Cocaina roz sau „drogul bogatului”: efectele teribile ale drogului care a invadat Europa

2c-b, mai cunoscut sub numele de cocaina roz, face deja ravagii pe continent.

5142 afișări
Imaginea articolului Cocaina roz sau „drogul bogatului”: efectele teribile ale drogului care a invadat Europa

Cu o culoare atractivă, cocaina roz, numită şi „Tusi” (din pronunţia engleză a lui „2 c”), este un amestec de substanţe sintetice, inclusiv MDMA şi ketamină, devenind o preocupare tot mai mare pentru sănătatea publică de pe continent, deoarece creşte riscul consumului involuntar şi a daunelor de ordin fizic.

Potrivit celui mai recent Raport european asupra drogurilor 2024, răspândirea acestei substanţe în Uniunea Europeană este în creştere alarmantă.

Experţii de la Centrul European de Monitorizare a Drogurilor şi Dependenţei de Droguri (Emcdda) subliniază că pericolul real al cocainei roz constă în combinaţia de substanţe necunoscute, legale şi ilicite, care înmulţesc probabilitatea de a avea efecte secundare.

Culoarea roz nu este o coincidenţă, ci o alegere de marketing foarte atent aleasă. Este adesea prezentat ca „drogul bogatului” sau „drogul iubirii”, nume care îi sporesc atractivitatea în rândul consumatorilor.

O culoare distinctivă, modernă, serveşte să poziţioneze cocaina roz ca un produs exclusiv şi dezirabil, amplificând aşteptările celor care o consumă şi făcând-o imediat recunoscută în comparaţie cu concurenţa.

Compoziţie chimică variată

În realitate, compoziţia chimică a cocainei roz variază foarte mult de la lot la lot, ceea ce face imposibilă determinarea cu certitudine a efectelor acesteia. Această caracteristică, combinată cu aspectul său atractiv, o face deosebit de periculoasă pentru cei care o iau.

Cocaina roz poate conţine o varietate de substanţe, inclusiv MDMA, cu efecte stimulatoare şi entactogene, şi ketamină, un puternic analgezic-disociativ.

MDMA acţionează asupra creierului prin creşterea nivelurilor de serotonină, dopamină şi norepinefrină, provocând sentimente de euforie şi conexiune socială, dar şi potenţiale leziuni ale memoriei şi cognitive.

Pe de altă parte, ketamina poate induce experienţe disociative şi percepţie alterată şi este asociată cu riscuri grave de abuz şi dependenţă. Combinaţia acestor substanţe poate avea efecte imprevizibile şi potenţial devastatoare asupra sistemului nervos central, inclusiv:

Anxietate şi atacuri de panică

Halucinaţii şi paranoia

Pierderea controlului şi a coordonării corpului

Creşterea ritmului cardiac şi a tensiunii arteriale

Greaţă, vărsături şi dureri abdominale, suprimarea apetitului

Leziuni pe termen lung ale creierului, inimii şi rinichilor

Amorţeală a maxilarului, tremor muscular

Risc de insolaţie din cauza creşterii temperaturii corpului

Pericolul general al cocainei roz este mai mare decât suma daunelor componentelor individuale. Mixul „low cost” include, de fapt, nu numai droguri ilegale, ci şi droguri licite, care fac şi mai dificil pentru consumatori să identifice ceea ce iau şi să prezică efectele.

În plus, producţia în laborator a acestor substanţe, adesea artizanală şi fără controale, creşte riscul de contaminare şi aportul de compuşi toxici. Adesea, nici cei care le vând nu sunt conştienţi de compoziţia exactă a produsului.

Soluţiile salvatoare nu sunt simple, transmit experţii. Difuzarea tot mai mare a acestor medicamente ridică întrebări importante de prevenţie. Creşterea cererii de substanţe psihoactive reflectă o nevoie din ce în ce mai mare, care este adevăratul miez al problemei, dincolo de eforturile de combatere a unui fenomen care nu afectează acum doar tinerii, ci şi alte grupe de vârstă. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici