Cluj: Rampa temporară de la Pata Rât închisă definitiv. Deşeurile vor fi duse la Alba Iulia

Rampa de deşeuri temporară a municipiului Cluj-Napoca, de la Pata Rât, se va închide definitiv din noaptea de joi spre vineri, iar societatea care o administrează a suspendat toate contractele de salubrizare cu operatorii, astfel că deşeurile vor fi duse la Alba Iulia.

Urmărește
894 afișări
Imaginea articolului Cluj: Rampa temporară de la Pata Rât închisă definitiv. Deşeurile vor fi duse la Alba Iulia

Cluj: Rampa temporară de la Pata Rât închisă definitiv. Deşeurile vor fi duse la Alba Iulia (Imagine: Mediafax Foto)

Conducerea Salprest Rampă, societatea care administrează rampa temporară de la Pata Rât, a anunţat printr-o adresă autorităţile locale şi judeţene despre închiderea acesteia şi a suspendat toate contractele de prestări servicii salubrizare cu operatorii din Cluj-Napoca şi din judeţul Cluj, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Începând cu 25 iunie de la ora 24.00, platforma de stocare temporară de la Pata Rât îşi încetează activitatea de depozitare a deşeurilor. Începând de vineri se suspendă toate contractele de prestări servicii salubrizare cu operatorii din Cluj-Napoca şi judeţul Cluj. Platfoma de stocare temporară este încărcată la cantitatea maximă autorizată. Din data de 3 iulie nu mai avem acces la platforma de stocare temporară deoarece operatorul care a câştigat licitaţia de închidere ne-a somat că accesul la platformă va fi închis”, se arată în adresă.

Directorul uneia dintre cele două societăţi de salubritate din Cluj-Napoca - Rosal -, Ioan Mureşan, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că, teoretic, începând de vineri, deşeurile menajere vor fi depozitate pe rampa din Alba Iulia, până în 14 iulie.

"De vineri, teoretic, şi noi şi cealaltă societatea de salubrizare, Brantner Vereş, vom transporta deşeurile pe rampa din Alba Iulia şi le vom depozita acolo până în 14 iulie. Ne vor primi acolo. Am discutat cu ei şi putem depozita doar deşeurile menajere, fără gunoiul stradal, vegetal sau deşeurile voluminoase. Mai trebuie să rezolvăm problema transbordării deşeurilor, chestiune pe care sperăm să o rezolvăm în cursul zilei de joi, în urma unei întâlniri cu o firmă de transport, care are maşini mari. Dacă nu reuşim cu Alba Iulia, avem varianta B, să depozităm la Satu Mare, dar şi acolo mai e nevoie de nişte aprobări”, a spus Mureşan.

În paralel, continuă discuţiile dintre Consiliul Judeţean Cluj şi Primăria comunei Feleacu pentru stabilirea cuantumului unei redevenţe anuale care ar trebui plătită celor din Feleacu pentru o altă rampă temporară care va trebui amenajată pe terenul pe care se construieşte Centrul de Management Integrat al Deşeurilor şi unde se vor putea depozita deşeurile până la finalizarea acestei investiţii.

În 13 mai, rampa temporară de deşeuri a municipiului Cluj-Napoca de la Pata Rât a fost închisă din cauza depăşirii capacităţii de stocare, la trei luni după ce şi rampa propriu-zisă a fost închisă din acelaşi motiv. Ulterior, autorităţile au anunţat că interdicţia depozitării deşeurilor menajere pe rampa temporară a municipiului Cluj-Napoca de la Pata Rât durează doar o zi, timp în care o parte din gunoaiele de acolo vor fi transportate în altă parte, pentru a face loc altor deşeuri.

În februarie, rampa de deşeuri a municipiului Cluj-Napoca de la Pata Rât a fost închisă din cauza depăşirii capacităţii de stocare, iar de atunci gunoaiele au fost duse la rampa temporară. Deşeurile colectate din Cluj-Napoca şi din judeţul Cluj urmau să fie depozitate până în 15 iulie pe rampa temporară, situată lângă rampa de la Pata Rât, urmând ca după această dată să se găsească o altă soluţie până la finalizarea proiectului CJ Cluj, estimată la 31 decembrie 2015.

Atunci, prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan, declara că după 15 iulie deşeurile ar putea fi depozitate pe o altă rampă temporară, situată în zona Centrului de Management Integrat al Deşeurilor.

În noiembrie 2012, depozitarea gunoaielor pe rampa de la Pata Rât a mai fost sistată o dată, aceasta fiind considerată neconformă, iar societatea care o administrează, Salprest Rampă, a fost amendată de Garda de Mediu cu 30.000 de lei.

În urma sistării depozitării deşeurilor, circa 200 de romi care îşi câştigă existenţa pe rampa de la Pata Rât în urma colectării şi valorificării materialelor reciclabile au protestat faţă de închiderea acesteia. Rampa de la Pata Rât a fost redeschisă după o zi, însă societatea Salprest Rampă a continuat să depoziteze deşeurile în acelaşi loc.

CJ Cluj a început în 2012 un proiect de construire a Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) pe un teren situat în comuna Feleacu de lângă Cluj-Napoca, care trebuia să preia toate deşeurile din judeţ, având termen de finalizare în octombrie 2014.

Contractul a fost atribuit prin licitaţie asocierii dintre firmele SC Confort SA, Atzwanger SPA, SC Ladurner Impianti SRL, SC Vel Service SA, valoarea contractului, finanţat din fonduri europene, fiind de 107,5 milioane de lei. În acelaşi an, liderul asocierii, SC Confort SA, firmă din Timişoara, a intrat în insolvenţă, iar lider al asocierii a devenit firma Atzwanger.

La sfârşitul anului trecut, CJ Cluj a reziliat contractul, invocând executarea unor lucrări neconforme, iar în ianuarie 2015 a depus o plângere penală împotriva firmelor care fac lucrările la centru.

Reprezentanţii CJ Cluj anunţau că proiectul este în curs de revizuire şi au avansat un nou termen pentru finalizarea lucrărilor, 31 decembrie 2015.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici