CNA: Reclamele Romtelecom în care se folosesc colinde aduc ofensă convingerilor religioase
Spoturile publicitare Romtelecom care folosesc colinde româneşti cu versuri modificate pentru a comunica o ofertă au lezat sentimentele religioase ale unor persoane, fapt pentru care CNA va transmite scrisori de atenţionare televiziunilor şi radiourilor care le-au difuzat.
CNA: Reclamele Romtelecom în care se folosesc colinde aduc ofensă convingerilor religioase
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de marţi, două spoturi TV şi două spoturi radio Romtelecom, în care Pavel Stratan şi fiica lui, Cleopatra Stratan, interpretează colinde româneşti cu versuri modificate, pentru a fi comunicate oferte ale companiei.
În urma difuzării acestor spoturi, CNA a primit aproape 30 de reclamaţii de la telespectatori şi ascultători, potrivit cărora utilizarea în comunicarea comercială a unor colinde româneşti cu versuri modificate pentru a comunica o ofertă reprezintă blasfemie şi sfidare a valorilor tradiţionale. În prezent, reclamele acestea nu mai sunt difuzate.
Consiliul Român pentru Publicitate (RAC) a comunicat CNA că reclamele Romtelecom nu încalcă prevederile Codului de Practică în Publicitate elaborat de RAC.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Cu toate acestea, CNA a ţinut cont de cele aproximativ 30 de reclamaţii primite de la telespectatori şi ascultători şi a decis să transmită scrisori de atenţionare televiziunilor şi posturilor de radio care au difuzat spoturile Romtelecom (Antena 1, Antena 3, TVR 1, TVR 2, B1TV, Prima, Kanal D, Pro TV, Realitatea TV, Acasă TV, Europa FM, Pro FM şi Magic FM).
Dan Grigore, membru al CNA, a spus despre aceste reclame că sunt "o blasfemie". "Eu mă simt jignit. Consider că este o blasfemie", a spus Dan Grigore, precizând că s-a făcut reclamă dintr-un "text liturgic".
În schimb, reprezentanţii Romtelecom prezenţi la CNA au spus că în reclame apare un colind interpretat de un cor profesionsit, iar dirijorul - Dan Jinga - este absolvent de teologie.
Pe de altă parte, Gelu Trandafir, un alt membru al Consiliului, a fost de părere că, deşi nu au fost făcute cu intenţia de a jigni pe cineva, respectivele spoturi publicitare au produs un impac puternic asupra publicului.
"Sunt 30 de reclamaţii. E clar că au produs un impact. Trebuie să ţii cont de sensibilităţile astea. Astfel de exploatări comerciale pot să aducă atingere convingerilor religioase", a spus Gelu Trandafir.
Totodată, Christian Mititelu, membru al CNA, le-a spus reprezentanţilor Romtelecom că această companie încă este văzută ca operatorul de comunicaţii naţional în România. "Trebuie să arătaţi mai multă reţinere (...) Oamenii s-au simţit jigniţi", a spus Mititelu. "E o reclamă urâtă, simplistă, care exploatează un lucru care nu ar trebui exploatat", a spus Christian Mititelu, precizând că face acest comentariu în calitate de telespectator, nu de membru al CNA.
"Realmente, m-am simţit jignit (de reclamele respective, n.r.)", a spus şi Mihai Mălaimare, membru CNA.
"Asemenea materiale audiovizuale riscă să lezeze sentimentele religioase", le-a spus şi Răsvan Popescu, preşedintele CNA, reprezentanţilor Romtelecom.
De cealaltă parte, într-un punct de vedere transmis MEDIAFAX, compania Romtelecom spune că intenţia campaniei a fost aceea de a transmite o urare consumatorilor români în acelaşi timp cu promovarea unor produse, prin intermediul unor cântece laice, tradiţionale, foarte populare în perioada sărbătorilor de iarnă.
"Tocmai pentru a ne asigura că demersul nostru a fost unul de bună cuviinţă am realizat o amplă documentare pentru campanie, din care rezultă clar că aceste două colinde sunt de sorginte laică şi nu colinde religioase, cum sunt cele denumite în literatura de specialitate «cântece de stea». În plus, poate nu este lipsită de relevanţă împrejurarea că, în ambele situaţii, au fost folosiţi artişti profesionişti în domeniu şi facem trimitere directă în special la melodia «Domn, Domn să-nălţăm» cântată de corul profesionist Accoustic, dirijat de maestrul Dan Jinga, el însuşi absolvent de teologie şi bun cunoscător al ortodoxismului. Nu avem nicio îndoială că, în măsura în care modalitatea aleasă de noi pentru a ne exprima ar fi adus o atingere valorilor creştine, domnia sa ar fi fost primul care ar fi refuzat orice colaborare", spune Romtelecom.
De asemenea, compania precizează că au fost alese cu grijă cele două cântece ("Florile Dalbe" şi "Domn, Domn să-nălţăm!", n.r.) folosite în reclame, tocmai pentru că au fost la origini vechi cântece populare.
"Sunt cântece de urări de Sărbători, interpretate din vechime de către ţăranii care se strângeau în cete şi urau pe la curţile boiereşti. De asemenea, o simplă citire a textului celor două colinde originale scoate în evidenţă faptul că vorbim despre texte laice de colindare şi omagiere a oamenilor avuţi ai vremurilor, a boierilor, cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Poate că nu este lipsit de interes, în contextul discuţiei, şi faptul că şi populaţia de altă religie cântă aceste două colinde", mai spune Romtelecom.
Totodată, compania consideră că folosirea celor două colinde nu contravine cerinţelor legale publicitare, nici valorilor morale. "În concluzie, considerăm că folosirea celor două melodii nu contravine cerinţelor legale publicitare, dar nici valorilor morale, având în vedere caracterul laic al colindelor şi maniera decentă şi profesionistă în care au fost realizate producţiile artistice (şi credem că în societatea românească actuală creaţiile artistice şi «autorii» în general se bucură de garanţia libertăţii de exprimare, de lipsa oricărei cenzuri în condiţiile în care nu încalcă legea)", mai spune Romtelecom.
Decizia CNA de a atenţiona televiziunile şi radiourile care au difuzat spoturile publicitare ale Romtelecom a fost aplicată în baza art. 29, litera e din Legea audiovizualului, potrivit căruia "(1) Comunicările comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele condiţii: e) să nu aducă ofensă convingerilor religioase sau politice ale telespectatorilor şi radioascultătorilor".
Totodată, CNA a decis să ceară şi un punct de vedere de la Patriarhia Română cu privire la reclamele care folosesc colinde româneşti cu versuri modificate.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump