CGMB a avizat declararea lacului Văcăreşti arie naturală protejată

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a avizat, din nou, joi, declararea lacului Văcăreşti, zona cunoscută ca "Delta Bucureştiului", arie naturală protejată, astfel că Guvernul va putea adopta o hotărâre pentru înfiinţarea Parcului Natural Văcăreşti.

Urmărește
1388 afișări
Imaginea articolului CGMB a avizat declararea lacului Văcăreşti arie naturală protejată

CGMB a avizat declararea lacului Văcăreşti arie naturală protejată

Proiectul de hotărâre privind avizarea suprafeţei administrative ce va urma să facă parte din aria naturală protejată "Parcul Natural Văcăreşti" a fost adoptat în unanimitate de consilierii generali.

La şedinţa CGMB a fost prezent alpinistul Alex Găvan, care a ţinut un discurs, înaintea votului, în care a subliniat că zona lacului Văcăreşti este un "plămân verde" pentru Bucureşti şi ar putea fi prima arie naturală protejată urbană din România.

După ce un alt proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat de CGMB în urmă cu un an, hotărârile consiliului fiind ulterior atacate de Prefectură, pe 21 mai, Ministerul Mediului, în calitate de administrator al zonei a trimis primăriei clarificările legate de suprafaţa viitorului Parc Natural Văcăreşti şi susţinerea studiului de fundamentare.

În aceste condţtii, s-a decis că există documente revizuite care permit reintroducerea pe ordinea de zi a şedintei CGMB a proiectului de hotărâre privind avizarea suprafeţei administrative ce ar urma să facă parte din aria naturală protejată Parcul Natural Văcăreşti.

Potrivit ministerului Mediului, Graţiela Gavrilescu, "în momentul în care Hotărârea de Guvern privind înfiinţarea Parcului Natural Văcăreşti va fi emisă şi conform Ordonanţei 57, proprietarii terenurilor de aici vor fi despăgubiţi".

Foştii proprietari din zonă îşi revendică terenurile de peste 20 de ani. Întreaga zonă aparţinând Ministerului Mediului a fost dată în concesiune de către Administraţia Naţională "Apele Române" unei firme private cu care ministerul este în litigiu.

După ce National Geographic România a făcut o documentare în zonă, arătând că aceasta găzduieşte un ecosistem de peste 100 de specii de păsări, mamifere şi reptile, în iunie 2012, ministrul de atunci al Mediului, Rovana Plumb a anunţat că Lacul Văcăreşti va fi arie protejată.

Ministerul Mediului a constituit o comisie ştiinţifică pentru elaborarea studiului de fundamentare, ce a fost înaintat Comisiei de Monumente a Academiei Românem, care a dat un aviz favorabil pentru desemnarea Lacului Văcăreşti arie naturală protejată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici