Video Ciucu: Achiziţiile de la Poliţia Locală Bucureşti şi organizarea unui examen pentru o funcţie de director executiv, verificate de DNA / Firea: Nu am ce să ascund şi nu acopăr pe nimeni | FOTO

Consilierul Ciprian Ciucu (PNL) a anunţat, luni, că DNA verifică achiziţiile Poliţiei Locale Bucureşti, dar şi organizarea examenului pentru funcţia de director executiv din Direcţia de Siguranţă şi Ordine Publică. Viceprimarul Aurelian Bădulescu a spus că toate documentele vor fi puse la dispoziţie.

Urmărește
2656 afișări

Consilierul municipal Ciprian Ciucu, ales pe listele PNL, a publicat, luni, pe pagina sa de Facebook, un document atribuit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), prin care se arată că procurorii cer documente reprezentanţilor Poliţiei Locale Bucureşti.

"Având în vedere cercetările care se efectuează în dosarul cu numărul de mai sus, vă solicităm să ne puneţi la dispoziţie , în copie conformă cu originalul, toate documentele pe care le deţineţi în legătura cu procedura achiziţiei de către unitatea dumneavoastră, în cursul anului 2017, a unui lot de încălţăminte (pantofi), a unui număr de 30 de autoturisme Dacia Duster şi a unei maşini de topit zăpada", se arată în adresa publicată de consilierul liberal Cristian Ciucu.

Potrivit aceluiaşi document, DNA verifică şi organizarea examenului pentru ocuparea funcţiei de director executiv în cadrul Direcţiei de Siguranţă şi Ordine Publică din cadrul Poliţiei.

"De asemenea, vă solicităm să ne înaintaţi, în copie conformă cu originalul, toate documentele pe care le deţineţi , în legătură cu desfăşurarea în anul 2017 a examenului de ocupare a funcţiei de director executiv în cadrul Direcţiei de Siguranţă şi Ordine Publică", se mai arată în adresa publicată.

Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, a precizat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, că Primăria Capitalei va pune la dispoziţie toate documentele solicitate.

"Ne-au cerut nişte documente şi noi le vom pune la dispoziţie absolut tot ce vor. În Poliţia Locală există anumiţi băieţi care au o culoare politică şi vor să facă rău instituţiei. Probabil s-au apucat ei să facă plângeri. Acele achiziţii ( maşinile Duster -n.r.) s-au făcut cu respectarea tuturor procedurilor. Vom vedea ce va dispune DNA", a declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, Aurelian Bădulescu.

Firea, despre verificările DNA la Poliţia Locală Bucureşti: Nu am ce să ascund şi nu acopăr pe nimeni

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat luni, că nu a fost informată de verificările dispuse de DNA la Poliţia Locală Bucureşti, verificări anunţate de consilierul PNL Ciprian Ciucu, dar că nu are nimic de ascuns şi nu acoperă pe nimeni.

"Foarte interesant este faptul că eu am aflat azi dimineaţă de la postarea unui consilier PNL pentru că cu asta se ocupă de fapt opoziţia în Consiliul General. Nu am ştiut pentru că probabil această adresă a DNA-ului a fost trimisă direct la Poliţia Locală, m-am informat şi eu înainte să vin, a fost transmisă miercurea trecută, pe 7 martie, probabil toţi am fost ocupaţi cu ziua de 8 martie pentru mame şi nu am fost informată. Foarte interesant că acest document de la Poliţia Locală a ajuns la un consilier general PNL, care, aşa cum ştiţi, şi PNL şi USR în CGMB se opun tuturor proiectelor benefice pentru Bucureşti, au votat inclusiv împotriva Spitalului Metropolitan, în schimb se ocupă cu delaţiuni, cu plângeri, cu sesizări", a declarat, luni, Gabriela Firea.

Edilul a precizat că instituţia pe care o conduce primeşte săptămânal cel puţin două adrese, fie din partea DNA, fie a altor instituţii care cu ocupă cu anchetarea diverselor situaţii, fiind vorba de zeci de astfel de adrese într-un termen de un an şi jumătate de mandat.

"Noi am răspuns mereu prompt. Este vorba despre precizări care ni se solicită pentru contracte încheiate acum 10 ani, 8-9 ani şi de pe timpul nostru, deci nu a venit acum că a anunţat domnul Ciucu de la PNL că a venit în sfârşit DNA la Primăria Capitalei. Chiar săptămâna trecută a venit de la DNA Ploieşti o adresă în care ni se solicitau detalii şi toate documentele în copie conform cu originalul pentru o achiziţie de acum 4-5 ani de nişte materiale sportive, nişte îmbrăcăminte care ar fi fost achiziţionate de la o companie de la Ploieşti care ar fi avut ceva legătură domnul Ghiţă. Le-am spus tuturor colegilor să respecte sută la sută legislaţia, să răspundă prompt solicitărilor. Nu am ce să ascund şi nu acopăr pe nimeni", a mai spus primarul general al Capitalei.

Firea: Din 2016 până în prezent am primit 56 de adrese de la DNA, alte parchete sau Poliţie

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, susţine că din 2016 până în prezent instituţia a primit 56 de adrese de la DNA, alte parchete şi poliţie. Precizarea, după ce DNA a cerut informaţii privind Poliţia Locală a Capitalei, potrivit consilierului Ciprian Ciucu.

"Nu am avut cunostinţă de această sesizare, însă, aşa cum am procedat de fiecare dată, vom răspunde prompt tuturor solicitărilor venite din partea DNA sau de la alte instituţii ale statului şi vom pune la dispoziţie, ca şi până acum, toate documentele solicitate. Din 2016 şi până în prezent la nivelul Municipalităţii s-au primit 56 de astfel de adrese, de la DNA, Parchete sau Secţii de Poliţie, sesizări care au ca subiect, în majoritate, acţiuni ale administraţiilor precedente. (..) Primăria Municipiului Bucureşti şi instituţiile subordonate totalizează un număr de aproximativ 40.000 de angajaţi, iar recrutarea acestora s-a făcut prin concurs, potrivit legii. În cazul în care există persoane care au încălcat legea, aceastea vor răspunde pentru faptele lor", transmite Gabriela Firea printr-un comunicat de presă.

Reacţia edilului vine după ce consilierul municipal Ciprian Ciucu, ales pe listele PNL, a publicat, luni, pe pagina sa de Facebook, un document atribuit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), prin care se arată că procurorii cer documente reprezentanţilor Poliţiei Locale Bucureşti.

Având în vedere cercetările care se efectuează în dosarul cu numărul de mai sus, vă solicităm să ne puneţi la dispoziţie , în copie conformă cu originalul, toate documentele pe care le deţineţi în legătura cu procedura achiziţiei de către unitatea dumneavoastră, în cursul anului 2017, a unui lot de încălţăminte (pantofi), a unui număr de 30 de autoturisme Dacia Duster şi a unei maşini de topit zăpada", se arată în adresa publicată de consilierul liberal Cristian Ciucu.

Potrivit aceluiaşi document, DNA verifică şi organizarea examenului pentru ocuparea funcţiei de director executiv în cadrul Direcţiei de Siguranţă şi Ordine Publică din cadrul Poliţiei.

"De asemenea, vă solicităm să ne înaintaţi, în copie conformă cu originalul, toate documentele pe care le deţineţi , în legătură cu desfăşurarea în anul 2017 a examenului de ocupare a funcţiei de director executiv în cadrul Direcţiei de Siguranţă şi Ordine Publică", se mai arată în adresa publicată.

În ceea ce priveşte utilajele de topit zăpada, Primăria Capitalei susţine că "au fost achiziţionate cu respectarea prevederilor legale în vigoare, în conformitate cu legea achiziţiilor publice".

"Cele 12 instalaţii de topit zăpada au fost achiziţionate prin procedura directă cu anunţ în SEAP, iar preţul acestora variază între 129.000 lei - 131.500 lei, diferenţa dintre acestea fiind dată de achiziţionarea platformei de transport sau nu (adica unele instituţii au achiziţionat instalaţia şi cu platforma de transport - existenţa/inexistenţa acestei platforme nemodificând în nici un fel condiţiile de funcţionare a instalaţiilor). Menţionăm că preţul de achiziţie al instalaţiilor este cel practicat pe piaţa autohtonă şi cea internaţionalî", precizează PMB.

Referitor la achiziţionarea utilajelor de instituţii subordonate, PMB precizează că în regulament este prevăzută obligaţia întocmirii şi derularii programelor de deszăpezire atât pentru operatorii de salubritate cât şi pentru administratorii şi prestatorii de servicii publice.

"Instituţiile subordonate Municipalităţii, din care exemplificăm Poliţia Locală, RATB, RADET etc. au obligaţia să îşi desfăşoare propriile acţiuni deszăpezire, pentru care, de altfel, şi-au achiziţionat mai multe tipuri de utilaje sau unelte destinate acestor acţiuni. De asemenea, pentru eficientizarea programului de deszăpezire la nivelul Capitalei, aceste utilaje sunt utilizate şi pentru degajarea zăpezii în zonele aglomerate, pieţe, marile artere etc", explică PMB.

Primăria susţine că "schema de personal nu a fost 'umflată', ci a fost reconfigurată pentru a răspunde unor nevoi imperative de acţiune în diverse domenii".

În privinţa achiziţiei a 30 de maşini Dacia Duster de către Poliţia Locală, Primăria precizează că procedura a fost începută în 2015 şi finalizată anul trecut.

"Achiziţia a fost realizată prin programul Rabla, aducându-se beneficii instituţiei. Valoarea estimată de instituţie pentru achiziţionarea celor 30 de maşini a fost de 2.691.999,99 lei cu TVA, iar achiziţia a fost făcută la valoarea de 2.268.300 lei cu TVA, rezultând o economie la bugetul instituţiei de 423.699,99 lei. Licitaţia deschisă a fost realizată prin SEAP. Documentaţia a fost verificată de ANAP. S-a înscris un singur operator economic. Evaluarea ofertei s-a făcut de către comisia de evaluare", explică PMB.

Potrivit sursei citate, achiziţia de încălţăminte de către Poliţia Locală s-a realizat prin SEAP, fiind alese firmele cu preţul cel mai mic, în urma unei evaluări a comisiei specializate.

Valoarea contractului pentru 200 perechi de pantofi bărbateşti vară / iarnă este de 27.370 lei cu TVA. Valoarea contractului pentru 156 perechi pantofi de toamnă, pentru femei este de 21.348,60 lei cu TVA. Suma totală de achiziţie a fost de 48.718,60 lei cu TVA. Pragul pentru cumpărari directe conform art. 7 alin. 5 din Legea 98/2016 este de 132.519,00 lei fără TVA, transmite PMB.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici