Centrul municipiului Miercurea Ciuc, modernizat cu şase milioane de euro din fonduri europene - FOTO

Centrul municipiului Miercurea Ciuc a fost reabilitat printr-un proiect cu fonduri europene de aproape şase milioane de euro, lucrările fiind finalizate mai devreme decât termenul stabilit, a anunţat primarul oraşului, reclamând "secretomania" autorităţilor centrale privind accesarea fondurilor UE.

Urmărește
568 afișări
Imaginea articolului Centrul municipiului Miercurea Ciuc, modernizat cu şase milioane de euro din fonduri europene - FOTO

Promenada (Imagine: Mediafax Foto)

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că proiectul de reabilitare şi modernizare a centrului urban, finanţat prin Programul Operaţional Regional, s-a încheiat cu trei săptămâni mai devreme decât termenul stabilit în contractul de finanţare, prevăzut pentru 17 februarie.

În cadrul prezentării proiectului, Raduly a criticat "politica de secretomanie" a autorităţilor centrale în privinţa posibilităţilor de accesare a fondurilor europene.

"După aderarea la UE, când a apărut perspectiva fondurilor structurale şi de coeziune, la Bucureşti s-a născut şi a fost inoculată o politică de secretomanie legată de aceste posibile proiecte europene. Toţi factorii de decizie erau implicaţi în a ascunde, a nu spune despre posibilităţile care se ivesc pe aceste posibile accesări de fonduri europene", a declarat primarul municipiului reşedinţă al judeţului Harghita.

În opinia sa, perspectiva politicienilor aflaţi la putere "s-a dovedit a fi una bolnavă", de vreme ce România nu a reuşit să atingă ţintele asumate în privinţa accesării fondurilor europene la finalul perioadei de finanţare 2007-2013.

"Ne sunau aproape săptămânal de la Bucureşti, de la diferite ministere, să ne întrebe: «nu aveţi ceva contracte de la drumuri în derulare, pe care să le punem şi noi la fonduri europene?» Deci, s-a ajuns în situaţia în care România nu a reuşit să acceseze fondurile pe acestă stupizenie care a avut ca rădăcini viziunea de la Bucureşti privind aceste posibile finanţări încă din perioada 2007- 2008", a explicat Raduly Robert.

Totodată, edilul a reclamat corecţiile bugetare, pe care le-a catalogat drept "o altă idioţenie a Guvernului central care s-a găsit să descentralizeze prostia", exprimându-şi speranţa că "cei de la Bucureşti au învăţat cel puţin să disemineze informaţiile" despre noul ciclu de finanţare europeană şi că nu vor mai cădea "în prostia corecţiilor instituţionale, cum au făcut ciclul trecut".

Investiţia pentru modernizarea centrului municipiului Miercurea Ciuc, începută în decembrie 2010, a cuprins, în principal, reabilitarea Pieţei Libertăţii şi amenajarea unei promenade în prelungirea acesteia până la Teatrul Municipal "Csiki Jatekszin", reabilitarea şi modernizarea Pieţei Majlath Gusztav Karoly şi a străzii pietonale Petofi Sandor.

În centrul oraşului au fost înlocuite pavajele şi treptele degradate, s-au realizat rampe de acces, bazine de apă, sistemul de canalizare al apelor uzate şi pluviale a fost modernizat şi au fost amenajate fântâni arteziene şi spaţii verzi. De asemenea, arborii îmbătrâniţi au fost tăiaţi, în locul lor fiind plantaţi preponderent arbuşti ornamentali, în cutii din lemn, mobilierul stradal şi iluminatul public au fost înlocuite cu unele moderne, iar în anumite zone au fost implantate în pavaj elemente de iluminat nocturn.

Conceptul de renovare a zonei centrale a oraşului s-a orientat către crearea unor spaţii publice cu lărgirea porţiunilor pietonale de plimbare şi, totodată, către realizarea unor zone pentru organizarea de evenimente culturale.

"A fost, într-un fel, o lucrare de vindecare a oraşului, după ce a suferit foarte mult pe vremea restructurării socialiste. La tema dată nu s-a operat cu date tehnice în majoritate, ci mai mult cu date ale psihologiei urbane, pentru că toţi am trăit experienţa tristă de a folosi nişte spaţii care ne sunt străine şi care nu au fost făcute pentru oameni, ci pentru un sistem totalitar. Ne-am concetrat pe rectificarea acestor greşeli urbane şi în a reface, de fapt, în conştiinţa oamenilor spaţii care să fie iubite şi folosite în mod uman de către oraş", a spus, la rândul său, proiectantul lucrărilor de modernizare a centrului oraşului, arhitectul Tovissi Zsolt.

Potrivit primarului Raduly Robert Kalman, costul total al proiectului, finanţat prin Programul Operaţional Regional, a fost de 26,5 milioane de lei, adică aproape şase milioane de euro, din care finanţarea europeană reprezintă 85 la sută, cea de la bugetul de stat 13 la sută, iar contribuţia proprie a municipalităţii a fost de aproximativ 600.000 de lei, cu TVA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici