Aproximativ 900 de cadre medicale au depus, în 2011, cereri la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Timiş pentru a putea pleca la muncă în străinătate.
Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Timiş, Dana Şpac, a declarat miercuri, că aproximativ 900 de cadre medicale au depus cereri pentru eliberarea certificatelor de conformitate.
Ea a afirmat că aceste acte sunt necesare pentru a putea munci în domeniul medical în străinătate.
Potrivit reprezentanţilor sindicatelor din domeniul sănătăţii din judeţul Timiş, majoritatea cadrelor medicale au ales să lucreze în ţări precum Italia, Anglia, Irlanda sau Spania.
Conform purtătorului de cuvânt al Spitalului Judeţean din Timişoara, Liana Dacilescu, deficitul de asistente medicale înregistrat la această unitate medicală este de aproximativ o sută de cadre, în timp ce aproape toate posturile de medici din organigramă sunt ocupate.
Un număr de 82 de medici şi asistente medicale au depus, din 2010 şi până în prezent, la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bistriţa-Năsăud, actele necesare ca să obţină certificate de conformitate în baza cărora pot lucra în străinătate.
Directorul executiv al DSP Bistriţa-Năsăud, medicul Anca Andriţoiu, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că este vorba de 37 de medici şi 45 de asistenţi medicali.
Dintre aceştia, doar 51 au primit deja certificatele de conformitate, procedura de eliberare a actora fiind destul de greoaie.
„Din 2010 până în prezent, 37 de medici şi 45 de asistenţi medicali au depus acte la noi pentru eliberarea certificatului de conformitate care le dă dreptul să poată lucra în străinătate. Procedura nu e foarte simplă, aşa că certificatele nu vin imediat”, a declarat Andriţoiu.
„Din câte am văzut, majoritatea sunt medici stomatologi. Nu ştiu să fi plecat mai mult de doi medici tineri care aveau contracte”, a spus Andriţoiu.
Potrivit sursei citate, în Bistriţa-Năsăud lucrează aproximativ 400 de medici.
Un număr de 91 de angajaţi din sistemul medical din Sălaj au depus dosare, din septembrie 2010 şi până în prezent, la Direcţia de Sănătate Publică, pentru a primi certificate de conformitate care le permit angajarea în domeniul medical în străinătate, 59 dintre solicitanţi primind deja actul.
Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, Mihai Cheşeli, a declarat miercuri că din septembrie 2010 – când legislaţia a fost modificată ca personalul medical să poată solicita de la Ministerul Sănătăţii, prin Direcţiile de Sănătate Publică, certificatele de conformitate – în Sălaj au fost depuse 91 de cereri, din care 59 au fost rezolvate favorabil.
„Certificatele de conformitate atestă pregătirea şi experienţa profesională a solicitanţilor, ele fiind solicitate prin DSP din 1 septembrie 2010. De la acea dată şi până în prezent, în Sălaj, 91 de angajaţi din sistemul medical au cerut acest document. Solicitările au fost înaintate către Ministerul Sănătăţii, iar până acum au fost rezolvate favorabil 59, restul cererilor fiind în curs de soluţionare la Bucureşti”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Sălaj.