- Home
- Social
- TIMIŞOARA, (01.08.2018, 14:19)
- Adriana Mit
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cercetători din Timişoara sunt la un pas de a realiza roşia românească perfectă, după ce au adunat sute de soiuri de la ţărani şi le-au încrucişat
Mai mulţi cercetători de la Universitatea de Ştiinţe Agricole din Timişoara sunt la un pas de a realiza roşia românească perfectă, gustoasă şi mare, după ce au adunat sute de soiuri de la ţărani şi le-au încrucişat, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
1290 afișări
Cercetători din Timişoara sunt la un pas de a realiza roşia românească perfectă
Radu Şumălan, profesor în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că în cadrul unui proiect început în anul 2012, peste 300 de soiuri de roşii au fost adunate de la ţărani din vestul şi nordul României.
Apoi, o echipă de cercetători, coordonaţi de Radu Şumălan, au început să realizeze hibrizi, obţinuţi prin încrucişarea a două soiuri, cu scopul de a produce roşia românească perfectă, care este gustoasă, mare şi productivă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: În „România Educată” până la prostire a lui Klaus Iohannis, copilul tău e victimă. Școala la stat l-a învățat să nu știe nimic
-
Adrian Sârbu: În „România Educată” până la prostire a lui Klaus Iohannis, copilul tău e victimă. Şcoala la stat l-a învăţat să nu ştie nimic
-
FBI crede că atacatorul din New Orleans a acţionat singur
-
Ciolacu: Aderarea completă la Schengen va impulsiona economia României
“Vorbim de soiuri noi de roşii hibrizi, obţinute prin încrucişarea a două soiuri. Noi folosim doar populaţii locale şi soiuri vechi româneşti, pe care le-am colectat începând cu anul 2012. Am început să colectăm aceste soiuri româneşti de la persoanele în vârstă din mediul rural din partea de vest şi din partea de nord a ţării. Am creat o bază de gene, unde avem peste 300 de soiuri, după care, prin 2014, am început să facem hibrizările. După ce am făcut testările, am obţinut nişte hibrizi pe care i-am testat, am încercat să-i stabilizăm din punct de vedere genetic. Una dintre caracteristicile pe care le urmărim la aceşti hibrizi, o caracteristică importantă este gustul lor. Iar gustul acestor roşii este extraordinar”, a explicat Radu Şumălan.
Profesorul universitar timişorean a spus că au fost realizate zeci de soiuri noi de roşii, în urma testărilor efectuate, iar cinci dintre acestea au fost trimise spre omologare, astfel că există şansa ca din această toamnă să poată ajunge pe piaţă.
“Vrem să obţinem roşii productive, mari, gustoase. Nu am obţinut încă roşia perfectă, dar lucrăm la asta. Ţăranul român este unul dintre cei mai buni amelioratori, pentru că întotdeauna va lua sămânţă de pe o roşie productivă, gustoasă şi sănătoasă şi face acest lucru an de an. Niciunul dintre noi, cei care lucrăm în cercetare, nu avem răbdare să facem 40 de ani acest lucru pe o singură specie. Dorinţa noastră este ca aceste roşii să ajungă pe piaţă, un proces de cercetare care nu are până la urmă finalizarea cu trimiterea produsului spre consumator este un proces de cercetare în van. Scopul nostru principal este să producem sămânţă din aceşti hibrizi şi de ce nu, chiar să-i cultivăm noi la universitate şi să putem să-i comercializăm. Fiecare hibrid trece printr-o procedură de omologare care durează cel puţin doi ani de zile, după obţinerea avizului de omologare se poate trece practic la producerea comercială a seminţelor din aceşti hibrizi. Sunt cinci soiuri care sperăm că în această toamnă vor primi avizul de omologare”, a afirmat Radu Şumălan.
Specialistul timişorean a precizat că hibrizii de tomate au fost obţinuţi doar prin încrucişările unor soiuri româneşti vechi şi nu au fost folosite îngrăşăminte chimice, fiind cultivate pe gunoi de grajd.
“Vrem să realizăm roşia perfectă, nu există perfecţiune, dar tindem spre ea. Roşia perfectă trebuie să fie foarte gustoasă, trebuie să aibă toleranţă la boli şi la dăunători, astfel încât să nu trebuiască să fie stropită sau stropită cât mai puţin, şi trebuie să fie productivă, să dea o producţie care să poată să susţină ferma şi fermierii. Nu urmărim neapărat să fie o roşie care stă două luni în frigider. Avem deja astfel de roşii, dar nu sunt perfecte, se mai pot îmbunătăţi. Vom munci în continuare să ajungem la un astfel de deziderat şi sperăm ca în anii următori vom îmbunătăţi calităţile acestor roşii, astfel încât să ajungem cât mai aproape de roşia perfectă”, a explicat Radu Şumălan.
Citește pe alephnews.ro: Din ce în ce mai mulți ruși se înrolează de partea Ucrainei. Cum poate influența asta soarta războiului
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Predicțiile Financial Times pentru anul 2025: Analiștii sunt optimiști în privința unui posibil acord de pace între Ucraina și Rusia
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini incendiare în costum de baie, de Revelion
PROSPORT.RO
Bursucu a făcut primele declarații după demisia de la Kanal D. Ce a răspuns postul turcilor când a văzut anunțul
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe