CNCAN a notificat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică de la Viena după furtul de la Arad

Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) a notificat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică de la Viena după ce a fost informată referitor la faptul că trei instalaţii radiologice ce conţineau uraniu slab radioactiv au dispărut dintr-un laborator din Arad.

Urmărește
470 afișări
Imaginea articolului CNCAN a notificat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică de la Viena după furtul de la Arad

CNCAN a notificat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică de la Viena după furtul de la Arad

”În data de 1 iulie, ora 18.00, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) a fost notificată cu privire la dispariţia dintr-un laborator de control nedistructiv al societăţii comerciale SC Amarad, din judeţul Arad, a trei instalaţii radiologice şi colimatorii aferente acestora, ce conţineau uraniu sărăcit (slab radioactiv). În urma sesizării, un inspector CNCAN s-a deplasat la faţa locului, în data de 2 iulie, pentrua efectua un control care să constate starea instalaţiilor nucleare şi a condiţiilor de depozitare, în conformitate cu autorizaţia de deţinere VI 103/2016 dată pentru SC Amarad SA, emisă de CNCAN”, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, remis MEDIAFAX.

Reprezentanţii CNCAN au sesizat lipsa a două instalaţii de gammadefectoscopie de tip GDP-U5 şi a unei instalaţii de tip Gammamat TSI 3/1 şi colimatorii aferente instalaţiilor radiologice, cu o cantitate totală de uraniu sărăcit de 35.068 grame, deţinute de societate conform autorizaţiei de deţinere, fără drept de utilizare, cu valabilitate până la 22 mai anul viitor.

Comisia a notificat dispariţia celor două containere la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică de la Viena (AIEA).

În urma verificărilor făcute de CNCAN şi echipa de experţi a Institutului de Cercetări Nucleare (ICN) de la Piteşti, s-a constatat că respectivele containere din uraniu sărăcit sunt construite pentru protecţia biologică la radiaţii ionizante şi prin urmare, containerele de material slab radioactiv nu prezintă pericol radiologic.

Totodată, potrivit CNCAN, proprietarul instalaţiilor radiologice, respectiv SC Amarad SA, dar şi firmele identificate a fi implicate în tranzitul şi depozitarea acestora au încălcat prevederile legale privind desfăşurarea în siguranţă a activităţilor nucleare, motiv pentru care Comisia a sesizat organele abilitate. O anchetă este în desfăşurare.

"Datorită faptului că instalaţiile de gammagrafiere nu conţin material fisionabile, poluarea râului Mureş cu radionuclizii proveniţi de la instalaţiile radiologice de control nedistructiv este exclusă, precum şi suspiciunea unui eventual trafic ilicit cu material fisionabil", potrivit sursei citate.

Reacţia CNCAN vine după ce, duminică, reprezentanţii Prefecturii au anunţat că mai multe recipiente cu materiale slab-radioactive au fost furate dintr-un depozit din judeţul Arad. În urma cercetărilor efectuate, doi bărbaţi au fost reţinuţi, după ce ar fi vrut să vândă vasele la fier vechi.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici