afișări
Imaginea articolului Cei care nu denunţă abuzul de minori riscă închisoarea. România este pe primul loc la acest capitol în Uniunea Europeană

Cei care nu denunţă abuzul de minori riscă închisoarea. România este pe primul loc la acest capitol în Uniunea Europeană

De azi cei care nu denunţă cazurile de abuz sexual, trafic sau exploatare de minori comit o infracţiune.
Legea se va aplica tuturor şi în special profesorilor, părinţilor sau vecinilor care iau la cunoştinţă o astfel de faptă.
 
Cei care nu respectă această obligaţie şi nu denunţă orice faptă care aduce atingere asupra libertăţii ori integrităţii sexuale a minorului pot primi pedeapsa cu închisoarea de la 6 luni la 2 ani. 
 
Cătălina Surcel este director executiv la Telefonul Copilului. Organizaţia preia orice apel venit din partea unui denunţător care sesizează că viaţa unui minor este pusă în pericol.
 
Totuşi, în ciuda faptul că România avea nevoie de o astfel de lege, ea a venit incompletă.
 
„Este nevoie de raportarea acestor cazuri. Sigur că noi avem o cazuistică extrem de numeroasă însă avem certitudinea că sunt mult mai multe situaţii de abuz asupra copiilor care nu sunt raportate. Ne preocupă pe noi ca şi organizaţie este şi protecţia celor care reclamă astfel de cazuri de aceea credem că legea ar fi putut să fie puţin mai nuanţată la capitolul ăsta. Pentru că cei care au cunoştinţă despre astfel de situaţii nu reclamă şi din cauza faptului că le este teamă că la un moment dat se va cunoaşte faptul că ei au fost cei care au reclamat. Le este teamă de consecinţe, le este teamă de faptul că din a face bine unui copil se transformă defapt într-o victimă”,  a spus Cătălina Surcel, director executiv Telefonul Copilului.
 
Totuşi, sociologul Lucian Dumitrescu este de altă părere. El afirmă că nu e vorba neapărat de frica denunţătorului, ci de neîncredere. Mai exact, neîncredere în instituţiile statului şi în capacitatea lor da a-şi face treaba.
 
„Cu alte cuvinte cetăţenii români probabil nu au încredere că ceea ce vor denunţa se va şi materializa în acţiuni specifice. Cert însă e un lucru. Că denunţul a fost o practică cotidiană ca să zic aşa în perioada comunistă şi e posibil ca acuma lumea să se ferească de chestiunea asta în sensul în care e posibil să fi stigmatizat dacă faci aşa ceva”, a afirmat Lucian Dumitrescu, sociolog.
 
În România, anual, peste 100 de minori sunt victime ale violurilor. Astfel, ţara noastră este pe primul loc la acest capitol în Uniunea Europeană.
 
Mai mult, Consiliul Europei a estimat că în 2020, unul din cinci copii a fost victimă a unei forme de abuz sexual, iar 90% din cazuri nu au ajuns în atenţia poliţiei. 
 
Deosebit de grav mai este şi faptul că 55% din adulţi justifică actul sexual fără consimţământ. Ei spun că victimelele lor fie sunt consumatoare de droguri sau alcool, fie poartă haine provocatoare, fie intră de bună voie în casa violatorului.
 
Din toate procesele care s-au judecat pentru act sexual cu un minor în ultimii trei ani, doar 25% din violatori au fost condamnaţi la închisoare cu executare şi 25% au primit pedepse suspendare.
 
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici