- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cererea de suspendare a referendumului, respinsă de justiţie
Curtea de Apel Bucureşti a decis, joi, respingerea cererii organizaţiilor neguvernamentale de suspendare a referendumului, astfel că această consultare a electoratului rămâne valabilă pentru duminică, 22 noiembrie, dată la care au loc şi alegerile pentru preşedintele României.
Cererea de suspendare a referendumului, respinsă de justiţie
Decizia Curţii poate fi contestată la instanţa supremă.
Curtea de Apel Bucureşti a dezbătut joi cererea a două ONG-uri, Pro Democraţia şi Agenţia de Monitorizare a Presei, de suspendare a decretului prezidenţial prin care s-a stabilit organizarea referendumului privind Parlamentul unicameral şi reducerea numărului de parlamentari. Cererea a fost respinsă de instanţă ca fiind inadmisibilă.
În şedinţa de joi, avocatul organizaţiilor neguvernamentale a susţinut că, potrivit Constituţiei, referendumul are scop să consulte naţiunea în privinţa unei probleme în timp ce Traian Băsescu - care a decis deja ce doreşte prin referendum - nu face decât să obţină aprobarea naţiunii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Liderul suprem al Iranului spune că inamicii vor primi un „răspuns zdrobitor”
-
Alegeri SUA 2024: Cum este ales preşedintele SUA. De ce un candidat care obţine cele mai multe voturi poate să piardă alegerile
-
Datoria publică a României a crescut în august la 886,9 miliarde de lei, ajungând la 52,7% din PIB
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
"Acesta este plebicism într-un regim autoritar", a spus avocatul, care a adăugat că populaţia nu a fost informată obiectiv despre avantajele şi dezavantajele Parlamentului unicameral şi a fost în loc de campanie de informare, propagandă.
De partea cealaltă Administraţia Prezidenţială a cerut respingerea cererilor ONG-urilor, invocând două decizii ale Curţii Constituţionale, respectiv 355/2007 care stabileşte că nu există nicio lege care să interzică organizarea alegerilor la aceeaşi dată cu referendumul şi decizia 567/2007 care dă posibilitatea preşedintelui să consulte populaţia prin referendum.
Începând de miercuri la Curtea de Apel Bucureşti au fost depuse zeci de cereri de intervenţie în acest proces, mare parte dintre ele în favoarea Administraţiei Prezidenţiale.
Instanţa a admis că le va lua în considerare doar pe cele pentru care s-a achitat taxa de timbru, urmând să dea o soluţie cu privire la legalitatea sau nu a solicitării ONG-urilor privind suspendarea referendumului.
Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul privind organizarea referendumului pentru Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 în 22 noiembrie, o dată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale.
Pentru alegerile prezidenţiale din acest an, Executivul a alocat, în luna septembrie, peste 150 milioane de lei.
Ulterior, în 11 noiembrie, Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) cu 190.000 lei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:15
Tomac: Votul va decide dacă R. Moldova face un salt uriaş înainte sau un pas la fel de mare înapoi
-
astăzi, 22:04
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 983. SUA anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina / Zelenski le cere aliaţilor să nu mai privească, ci să acţioneze în privinţa Coreei de Nord / Forţele ruseşti domină frontul din estul Ucrainei / Ucraina va produce rachete antidrone împreună cu un producător belgian