Cioloş explică de ce legea conversiei a fost atacată la CCR: Treebuie să servească oamenii, nu speculatorii / Dragnea: Este o probă de dispreţ
Premierul Dacian Cioloş a declarat, marţi, că Guvernul a decis să atace Legea conversiei creditelor la CCR nu pentru că nu este de acord cu ea, ci pentru că trebuie clarificate anumite vulnerabilităţi constituţionale ale legii înainte ca ea să îşi producă efectele, astfel încât să fie aplicabilă.
"Faptul că am trimis la CCR această lege nu e pentru că suntem împotriva ei, ci pentru că considerăm că sunt acolo câteva elemente, aşa cum a fost votată ea de Parlament, pentru că din păcate Parlamentul nu a luat în considerare amendamentele pe care le-am propus care din punctul nostru de vedere ar fi făcut-o aplicabilă, şi dacă nu clarificăm constituţionalitatea acum, înainte de a intra ea în vigoare există riscul ca ea să producă efecte şi peste câteva luni altcineva să o atace, o bancă sau oricine altcineva. (...) Atunci va crea mai multe probleme celor care aşteaptă să li se rezolve problemele", a explicat premierul.
Şeful Executivului a mai spus că trebuie văzut dacă legea, în forma aprobată de Parlament, serveşte oamenii cu probleme reale sau unor speculatori, adăugând că Guvernul va corecta actul normativ imediat după decizia Curţii Constituţionale.
"Deci vrem să vedem dacă sunt elemente de neconstituţionalitate, să le clarificăm acum şi vă promit că în măsura în care CCR va da un răspuns rapid guvernul va lua toate măsurile pentru a corecta acele lucruri în lege în aşa fel încât ea să aibă acea adresabilitatea oamenilor care chiar au probleme şi nu a speculatorilor. (...) Din cei câteva zeci de mii de creditori în franci elveţieni sunt 200 de creditori care au luat împrumuturi de peste 250.000 de franci elveţieni şi cei 200 totalizează peste un milliard de lei din cei 5 şi ceva miliarde câţi au fost împrumutaţi. Deci nu vrem ca din cauza unor speculatori care au speculat atunci cursul francului să tragă ponoasele acum cei care într-adevăr au probleme. Acesta a fost motivul pentru care am trimis legea la CCR şi în măsura în care vom avea răspunsul rapid de la CCR vom veni şi cu măsurile pentru a corecta aceste lucruri, pentru ca această lege să poată fi aplicată fără riscul ca ea să fie atacată ulterior la CCR după ce îşi face efectele", a mai susţinut Dacian Cioloş.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Veşti bune pentru români: A crescut nivelul deducerii personale
-
Alegeri prezidenţiale în Croaţia. Favorit este preşedintele în exerciţiu
-
Simion: Nu ne eschivăm, este un protest al poporului român, noi doar oferim platforma legală
Guvernul contestă la CCR legea privind conversia creditelor din franci elveţieni în lei, au declarat miercuri seara pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.
''Executivul a susţinut măsurile de sprijin cu caracter social, dar forma adoptată depăşeşte acest criteriu'', au explicat sursele citate.
Legea privind conversia creditelor din franci elveţieni în lei a primit marţi votul final din partea deputaţilor, înregistrându-se 248 de voturi ''pentru'', niciunul împotrivă şi nicio abţinere, după ce atât pragul de 250.000 de franci, cât şi gradul de îndatorare de 50% au fost eliminate.
Potrivit modificărilor făcute de comisie, conversia ar urma să se facă prin act adiţional la contractul de credit la cursul de schimb la data încheierii contractului, deputaţii eliminând sintagma ''prin hotărâre judecătorească''.
Deputaţii nu au fost însă de acord ca perioada de implementare a legii conversiei creditelor în franci elveţieni să fie mai mică de 60 de zile, aşa cum prevede textul iniţial al proiectului.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a acuzat, marţi, Guvernul că a atacat Legea conversiei la CCR, afirmând că, atunci când trebuie să aleagă între sprijinirea românilor sau interesele instituţiilor financiare, guvernanţii nici nu clipesc şi îi lovesc pe români fără ezitare.
”Nu ne raportăm în niciun fel, doar constatăm. Constatăm că este încă o probă de dispreţ al Guvernului faţă de necazurile românilor, chiar dacă nu pare important, dispreţ al guvernului faţă de nişte legi adoptate de Parlament, în condiţiile în care Guvernul nu văd ce implicaţie ar fi avut aici”, a declarat Luiviu Dragnea.
El a reamintit de solicitarea sistemului bancar adresată autorităţilor de a ataca la CCR.
”Imediat, Dacian Julien Cioloş s-a executat şi a atacat această lege la Curtea Constituţională. Noi discutăm despre nişte contracte semnate de cei care s-au împrumutat la bănci cu faţa la zid. Băncile, la vremea respectivă, au dat asigurări, pentru că, normal, clienţii se uită cu încredere la sistemul bancar, pentru că de acolo vin toate date, cifrele, evaluările, estimările şi prognozele. Am ajuns în situaţia în care dumnealor solicită ca riscul să fie doar al românilor”, a mai spus Dragnea.
El a mai spus că 100.000-200.000 de români ar putea ieşi din clasa de mijloc pentru că vor mai avea de plătit rate încă 22 de ani.
”Practic condamnă la sărăcie sute de mii de români, fără să clipească şi fără să aibă vreo legitimitate”, a mai spus Liviu Dragnea.
De asemenea, preşedintele PSD a catalogat drept ”manipulare grosolană” faptul că guvernul a invocat eliminarea plafonului şi a gradului de îndatorate.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO