- Home
- Social
- BUCUREŞTI , (03.07.2017, 18:28)
- Firuta Flutur
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CNCAN a notificat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică de la Viena după furtul de la Arad
Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) a notificat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică de la Viena după ce a fost informată referitor la faptul că trei instalaţii radiologice ce conţineau uraniu slab radioactiv au dispărut dintr-un laborator din Arad.
Urmărește
470 afișări
CNCAN a notificat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică de la Viena după furtul de la Arad
”În data de 1 iulie, ora 18.00, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) a fost notificată cu privire la dispariţia dintr-un laborator de control nedistructiv al societăţii comerciale SC Amarad, din judeţul Arad, a trei instalaţii radiologice şi colimatorii aferente acestora, ce conţineau uraniu sărăcit (slab radioactiv). În urma sesizării, un inspector CNCAN s-a deplasat la faţa locului, în data de 2 iulie, pentrua efectua un control care să constate starea instalaţiilor nucleare şi a condiţiilor de depozitare, în conformitate cu autorizaţia de deţinere VI 103/2016 dată pentru SC Amarad SA, emisă de CNCAN”, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, remis MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: În 2025, știi ce ai de făcut. Să nu dormi! Ai de schimbat Constituția. Vot electronic, direct. În Postul Paștelui vei vota un Președinte Independent!
-
Adrian Sârbu: În 2025, ştii ce ai de făcut. Să nu dormi! Ai de schimbat Constituţia. Vot electronic, direct. În Postul Paştelui vei vota un Preşedinte Independent!
-
Decizia Curţii de Apel Bucureşti în procesul intentat de Călin Georgescu: Alegerile rămân anulate
-
Sf. Vasile: Aproape o jumătate de milion de români îşi serbează ziua onomastică
Reprezentanţii CNCAN au sesizat lipsa a două instalaţii de gammadefectoscopie de tip GDP-U5 şi a unei instalaţii de tip Gammamat TSI 3/1 şi colimatorii aferente instalaţiilor radiologice, cu o cantitate totală de uraniu sărăcit de 35.068 grame, deţinute de societate conform autorizaţiei de deţinere, fără drept de utilizare, cu valabilitate până la 22 mai anul viitor.
Comisia a notificat dispariţia celor două containere la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică de la Viena (AIEA).
În urma verificărilor făcute de CNCAN şi echipa de experţi a Institutului de Cercetări Nucleare (ICN) de la Piteşti, s-a constatat că respectivele containere din uraniu sărăcit sunt construite pentru protecţia biologică la radiaţii ionizante şi prin urmare, containerele de material slab radioactiv nu prezintă pericol radiologic.
Totodată, potrivit CNCAN, proprietarul instalaţiilor radiologice, respectiv SC Amarad SA, dar şi firmele identificate a fi implicate în tranzitul şi depozitarea acestora au încălcat prevederile legale privind desfăşurarea în siguranţă a activităţilor nucleare, motiv pentru care Comisia a sesizat organele abilitate. O anchetă este în desfăşurare.
"Datorită faptului că instalaţiile de gammagrafiere nu conţin material fisionabile, poluarea râului Mureş cu radionuclizii proveniţi de la instalaţiile radiologice de control nedistructiv este exclusă, precum şi suspiciunea unui eventual trafic ilicit cu material fisionabil", potrivit sursei citate.
Reacţia CNCAN vine după ce, duminică, reprezentanţii Prefecturii au anunţat că mai multe recipiente cu materiale slab-radioactive au fost furate dintr-un depozit din judeţul Arad. În urma cercetărilor efectuate, doi bărbaţi au fost reţinuţi, după ce ar fi vrut să vândă vasele la fier vechi.
Citeşte şi: Şeful Organizaţiei iraniene pentru Energie Atomică avertizează Statele Unite în privinţa susţinerii Arabiei Saudite
Citeşte şi: Recipiente cu uraniu slab-radioactiv, furate de la o firmă din judeţul Arad pentru a fi vândute la fier vechi
Citește pe alephnews.ro: LIVE UPDATE. Primele țări care intră în 2025. În Australia, peste 1 milion de persoane s-au adunat în portul Sydney pentru focul de artificii
Citește pe www.zf.ro: Final de an de coşmar: Una dintre cele mai cunoscute firme româneşti dă afară 40% din angajaţi
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ultimele ore ale lui Liam Payne au fost detaliate de un judecător. Cinci persoane sunt acuzate de moartea sa
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ilie Năstase și soția, Revelion la comun cu Brigitte și Florin Pastramă! Pericol de explozie în
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe