Cele mai scăzute temperaturi ale acestei ierni: MINUS 18 grade la Miercurea Ciuc, Topliţa şi Petroşani

Cele mai scăzute temperaturi ale acestei ierni în zonele locuite, de minus 18 grade Celsius, au fost înregistrate în dimineaţa primei zile a anului 2016 la Miercurea Ciuc şi Topliţa, în judeţul Harghita, precum şi la Petroşani, în zona depresionară a judeţului Hunedoara.

Urmărește
1794 afișări
Imaginea articolului Cele mai scăzute temperaturi ale acestei ierni: MINUS 18 grade la Miercurea Ciuc, Topliţa şi Petroşani

Cele mai scăzute temperaturi ale acestei ierni: MINUS 18 grade la Miercurea Ciuc, Topliţa şi Petroşani (Imagine: Nicu Mircea/ Arhiva Mediafax Foto)

Cea mai scăzută temperatură din ţară, de minus 18 de grade Celsius, a fost măsurată, vineri, la staţia meteo Miercurea Ciuc, în jurul orei 07.30, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"A fost mult mai cald ca anul trecut, când la Miercurea Ciuc, de exemplu, în dimineaţa de 1 ianuarie erau minus 29 de grade Celsius. Condiţiile meteorologice au fost similare ca în 2015, dar lipsa stratului de zăpadă a făcut diferenţa, astfel că temperturile nu au coborât atât de mult”, a explicat meteorologul Cristian Grecu, de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud Sibiu.

Potrivit acestuia, temperaturile au scăzut faţă de cele mai mici valori termice măsurate de meteorologi joi dimineaţă. Astfel, în judeţul Harghita termometrele au indicat minime de minus 18 grade Celsius la Topliţa, minus 17 grade Celsius la Joseni şi la staţia meteo Bucin şi minus 15 grade Celsius la Odorheiu Secuiesc.

În noaptea de Revelion şi în prima zi a anului 2016, meteorologii din Transilvania au consemnat minime de minus 16 grade Celsius la Întorsura Buzăului, minus 14 grade Celsius la Sibiu, Braşov şi Târgu Mureş şi de minus 12 grade Celsius la Alba Iulia.

Cea mai ridicată valoare termică minimă din Transilvania, de minus 10 grade Celsius, s-a înregistrat, vineri dimineaţă, la staţia Bobohlma-Târnăveni, în judeţul Mureş.

Meteorologul de serviciu Constanţa Vîlciu, de la Administraţia Naţională de Meteorologie, a confirmat că minima de minus 18 grade Celsius măsurată la Miercurea Ciuc şi Topliţa, în Harghita, este cea mai scăzută din ţară în zonele locuite în această iarnă, aceeaşi valoare termică fiind măsurată şi la Petroşani, în zona depresionară a judeţului Hunedoara.

La altitudini mari, temperaturile au coborât, în prima zi a anului, până la minus 23 de grade Celsius la Vârful Omu, minus 21 de grade Celsius la Obârşia Lotrului şi minus 20 de grade la Stâna de Vale, iar vântul a suflat cu putere în zonele înalte, spulberând şi diminuând stratul de zăpadă.

"În ultimele 24 de ore nu am mai avut ninsori, stratul de zăpadă a scăzut cu câţiva centimetri ori s-a tasat uşor sau a fost luat de vântul care s-a intensificat la munte, mutând zăpada de colo-colo. La Bâlea avem acum 76 de centimetri, mai mic cu doi centimetri, la Vârful Omu stratul de zăpadă este de 98 de centimetri, diminuat cu trei centimetri, la Păltiniş sunt nouă centimetri, la Sinaia 18 centimetri de zăpadă, iar la Fundata şi Predeal stratul măsoară patru centimetri”, a precizat meteorologul Cristian Grecu.

Anul trecut, în dimineaţa de 1 ianuarie s-au înregistrat temperaturi minime de minus 32 de grade Celsius la Întorsura Buzăului, în judeţul Covasna, în timp ce la Miercurea Ciuc au fost minus 29 de grade Celsius.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici