- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (02.07.2013, 12:40)
- Pacala Dana , Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Se întâmplă în România: Statul a plătit alocaţii pentru copii morţi de câţiva ani
Statul român a plătit alocaţii pentru zeci de copii din mai multe judeţe care erau morţi de câţiva ani.
Urmărește
396 afișări
Se întâmplă în România: Statul a plătit alocaţii pentru copii morţi de câţiva ani (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Alocaţii pentru copii decedaţi şi tineri peste 18 ani, în valoare de 18.000 lei acordate în Harghita
Statul român a plătit alocaţii pentru 11 copii din judeţul Harghita, care erau decedaţi de aproximativ un an, precum şi pentru 26 de tineri, care au împlinit 18 ani şi care nu au făcut dovada continuării cursurilor şcolare, prejudiciul ridicându-se la 18.116 lei.
Directorul executiv al Agenţiei Judeţene de Prestaţii şi Inspecţie Socială (AJPIS) Harghita, Elisabeta Lukacs, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că, în urma unui audit al Curţii de Conturi din lunile martie şi aprilie, au fost identificaţi şapte copii decedaţi şi 26 de tineri de peste 18 ani din judeţ, pentru care s-au acordat alocaţii de stat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Potrivit sursei citate, cei şapte copii decedaţi pentru care s-au făcut plăţi necuvenite, în valoare totală de 5.418 lui, erau din oraşele Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Topliţa, Borsec, Bălan şi din comuna Lăzăreşti.
Totodată, pentru cei 26 de tineri cu vârsta de peste 18 ani, care nu şi-au mai continuat studiile, s-au plătit alocaţii în valoare totală de 3.780 de lei.
Ulterior, inspectorii sociali au derulat o campanie naţională de control bazat pe risc privind acordarea alocaţiei de stat pentru copii şi a identificat alte patru cazuri în Topliţa, Gheorgheni, Corbu şi Gălăuţaş, în care s-a confirmat suspiciunea plăţii necuvenite, debitul fiind calculat la 8.918 lei.
"Alocaţiile au fost plătite de AJPIS Harghita, dar, conform Legii Alocaţiei de Stat, primăriile aveau obligaţia să ne trimită lunar copiile după certificatele de deces ale copiilor care au murit între timp, ceea ce nu au făcut. Şi părinţii copiilor decedaţi au obligaţia să ne aducă la cunoştinţă acest lucru, iar Inspectoratul Şcolar Judeţean trebuia să ne informeze asupra tinerilor care au depăşit vârsta de 18 ani şi au abandonat studiile. Până în prezent, a fost recuperat peste 50 la sută din prejudicial total, care se ridică la 18.116 lei, restul urmând să fie recuperat de la beneficiarii cărora le-au fost trimise deciziile de debit, cu confirmare de primire", a spus Elisabeta Lukacs.
Directorul executiv al AJPIS Harghita a precizat că termenul stabilit de Curtea de Conturi pentru recuperarea plăţilor necuvenite expiră în data de 15 noiembrie.
Hunedoara: Familiile a 36 de copii morţi au încasat alocaţiile
Un număr de 36 de cazuri în care familiile unor copii morţi au încasat necuvenit alocaţia de stat pentru aceştia au fost descoperite, în acest an, în judeţul Hunedoara, în cadrul a două campanii de verificare, o parte din bani fiind deja recuperaţi.
Directorul executiv al Agenţiei Judeţene de Prestaţii şi Inspecţie Socială (AJPIS) Hunedoara, Octavian Băgescu, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că instituţia a desfăşurat mai multe campanii de identificare şi verificare a dosarelor care prezintă suspiciuni de eroare, fraudă, corupţie în procesul de acordare şi plată a alocaţiei de stat pentru copii.
"Una dintre campanii s-a desfăşurat la începutul anului şi au fost descoperite 20 de astfel de cazuri, în care au fost încasate alocaţii pentru copii decedaţi. Pentru cele 20 de cazuri au fost emise decizii de recuperare, iar o parte dintre bani au fost recuperaţi, iar altele au fost înaintate Direcţiei Generale a Finaţelor Publice Hunedoara pentru punere sub executare", a spus Băgescu.
Potrivit sursei citate, în perioada 29 aprilie-31 mai, s-a desfăşurat o altă campanie, fiind descoperite alte 16 astfel de cazuri, în care pentru copii morţi de câteva luni au fost încasate alocaţiile.
"În cele 16 cazuri, suma totală a fost de 18.922 lei, din care s-au recuperat deja 2.206 lei. Beneficiarii au fost notificaţi deja, iar, dacă nu plătesc, anunţăm Finanţele pentru recuparea sumelor cu titlu executoriu", a adăugat Octavian Băgescu.
Descoperirea cazurilor de familii care primeau alocaţia de stat pentru copii, în valoare de 42 de lei pe lună, deşi aceştia erau morţi, a fost posibilă în urma suprapunerii bazelor de date ale AJPIS Hunedoara cu cele de la Evidenţa Populaţiei.
Cluj: Statul a plătit alocaţii pentru 49 de copii care erau morţi de câţiva ani
Statul român a plătit alocaţii pentru 49 de copii din judeţul Cluj care erau morţi de câţiva ani, unul chiar din 2001, precum şi pentru şapte tineri care au împlinit 18 ani şi care nu au făcut dovada continuării cursurilor şcolare, prejudiciul ridicându-se la aproape 200.000 de lei.
Directorul executiv al Agenţiei Judeţene de Prestaţii şi Inspecţie Socială (AJPIS) Cluj, Viorica Zlati, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că instituţia a desfăşurat, în perioada 29 aprilie-31 mai, o campanie de identificare şi verificare a dosarelor care prezintă suspiciuni de eroare, fraudă, corupţie în procesul de acordare şi plată a alocaţiei de stat pentru copii.
"Inspectorii sociali au identificat 17 cazuri, din 42 de suspiciuni, în care s-a efectuat plata alocaţiei de stat deşi copilul era decedat. Ulterior, au mai fost descoperite alte 32 de astfel de cazuri. De asemenea, s-au identificat şapte cazuri, din 53 de suspiciuni, de plată necuvenită pentru copii cu vârsta peste 18 ani fără dovada frecventării cursurilor şcolare. S-a recuperat din prejudiciul total suma de 30.614 lei, urmând să mai fie recuperată o sumă de 154.936 de lei, pentru care s-au emis decizii de recuperare a banilor acordaţi necuvenit. Beneficiarii au fost notificaţi, iar, dacă nu plătesc, anunţăm Administraţia Financiară pentru recuparea sumelor cu titlu executoriu", a spus Zlati.
Potrivit acesteia, descoperirea cazurilor de familii care primeau alocaţia de stat pentru copii, în valoare de 42 de lei pe lună, deşi aceştia erau morţi, a fost posibilă în urma suprapunerii bazelor de date ale AJPIS Cluj cu cele de la Evidenţa Populaţiei.
"Obligaţia de a declara un copil decedat aparţinea familiilor, dar şi primăriilor. Sunt cazuri de copii decedaţi în urmă cu doi-trei ani, cel mai vechi fiind din 2001. Am discutat cu tatăl acelui copil decedat în urmă cu 12 ani, care a încasat în acest interval alocaţia de stat şi care era revoltat că trebuie să plătească o singură dată suma pe care o datora şi a cerut să o eşalonăm. A recunoscut că ştia că încasează necuvenit acele sume, dar a spus că familia este săracă şi a avut mare nevoie de bani. S-a gândit, probabil, că nu va fi descoperit. Cred că toate acele familii s-au gândit că, dacă nu s-au suprapus până acum bazele de date, vor scăpa. Eu am fost şocată de ceea ce am descoperit", a spus Zlati.
Ea a subliniat că beneficiarii sumelor trebuie să plătească debitul fără să li se perceapă vreo dobândă sau vreo penalizare.
Viorica Zlati a menţionat că toate plăţile necuvenite făcute în cazul copiilor morţi sau al celor care au împlinit 18 ani şi nu au făcut dovada continuării studiilor au încetat şi că în fiecare lună va avea loc suprapunerea bazelor de date cu toate instituţiile, astfel încât să nu mai apară cazuri similare.
Alocaţia de stat se acordă, potrivit legii, şi pentru copiii care au împlinit vârsta de 18 ani şi care urmează cursurile profesionale sau liceale, pâna la finalizarea acestora.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe