- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (10.02.2015, 15:43)
- Adina Oşan , Vasile Măgrădean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cluj: Rampa de deşeuri de la Pata Rât, închisă din cauza depăşirii capacităţii de stocare
Rampa de deşeuri a municipiului Cluj-Napoca de la Pata Rât a fost închisă din cauza depăşirii capacităţii de stocare, gunoaiele urmând să fie duse la o rampă temporară, în condiţiile în care noul centru de deşeuri, cu finanţare europeană, nu a fost finalizat de Consiliul Judeţean.
Urmărește
389 afișări
Cluj: Rampa de deşeuri de la Pata Rât, închisă din cauza depăşirii capacităţii de stocare (Imagine: Luiza Puiu/Mediafax Foto)
Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca au declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că instituţia a fost anunţată luni seară de către societatea Salprest Rampă că nu se mai pot depozita gunoaiele menajere, în condiţiile în care rampa a fost închisă.
"Am fost anunţaţi de către cei de la Salprest Rampă că începând de luni, de la ora 20.00, rampa de la Pata Rât este închisă şi că nu se mai pot depozita aici deşeuri menajere. Gunoaiele nu se mai pot depozita aici deoarece capacitatea rampei este depăşită, iar Centrul de Management Integrat al Deşeurilor, proiect cu finanţare europeană, demarat în 2012 de către Consiliul Judeţean Cluj, nu este încă finalizat", au spus reprezentanţii primăriei clujene.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Crăciunul în România a evoluat de-a lungul secolelor, păstrând esența spiritualității și a tradițiilor. Ioan-Aurel Pop: „Suntem singura țară europeană care are peste 7.000 de colinde”
-
Cel puţin 32 de persoane au supravieţuit prăbuşirii avionului în Kazahstan
-
Un avion de pasageri s-a prăbuşit în Kazahstan / Cel puţin 32 de persoane au supravieţuit
-
4iG, compania prin care anturajul premierului ungar Viktor Orban controlează sectoare strategice din Ungaria şi regiune, face un salt mare în industria dronelor
Astfel, deşeurile colectate din Cluj-Napoca şi din judeţul Cluj vor putea fi depozitate până în 15 iulie pe o rampă temporară, situată lângă actuala rampă de la Pata Rât, urmând ca după această dată să se găsească o altă soluţie până la finalizarea proiectului CJ Cluj, estimată la 31 decembrie 2015.
Comisarul general al Comisariatului Gărzii Naţionale de Mediu, Florin Diaconu, a participat, marţi, la o şedinţă pe această temă la Prefectura Cluj, iar la final a declarat că rampa temporară nu a fost folosită până acum.
"Soluţia este depozitarea, în continuare, a deşeurilor pe depozitul temporar situat lângă actuala rampă de gunoi de la Pata Rât, care este gol şi autorizat din 2012 şi pe care se poate depune timp de şase luni. După această perioadă, se va desfiinţa depozitul temporar şi se vor putea depozita deşeurile pe viitoarea rampă care face parte dintr-un proiect al CJ Cluj. De asemenea, vom modifica proiectul derulat de CJ Cluj pentru depozitarea deşeurilor, astfel încât să fie finalizată cât mai repede prima celulă de depozitare, care în şase luni să fie operabilă", a spus Diaconu.
Potrivit acestuia, gunoaiele au fost depozitate ilegal în ultimii ani pe vechea rampă de la Pata Rât, şi nu pe rampa temporară de lângă, care este goală.
Preşedintele Agenţiei Naţionale de Protecţie a Mediului, Toma Petcu, a declarat la rândul său, la finalul şedinţei de la Prefectură, că paradoxul a făcut că nerespectarea legii de către Salprest Rampă şi depozitarea într-un spaţiu neautorizat "a dat posibilitatea ca depozitul temporar, care are o capacitate de 42.000 de metri cubi, să poată fi folosit acum până la 15 iulie".
Tot marţi, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a explicat că, până în 15 iulie, toţi cei care au depozitat deşeuri pe rampa de la Pata Rât, nu pe rampa temporară, aşa cum ar fi trebuit, trebuie să le ducă la noul depozit care se construieşte de către CJ Cluj sau în altă parte, fiind vorba despre o cantitate de peste 170.000 de metri cubi, adunată în ultimii trei ani.
"Cel mai important mesaj este că locuitorii municipiului Cluj-Napoca şi cei din judeţ vor avea gunoaiele ridicate", a spus Boc.
La rândul său, prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan, a declarat şi el că după 15 iulie deşeurile ar putea fi depozitate pe o altă rampă temporară, situată în zona Centrului de Management Integrat al Deşeurilor, de unde, la finalizarea primei celule a proiectului, să poată fi transportate şi selectate.
"CJ Cluj ar trebui să urgenteze demersurile pentru înfiinţarea unei astfel de rampe temporare pentru a nu rămâne descoperiţi după data de 15 iulie", a spus Vuşcan.
Niciunul dintre oficialii prezenţi la şedinţa de la Prefectura Cluj, de marţi, nu a putut explica însă de ce deşeurile menajere au fost depozitate ilegal în ultimii trei ani pe rampa veche de la Pata Rât şi nu pe cea temporară, care, deşi autorizată, nu a fost folosită.
De asemenea, conducerea Salprest Rampă a refuzat să facă declaraţii pe această temă, menţionând că încă nu a fost găsită o soluţie, astfel încât, de marţi dimineaţă, zeci de maşini care au colectat gunoaiele din municipiul Cluj-Napoca nu au unde deversa şi stau încărcate în garaje sau pe trasee.
În noiembrie 2012, depozitarea gunoaielor pe rampa de la Pata Rât a mai fost sistată o dată, aceasta fiind considerată neconformă, iar societatea care o administrează, Salprest Rampă, a fost amendată de Garda de Mediu cu 30.000 de lei.
În urma sistării depozitării deşeurilor, circa 200 de romi care îşi câştigă existenţa pe rampa de la Pata Rât în urma colectării şi valorificării materialelor reciclabile au protestat faţă de închiderea acesteia. Rampa de la Pata Rât a fost redeschisă după o zi, însă societatea Salprest Rampă a continuat să depoziteze deşeurile în acelaşi loc.
CJ Cluj a început în 2012 un proiect de construire a Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) pe un teren situat în comuna Feleacu de lângă Cluj-Napoca, care trebuia să preia toate deşeurile din judeţ, având termen de finalizare în octombrie 2014.
Contractul a fost atribuit prin licitaţie asocierii dintre firmele SC Confort SA, Atzwanger SPA, SC Ladurner Impianti SRL, SC Vel Service SA, valoare contractului, finanţat din fonduri europene, fiind de 107,5 milioane de lei. În acelaşi an, liderul asocierii, SC Confort SA, firmă din Timişoara, a intrat în insolvenţă, iar lider al asocierii a devenit firma Atzwanger.
La sfârşitul anului trecut, CJ Cluj a reziliat contractul, invocând executarea unor lucrări neconforme, iar în ianuarie 2015 a depus o plângere penală împotriva firmelor care execută lucrările la centru.
Reprezentanţii CJ Cluj au anunţat că proiectul privind Centrul de Management Integrat al Deşeurilor este în curs de revizuire şi au avansat un nou termen pentru finalizarea lucrărilor, 31 decembrie 2015.
Citește pe alephnews.ro: În comunism, Irina Margareta Nistor a devenit vocea libertății pentru mulți oameni. „A fost un pașaport la care nu speram să ajungem”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
„NATO nu se poate apăra de Rusia fără SUA”, avertizează liderii alianței. Ce urmează pentru viitorul Europei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Omul care l-a împușcat pe Ceaușescu rupe tăcerea! Ultima dorință a dictatorului: „Nu doresc nimănui...”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe