CNCD: Copiii concepuţi înaintea modificărilor trebuie să primească indemnizaţia pe vechea legislaţie

CNCD apreciază că statul ar trebui să plătească indemnizaţie de creştere a copilului după vechea formulă şi pentru cei concepuţi înainte de 1 ianuarie 2011, data la care intră în vigoare actul normativ prin care sunt diminuate drepturile, chiar dacă se vor naşte după această dată.

Urmărește
48 afișări
Imaginea articolului CNCD: Copiii concepuţi înaintea modificărilor trebuie să primească indemnizaţia pe vechea legislaţie

CNCD: Copiii concepuţi înaintea modificărilor trebuie să primească indemnizaţia pe vechea legislaţie (Imagine: Mihai Vasile/Mediafax Foto)

Într-un punct de vedere "consultativ, cu caracter de expertiză", exprimat la cererea Partidului Conservator, Colegiul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) apreciază că, din moment ce părinţii "au avut în vedere normele legale în vigoare la acea dată" atunci când au decis să facă un copil, modificarea legii între data de concepere şi data naşterii copilului "încalcă principiul egalităţii de tratament sub un dublu aspect".

Pe de-o parte, sunt afectaţi părinţii, pe motiv că "şi-au proiectat viitoarea situaţie familială, respectiv asumarea conceperii unui copil, sub incidenţa unei legi care până la data naşterii copilului a suferit modificări substanţiale sub aspectul drepturilor acordate".

"Această categorie de părinţi este tratată diferit de categoria părinţilor care au conceput şi născut copilul sub aceeaşi normă legală", apreciază CNCD.

TITLURILE ZILEI

În opinia membrilor CNCD, "voinţa de a deveni subiect de drepturi şi obligaţii, precum şi de a beneficia de drepturile prevăzute de OUG 148 din 2005 s-a născut la momentul existenţei acestei legislaţii, mai favorabile".

"Dreptul a fost câştigat la momentul conceperii copilului, sub protecţia OUG 148 din 2005 şi ar fi contrar principiilor de drept pierderea unui drept deja câştigat", se arată în punctul de vedere transmis Partidului Conservator de către CNCD.

Pe de altă parte, şi copiii concepuţi sub vechea lege, dar născuţi sub incidenţa modificărilor intervenite sunt "afectaţi", în opinia CNCD, care aminteşte că, potrivit jurisprudenţei recente, chiar dacă ordonanţa prevede că banii sunt acordaţi părinţilor, indemnizaţia este "un drept al copilului, de care beneficiază părintele ce urmează să-l crească".

"Decizia a fost luată cu unanimitate în Colegiu şi reprezintă un punct de vedere consultativ. Noi nu avem căderea să ne pronunţăm asupra caracterului unui act normativ, ci doar Curtea Constituţională", a declarat, joi seară, pentru MEDIAFAX, preşedintele CNCD, Csaba Ferenc Asztalos.

Potrivit ordonanţei de urgenţă care reglementează noul mod de acordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului, începând cu data de 1 ianuarie 2011 mamele vor avea posibilitatea să opteze pentru un concediu de doi ani pentru creşterea copilului, dar cu o indemnizaţie maximă plafonată la 1.200 lei sau pentru un concediu de un an, cu o indemnizaţie maximă de 3.400 lei şi cu o primă lunară de 500 lei pentru întregul interval de până la 24 de luni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici