- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cele opt persoane din Cogealac implicate în scandalul de la parcul eolian, trimise în judecată
Cele opt persoane din localitatea Cogealac, între care primarul şi viceprimarul, implicate în scandalul de la parcul eolian au fost trimise în judecată de procurorii Parchetului Tribunalului Constanţa.
Cele opt persoane din Cogealac implicate în scandalul de la parcul eolian, trimise în judecată (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)
Potrivit procurorilor Parchetului Tribunalului Constanţa, primarul comunei Cogealac Hristu Cati, viceprimarul Mihai Dore şi fratele acestuia, Nicolae Dore, Ilie Coman, Daniel Cornea, Pavel Copilescu, Mitică Lenu şi Florian Barbu au fost trimişi în judecată, luni seară, sub acuzaţiile de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea gravă a liniştii publice. Primarul Hristu Cati este acuzat şi de ultraj şi instigare publică şi apologia infracţiunilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești carnavalul horror al lui Klaus, Nicu și Marcel. Duminică te duci la vot și pui ștampila pe alb, adică pe NICIUNUL
-
Europa se pregăteşte de război cu Rusia. Germania are planuri să găzduiască 800.000 de militari aliaţi
-
Ciolacu, la semnarea acordului pentru F-35: Facem un pas important în consolidarea securităţii
-
Robert F. Kennedy, numit ministru al sănătăţii în SUA. Acţiunile Pfizer şi Moderna, scăderi imediate
În rechizitoriul întocmit de procurorii constănţeni se arată că, la iniţiativa primarului Hristu Cati, începând cu săptămâna 19 - 25 iulie, persoanele respective s-au asociat cu scopul de a comite infracţiuni, pentru ca prin folosirea acţiunilor violente şi în forţă să îi determine pe angajaţii firmei CEZ România şi pe partenerii acesteia să oprească lucrul la instalarea unui parc eolian energetic la Cogealac, astfel încât o altă firmă, SC Eolica Dobrogea Five Constanţa, agreată de Consiliul Local şi de primar, să instaleze parcul eolian energetic în zonă.
Astfel, la iniţiativa primarului Hristu Cati, a viceprimarului Mihai Dore şi a apropiaţilor sau rudelor acestora, printre care şi ceilalţi inculpaţi, în 26 iulie, în faţa Primăriei Cogealac a fost organizat "un aşa-zis miting de protest", fără autorizarea sau înştiinţarea Poliţiei, la care au participat peste o sută de persoane.
Din informaţiile obţinute de anchetatori a reieşit că primarul a cooptat persoane şi din alte localităţi, cărora le-a oferit diferite sume de bani pentru a-l sprijini în demersul său ilicit de evacuare a firmei CEZ de la punctele de lucru din comuna Cogealac.
Conform surselor citate, în faţa mulţimii adunate primarul a informat în mod tendenţios opinia publică despre faptul că firma CEZ nu are autorizaţie de construcţie legală, întrucât, în opinia sa, autorizaţia emisă de Consiliul Judeţean Constanţa ar fi ilegală, deoarece nu a avut la bază şi avizul favorabil al Primăriei sau Consiliului Local Cogealac.
În rechizitoriu se mai menţionează că, după ce a discutat cu cetăţenii, primarul a incitat persoanele din mulţime să meargă împreună pe câmp, la punctele de lucru ale firmei CEZ. Astfel, grupul de circa o sută de persoane s-a deplasat cu peste 40 de autovehicule, între care şi cele două microbuze ale primăriei, la un punct de lucru aflat la aproape un kilometru de vatra satului. Acolo, mulţimea condusă de viceprimar şi de ceilalţi inculpaţi i-au determinat prin forţă pe reprezentantul firmei partenere CEZ şi pe agenţii de pază care asigurau paza perimetrului îngrădit, pe un teren închiriat de firmă de la proprietar, să părăsească zona, unele persoane smulgând ţăruşii şi gardul împrejmuitor.
De la acest prim punct de lucru, mulţimea condusă de primar, viceprimar şi ceilalţi inculpaţi a mers la un al doilea punct de lucru, situat lângă DJ 226A Cogealac - Râmnic, unde au intrat cu forţa în perimetrul păzit de agenţii de pază ai SC Romnaţional SRL Constanţa, sprijiniţi şi de o echipă de intervenţie înarmată cu puşti cu bile de cauciuc. Întrucât mulţimea nu s-a supus solicitărilor celor şase poliţişti aflaţi la faţa locului de a nu recurge la violenţe, mai multe persoane smulgând ţăruşii de susţinere ai gardului împrejmuitor şi aruncând cu aceştia, precum şi cu pietre şi bolovani, agenţii de pază au tras mai multe focuri de armă. În urma incidentului au fost răniţi Mihai Dore, Nicolae Dore, Laurenţiu Ruscu, Ilie Coman şi Daniel Cornea.
De asemenea, procurorii au decis disjungerea cauzei în vederea continuării cercetărilor faţă de Laurenţiu Ruscu şi alţi participanţi la tulburarea ordinii publice, iar faţă de agenţii de pază ai SC Romnaţional SRL s-a dispus neînceperea urmăririi penale pentru tentativă la omor, întrucât s-a apreciat că la executarea focurilor de armă au acţionat în legitimă apărare.
Dosarul a fost trimis pe rolul Judecătoriei Constanţa.
La sfârşitul săptămânii trecute, Tribunalul Constanţa a decis ca viceprimarul comunei Cogealac, Mihai Dore, să fie cercetat în continuare în stare de arest preventiv, în timp ce fratele acestuia, Nicolae Dore, este cercetat în libertate, măsura arestării fiind înlocuită cu interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu.
În acelaşi dosar mai sunt anchetate, în stare de arest preventiv, alte şase persoane, printre care şi primarul localităţii Cogealac, Cati Hristu, pentru provocarea unui scandal la parcul eolian CEZ.
Atât primarul localităţii Cogealac, cât şi viceprimarul au fost suspendaţi din funcţii prin ordin al prefectului de Constanţa.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO