- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (18.03.2015, 15:08)
- Cristina Cuncea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Chiriţoiu: Mă aştept ca dosarele Parchetului să scoată la iveală şi înţelegeri între firmele private - VIDEO
Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliul Concurenţei, apreciază că multe din dosarele anchetate de Parchet ar putea implica şi cazuri de licitaţii trucate, prin înţelegeri între companii private, care ar putea face obiectul unor noi investigaţii declanşate de către autoritatea de reglementare.
Urmărește
676 afișări
"Este o efervescenţă a dosarelor investigate de autorităţi şi este normal să fie efervescentă. Este corect ca opinia publică să fie interesată ca cei care păgubesc statul să fie sancţionaţi. În acelaşi timp, este important nu numai să meargă la închisoare X sau Y, deşi evident că şi acest lucru este extrem de important, dar e bine să încercăm să recuperăm prejudiciile. Şi acolo încercăm şi noi să ajutăm pentru că de multe ori unde există corupţie este şi o înţelegere între companii private care participă la licitaţie, iar pe acelea le putem să sancţionăm noi. Noi nu putem sancţiona funcţionarii corupţi, dar putem să sancţionăm firmele care au participat la înţelegerile ilegale, de multe ori în asociere cu infracţiuni de corupţie", a declarat Chiriţoiu pentru Agenţia MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
-
Petrişor Peiu: Guvernul Ciolacu II începe cu austeritate
-
Diana Buzoianu, deputată USR: Nu am fugit de la guvernare, dar noi voiam nişte soluţii concrete
-
Revoluţia AI vine din China! DeepSeek V3 depăşeşte GPT-4 şi redefineşte limitele tehnologiei
El a adăugat că instituţia pe care o conduce primeşte "semnale" de la diverse instituţii ale statului privind cazuri de licitaţii trucate, până acum având o bună colaborare cu DIICOT-ul, dar consideră totodată că implicarea Consiliului Concurenţei ar putea fi mai semnificativă.
"Am primit semnale de la diverse instituţii, probabil că vom finaliza o investigaţie pe zona de IT anul acesta, pornită de la o sesizare a Curţii de Conturi privind trucarea unei licitaţii. Sunt semnale pe care le primim de la instituţii, dar eu sunt convins că e loc de mai mult, pentru că la cât de multe investigaţii face Parchetul în momentul de faţă şi răsunătoare, aşteptarea mea este că sunt destul de multe cele în care apar şi elemente de trucare a licitaţiilor care sunt relevante pentru activitatea noastră", a arătat Chiriţoiu.
În acest context, oficialul Consiliului Concurenţei afirmă că una dintre priorităţi sale este să lucrăze mai strâns cu Parchetul, cu DIICOT-ul, chiar şi cu DNA-ul.
"Până acum cu DIICOT-ul am colaborat mai avansat. Am primit mai multe semnale şi am deschis investigaţii de la DIICOT. Avem în analiză şi nişte sesizări transmise de DNA, n-am deschis încă investigaţii, deci nu ştiu dacă se vor concretiza sau nu. În general finalizăm 2-3 investigaţii privind licitaţiile trucate pe an, dar este probabil insuficient dat fiind dimensiunea fenomenului", a precizat Chiriţoiu.
El spune căm astfel, Consiliul vrea să contribuie la noua strategie de combatere a corupţiei şi răspunde şi unei cereri a Comisiei Europene, care "reproşează" existenţa licitaţiilor trucate cu fonduri europene.
"Asta îi deranjează pe ei (Comisia Europeană, n.r.) foarte mult, că sunt bani pe care ei ni-i dau pentru a dezvolta România şi o parte din ei ajung până la urmă să fie consumaţi în corupţie", a mai precizat Chiriţoiu.
Legat de acest domeniu, Consiliul Concurenţei vrea ca anul acesta să transpună în legislaţia locală o nouă directivă a Comisiei Europene care facilitează accesul la instanţă a victimelor.
"Mi-aş dori ca undeva până în vară să o transpunem şi ca instituţiile statului să fie primele care să o folosească. Odată ce ai o decizie a Consiliului Concurenţei constantând o înţelegere ilegală între participanţii la o licitaţie şi această decizie a fost confirmată de instanţă, atunci ea poate fi folosită de victime pentru a cere despăgubiri. Este încă un mod de a sancţiona pe cei care înşeală statul. Cel prejudiciat nu face nimic în present, nu ştiu niciun caz în care instituţiile statului prejudiciate au mers în instanţă", a mai explicat Chiriţoiu.
Pe lângă creşterea activităţii în domeniul licitaţiilor trucate, Consiliul Concurenţei vrea să finalizeze în acest an mai multe investigaţii pe sectoare diverse, de la produse alimentare până la cinematografe sau energie.
"Vom finaliza cazuri destul de diverse, produse alimentare sau pe zona de cinematografie, distribuţia de filme. Ne uităm aici la modul cum se distribuie filmele, care este lanţul de distribuţie, existând de asemenea suspiciuni privind comportamentul abuziv al unor actori mari din piaţă. (...) Până la sfârşitul anului cred că vom finaliza şi investigaţia privind contractele Hidroelectrica", a mai spus Chiriţoiu.
Hidroelectrica face obiectul unei investigaţii realizate de Comisia Europeană, care anchetează acordarea unui posibil ajutor de stat de către compania de stat unor companii private, prin vânzarea de energie la preţuri mai mici, în timp ce Consiliul Concurenţei investighează durata excesivă a contractelor de furnizare de energie anumitor companii.
Bogdan Chiriţoiu va fi prezent joi la conferinţa "Mediafax Talks about Competition" - ediţia a IX-a, care va avea loc începând cu ora 09.30 în Bucureşti, la hotelul J.W.Marriott, sala GrandBallroom, salon A, unde va oferi mai multe detalii despre toate investigaţiile în curs ale instituţiei.
Mai multe detalii, agenda evenimentului "Mediafax Talks about Competition" - ediţia a IX-a şi înscrierile pentru participare pe website-ul: http://www.mediafaxtalks.ro/category/competition-2015
Citește pe alephnews.ro: Netanyahu avertizează că atacurile aeriene asupra Yemenului vor continua, după ce șeful OMS a fost prins într-un atac mortal
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 13:21
Nati Meir, condamnat la 11 ani de închisoare, este adus în România
-
astăzi, 13:07
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Lavrov: Administraţia Trump ar trebui să facă primul pas pentru „restabilirea dialogului” / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale