Cei opt inculpaţi din procesul privind furtul de arme de la UM Ciorogârla, eliberaţi

Cei opt acuzaţi din dosarul privind furtul de arme de la unitatea militară de la Ciorogârla vor fi eliberaţi din Penitenciarul Rahova, potrivit deciziei de miercuri a Tribunalului Militar Teritorial Bucureşti, care le-a admis solicitările inculpaţilor în acest sens.

Urmărește
192 afișări
Imaginea articolului Cei opt inculpaţi din procesul privind furtul de arme de la UM Ciorogârla, eliberaţi

Cei opt inculpaţi din procesul privind furtul de arme de la UM Ciorogârla, eliberaţi (Imagine:Arhiva Mediafax Foto)

Iniţial, Tribunalul Militar Bucureşti a prelungit măsura preventivă, însă miercuri instanţa superioară a decis revocarea ei, astfel că eliberarea celor opt este definitivă.

În 11 ianuarie 2010, instanţa militară va relua dezbaterile în dosarul privind furtul de arme de la unitatea militară de la Ciorogârla.

În 2 martie 2009, mai mulţi militari au fost trimişi în judecată în cazul furtului de arme de la unitatea militară din Ciorogârla, pentru furt calificat, călcare de consemn şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Astfel, au fost trimişi în judecată sergentul Marius Tudorache - pentru furt calificat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, călcare de consemn şi instigare la această infracţiune, sergentul major Ionuţ Nicolae Gagea - pentru furt calificat, caporalul Ion Petrică - pentru furt calificat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, toţi arestaţi preventiv.

De asemenea, au fost deferiţi justiţiei caporalul Crisitian Radu, soldatul Nicuşor Niţă, caporalul Marian Tudorache, soldatul Marian Dinu, cercetaţi în arest preventiv, precum şi caporalul Constantin Marian Danciu, soldatul Daniel Gugea, soldatul Ştefan Stoilă şi sergentul Valerică Gavrilă - pentru călcare de consemn.

Procurorii au stabilit că sergentul Marius Tudorache şi-a încălcat atribuţiile specifice funcţiei de comandat al pazei pe care o deţinea, constând în neverificarea existenţei şi integrităţii lacătelor de la depozitul de armament, atât la luarea în primire şi predarea serviciului, cât şi la schimbarea santinelelor, neefectuarea verificărilor telefonice şi controalelor la posturile de santinelă şi neefectuarea în mod regulamentar a schimbării santinelelor.

De asemenea, sergentul ar fi determinant trei santinele, ce efectuau serviciul în noaptea de 27 spre 28 ianuarie, să încalce consemnul general şi particular al postului, la luarea în primire şi părăsirea postului de santinelă.

Potrivit procurorilor, militarii ce asigurau paza unităţii militare şi-au încălcat atribuţiile fie prin neverificarea existenţei şi integrităţii lacătelor de la depozitul de armament pe care îl aveau în pază şi apărare, la fiecare dintre cele două intrări în postul de santinelă, fie prin părăsirea postului de santinelă fără a fi schimbaţi în mod regulamentar într-un anumit interval de timp, fie prin neexecutarea serviciului de santinelă între anumite ore.

Valoarea totală a armelor şi a obiectelor sustrase din depozitul de armament este de peste 34.500 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici