Cocaina neagră capturată în România valora pe piaţa neagră aproximativ patru milioane de euro

Cocaina neagră, adusă din Ecuador şi confiscată, miercuri, la Timişoara, înainte să ajungă în Spania, valora pe piaţa neagră aproximativ patru milioane de euro, a anunţat procurorul şef interimar al DIICOT, Giorgiana Hosu.

Urmărește
190 afișări
Imaginea articolului Cocaina neagră capturată în România valora pe piaţa neagră aproximativ patru milioane de euro

Cocaina neagră capturată în România valora pe piaţa neagră aproximativ patru milioane de euro (Imagine: Shutterstock)

Potrivit sursei citate, cele peste 70 de kilograme stupefiante, care aveau ca ţară de destinaţie Spania, constituie prima captură de cocaină neagră realizată de autorităţile române.

Giorgiana Hosu a adăugat că o altă premieră legată de acest caz este faptul că "livrarea supravegheată s-a făcut fără substituirea drogurilor, cum se face în mod obişnuit", acestea aflându-se în mâinile traficanţilor, fără să existe riscul ca poliţiştii şi procurorii să le scape de sub supraveghere.

"Drogurile au fost supuse unui proces tehnologic în aşa fel încât să nu poată fi detectate nici de câini, nici de scanner. Ulterior, acestea, care arată practic ca o smoală, au fost injectate în piesele de mobilier", a declarat comisarul şef Jean Cucu, precizând că acţiunea a avut numele de cod "Chopin", denumire dată chiar de către autorităţile din România, şi a fost sprijinită de poliţiştii germani, britanici şi spanioli.

Potrivit unor surse judiciare, poliţiştii şi procurorii DIICOT au prins trei persoane, doi bărbaţi şi o femeie, care reprezentau celula însărcinată să se ocupe de tranzitarea cocainei pe teritoriul României.

Sursele citate au precizat, pentru MEDIAFAX, că cei trei suspecţi sunt un cetăţean venezuelean, rezident în România, soţia lui româncă şi un columbian.

Bărbatul din Venezuela şi nevasta lui erau stabiliţi la Timişoara, unde, spun anchetatorii, duceau o viaţă discretă şi aveau relaţii fosrte bune cu vecinii, în aşa fel încât să nu atragă atenţia asupra lor.

Aceştia erau monitoritaţi de aproximativ o lună, însă în ultimele două săptămâni, drogurile au fost ţinute sub observaţie 24 de ore din 24.

Mai mult, anchetatorii români au reuşit să obţină mostre din drogurile disimulate în mobilă cu două săptâmâni înainte ca stupefiantele să fie confiscate. Aceste mostre au fost ulterior testate în laboratorul Poliţiei Române, iar poliţiştii au încercat timp de două zile să obţină din cocaina neagră droguri bune pentru consum. "S-a obţinut cocaină de consum, dar nu s-a putut ajunge la calitatea pe care ştiu s-o obţină chimiştii din Venezuela", au mai spus poliţiştii.

Potrivit surselor citate, transportul de cocaină trebuia să treacă iniţial prin portul Constanţa, dar după ce autorităţile judiciare germane au intrat pe firul operaţiunii, traficanţii au modificat traseul şi drogurile au trecut prin vama Otopeni, de unde au fost duse mai departe la Timişoara, unde s-a făcut captura.

Drogurile erau ascunse în corpuri de mobilier încărcate într-un container, pe care poliţiştii a trebuit să le taie pentru a recupera cocaina.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici