CNSAS: Szoby Cseh a colaborat cu Securitatea. Cseh: Nu Securitatea m-a racolat, eu m-am dus la ei

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a cerut Curţii de Apel Bucureşti să constate calitatea de colaborator al fostei Securităţi a cascadorului Szoby Cseh, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al CNSAS, Carmen Median.

Urmărește
356 afișări
Imaginea articolului CNSAS: Szoby Cseh a colaborat cu Securitatea. Cseh: Nu Securitatea m-a racolat, eu m-am dus la ei

CNSAS: Szoby Cseh a colaborat cu Securitatea. Cseh: Nu Securitatea m-a racolat, eu m-am dus la ei (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Carmen Median a mai precizat că decizia de colaborare în cazul lui Szoby Cseh a fost dată în urmă cu aproximativ o lună - o lună şi jumătate.

Potrivit CNSAS, citat de Adevărul, cascadorul Szoby Cseh a semnat un angajament de colaborator cu Securitatea la 2 decembrie 1978 şi a folosit ulterior numele de cod "Sabin".

Cseh era angajat cascador la Centrul de Producţii Cinematografice Bucureşti şi a fost recrutat de Securitatea Municipiului Bucureşti, motivul recrutării fiind încadrarea informativă a salariaţilor de la această instituţie, deoarece era "în relaţii bune cu majoritatea" şi cunoaştea "preocupările acestora".

Potrivit unei note semnate de un ofiţer de Securitate, informările semnate de Cseh au fost apreciate: "Este un informator cu posibilităţi informative, sincer, cinstit, ataşat de organele noastre", nota ofiţerul de securitate.

Astfel, într-o notă dată de "Sabin" pe 3 ianuarie 1978, găsită într-un dosar deschis asupra unui cascador de la Circul de Stat, acesta a enumerat mai mulţi colegi despre care bănuia că aveau intenţia de a pleca din ţară. Într-o altă notă semnată de Sabin, din data de 19 mai 1985, Cseh a semnalat Securităţii că un coleg de la Centrul de Producţii Conematografice Bucureşti doreşte să plece în Italia "şi a încercat în mai multe rânduri să provoace vreo ocazie specială, dar nu a reuşit. M-a rugat să-l iau în RFG, dar am refuzat".

Cascadorul Szoby Cseh a declarat pentru MEDIAFAX că, de fapt, nu a fost abordat de Securitate, ci s-a dus de bună voie la ofiţeri, pentru a "face ordine în studiouri" şi pentru a opri corupţia din cinematografie.

"Nu ei m-au racolat, eu m-am dus la securist, să facem ordine în studiouri", a spus cascadorul, care a povestit că, în acea vreme, exista foarte multă corupţie în industria cinematografiei. Acesta a povestit că, pentru că în acea perioadă avea una dintre cele mai bune echipe de cascadori din Europa, existau diverse constrângeri din partea oamenilor din studiouri, care îl rugau să îi includă în trupa sa.

Szoby Cseh a spus că notele sale informative aveau de-a face doar cu neregulile pe care le observa pe platourile de filmare.

"Mă mai întrebau «Îl ştii pe ăla?» şi eu le ziceam «Domn'e, nu ştiu»", a zis acesta, adăugând că el însuşi avea dosar de urmărit, deoarece cursurile pe care le ţinea la Institutul de teatru includeau critici şi bancuri la adresa regimului. "Un ofiţer mi-a zis chiar «Nu mai vorbi, domn'e, că ai dosarul până în tavan!»", a povestit el.

Szabolcs (Szoby) Cseh s-a născut la data de 11 decembrie 1942, în oraşul Miercurea Ciuc (judeţul Harghita), într-o familie de secui. Încă din timpul facultăţii, el a lucrat ca zburător la trapez la Circul de Stat din Bucureşti, în trupa "Ganea". Aflat în anul trei de facultate, el a colaborat în calitate de cascador la filmul "Dacii", regizat de Sergiu Nicolaescu, apoi în anul următor în filmele "Împuşcături pe portativ" (regizat de Cezar Grigoriu), "Tom Sawyer şi Huckleberry Finn" (producţie franceză) şi "Serbări galante" (în regia lui René Claire).

Între 1967-1980, fiind primul metodist, respectiv, maistru de lupte angajat pe un asfel de post în România, în cadrul Studioului Cinematografic Bucureşti şi apoi în Centrala RomaniaFilm - Centrul de Producţie Cinematografică, Cseh a colaborat la toate filmele realizate de studiourile cinematografice române ce conţineau secvenţe de acţiune-lupte şi a executat multiple cascadorii dificile şi spectaculoase, unele fiind unicat pe plan mondial.

Între 1999 şi 2002 a colaborat la realizarea secvenţelor de acţiune în peste zece filme artistice străine realizate în ţară, inclusiv "Amen", în regia lui Costa-Gavras.

În mai anul trecut, cascadorul Szoby Cseh a fost decorat Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici