- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (15.09.2014, 15:40)
- Laura Mitran
COD PORTOCALIU de inundaţii în Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi. O persoană a murit şi două sunt date dispărute. Patru trenuri sunt ANULATE
Mai multe râuri din Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi sunt sub cod portocaliu de inundaţii, în timp ce altele din Arad, Timiş, Mehedinţi şi Dolj sunt sub cod galben, până marţi, la ora 14.00, potrivit unei avertizări a Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).
Urmărește
2846 afișări
COD PORTOCALIU de inundaţii în Caraş-Severin
UPDATE 16:00 - CFR Călători: Patru trenuri cu rute în sud-vestul ţării nu circulă luni, din cauza inundaţiilor
Patru trenuri Regio cu rute în sud-vestul ţării nu circulă luni pe anumite segment din traseu, iar două InterRegio au trasee deviate şi vor ajunge la destinaţie cu întârziere, din cauza inundaţiilor, informează CFR Călători.
Potrivit sursei citate, trenurile Regio care nu circulă luni sunt R 9553 Orşova - Iablaniţia - Timişoara Nord (nu va circula pe distanţa Orşova - Iablaniţia), R 9554 Caransebeş - Iablaniţa - Orşova (nu va circula pe distanţa Iablaniţa - Orşova), R 11006 Timişoara Nord - Băile Herculane - Drobeta Turnu Severin (nu va circula pe distanţa Băile Herculane - Drobeta Turnu Severin) şi R 11007 Drobeta Turnu Severin - Timişoara Nord (nu va circula pe întreaga distanţă).
ULTIMELE ȘTIRI
-
TikTok respinge zvonurile că Elon Musk va cumpăra platforma, înainte de a fi interzisă în SUA: „Pură ficțiune”
-
Sebastian Burduja îl atacă pe Ilan Şor: Să stea liniştit, România are grijă de ea şi de fraţii de peste Prut
-
Starbucks impune o nouă regulă în cafenele: Cumpără ceva sau pleacă
-
George Simion, ales vicepreşedinte al Partidului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni
De asemenea, IR 1691 Bucureşti Nord - Filiaşi - Lugoj - Timişoara Nord va circula pe ruta deviată (Filiaşi - Târgu Jiu - Ilia - Lugoj), iar IR 73-2 Budapesta - Timişoara Nord - Lugoj - Filiaşi - Bucureşti Nord, pe ruta deviată Lugoj - Ilia - Târgu Jiu - Filiaşi. Aceste două trenuri vor ajunge la destinaţie cu întârziere, potrivit sursei citate.
CFR Călători mai informează că, urmare spălării terasamentului liniei de cale ferată dintre localităţile Topleţ şi Valea Cernei (secţia Băile Herculane - Orşova) din cauza inundaţiilor din zonă, circulaţia feroviară pe această rută este întreruptă temporar din jurul orei 13.35.
Pasagerii care aveau bilete la trenurile anulate sau cu rute deviate, precum şi posesorii de abonamente vor primi, la cerere, contravaloarea biletelor pentru parcursul/călătoriile neefectuate, conform Regulamentului de transport pe calea ferată şi reglementărilor în vigoare. Mai multe detalii despre condiţiile de restituire a tarifelor de transport sunt disponibile la http://www.cfrcalatori.ro/2482.
CFR Călători anunţă şi că este posibil să apară şi alte modificări sau perturbări în circulaţia trenurilor. Compania recomandă pasagerilor ca, înainte de călătorie, să contacteze telefonic Gara CFR din localitatea de plecare pentru informaţii actualizate despre mersul trenului cu care intenţionează să călătorească.
Pentru informaţii actualizate despre circulaţia trenurilor, călătorii sunt rugaţi să consulte pagina de internet a companiei www.cfrcalatori.ro, să sune 021/9521 (pentru traficul intern) sau să se adreseze personalului CFR din staţii.
UPDATE 15:53 - Două sute de angajaţi MAI, mobilizaţi pentru salvarea persoanelor afectate de inundaţii
Două sute de pompieri, poliţişti, jandarmi şi poliţişti de frontieră au fost mobilizaţi pentru salvarea persoanelor afectate de inundaţiile din sud-vestul ţării, a anunţat, luni, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, într-o videoconferinţă cu prefecţii.
Potrivit ministrului Afacerilor Interne, în prezent se acţionează cu 200 de pompieri, poliţişti, jandarmi şi poliţişti de frontieră, fiind totodată constituită o rezervă de peste 250 de oameni gata să intervină cu 71 de autospeciale.
Oprea a mai anunţat că la nivelul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din judeţele Mehedinţi, Caraş-Severin, Arad şi Timiş au fost activate grupele operative, iar în Orşova, la nivelul detaşamentului de pompieri, nivelul de alertă a fost ridicat la maximum, ceea ce presupune că întreg personalul a fost alarmat şi scos în teren, pentru misiunile de salvare.
În acelaşi timp, la Drobeta-Turnu Severin şi Timişoara, pe lângă pompierii aflaţi în serviciu au fost alertate şi restul cadrelor de pe celelalte ture.
La nivelul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a fost activat şi funcţionează permanent Centrul Operaţional de Comandă, de unde se monitorizează şi se dispun măsuri în funcţie de evoluţia situaţiei.
"Am cerut conducerii inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din judeţele limitrofe celor afectate de inundaţii să fie pregătite să susţină misiunile aflate acum în derulare cu forţe şi utilaje suplimentare", a mai anunţat Gabriel Oprea.
Ministrul Afacerilor Interne a precizat că poliţiştii de frontieră au evacuat 67 de elevi şi 18 profesori di mai multe şcoli din Orşova şi alte 10 persoane, între care trei copii, care se aflau la două pensiuni din acelaşi oraş.
Oprea a mai spus că, până în acest moment, în urma inundaţiilor din Mehedinţi a murit o persoană, iar alte două, despre care se presupune că au fost luate de viitură, sunt căutate.
Ministrul de Interne a mai anunţat că, tot în judeţul Mehedinţi, traficul rutier este întrerupt pe DN6, la ieşirea din Orşova către Caransebeş, iar pe mai multe drumuri secundare traficul se desfăşoară cu dificultate.
UPDATE 15:37 - Mehedinţi: Două persoane date dispărute în urma viiturilor. 900 de gospodării inundate
Un bărbat de 54 de ani şi o femeie de 70 de ani din comuna Eşelniţa, judeţul Mehedinţi, sunt daţi dispăruţi, luni, în urma viiturilor, iar cele 900 de gospodării din localitate au fost afectate de inundaţii, pompierii neputând interveni din cauza ploii puternice.
Primarul comunei mehedinţene Eşelniţa, Ioan Ciuru, a declarat, luni după-amiază, corespondentului MEDIAFAX că doi localnici - un bărbat de 54 de ani şi o femeie de 70 de ani - sunt daţi dispăruţi după ce au fost luaţi de ape.
El a precizat că bărbatul a fost luat de viitură din faţa rudelor.
De asemenea, cele 900 de gospodării din Eşelniţa au fost afectate de inundaţii, însă pompierii şi jandarmii nu pot interveni deocamdată din cauza ploii torenţiale.
”Comuna este sub apă. Am încercat să acţionăm cu două utilaje în punctele critice la început, dar situaţia în întreaga comună a devenit critică. Plouă torenţial, oamenii sunt disperaţi, ne rugăm la Dumnezeu, că e singurul nostru ajutor. Am solicitat ajutor de la ISU, de la pompieri, dar întreaga comună este sub apă. Avem 900 de gospodării în comună. Toată comuna a fost prinsă de o furtună puternică”, a declarat Ion Ciuru.
Şi municipiul Orşova este afectat de inundaţii. Un bărbat a murit, luni, după ce autoturismul în care se afla a fost surprins de o alunecare de teren, fiind acoperit cu pământ, la ieşirea din Orşova, în zona Graţca, pe malul Dunării, intervenţia pompierilor desfăşurându-se cu dificultate din cauza terenului mâlos.
Totodată, două ambarcaţiuni ale Poliţiei de Fontieră Mehedinţi care supraveghează de pe Dunăre zona Graţca, unde s-a produs alunecarea de teren, au salvat 20 de localnici şi turişti, printre care copii şi femei însărcinate. Şi sediul Finanţelor Publice Orşova a fost inundat, la începerea programului angajaţii constatând că apa a intrat în garajul şi în încăperea în care se află tezaurul şi arhiva instituţiei
De asemenea, circulaţia rutieră pe DN 6, între Orşova şi Băile Herculane, şi pe DN 57, între Orşova şi Eşelniţa, a fost închisă, luni, în jurul prânzului, ca urmare a inundaţiilor. Poliţiştii au luat aceste măsuri pentru a se evita accesul autoturismelor în municipiul Orşova, unde apa a acoperit mai multe şosele.
Şi tirurile care circulă către vestul ţării, pe ruta Drobeta Turnu Severin - Timişoara, au fost oprite pe centura ocolitoare a municipiului Drobeta Turnu Severin.
La Orşova se află mai multe echipaje de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi ale Poliţiei de Frontieră Mehedinţi, precum şi prefectul Nicolae Drăghiea.
Mai multe râuri din Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi sunt sub cod portocaliu de inundaţii, până marţi, la ora 14.00, potrivit unei avertizări a Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).
UPDATE 10:57 - Un autoturism, surprins de o alunecare de teren, în Orşova. Persoana aflată în maşină a decedat
O persoană aflată într-un autoturism surprins de o alunecare de teren la ieşirea din Orşova, pe malul Dunării, a decedat, iar pompierii intervin în continuare pentru scoaterea acesteia din maşină, operaţiunea desfăşurându-se cu dificultate întrucât utilajele se blochează în terenul mâlos.
În intervalul menţionat se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de inundaţie (cod portocaliu) pe râurile din bazinele hidrografice: Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna (judeţele Timiş şi Caraş-Severin), afluenţii mici ai Dunării din judeţele Caraş-Severin şi Mehedinţi, Blahniţa, Drincea (judeţul Mehedinţi) şi unii afluenţi din bazinul superior al Timişului (judeţul Caraş-Severin).
Totodată, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale pe unele râuri mici din judeţele: Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi şi Dolj şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie (cod galben) pe râurile din bazinele hidrografice: afluenţii Mureşului şi Crişului Alb din judeţul Arad, Bega Veche, Bega, Timiş (judeţul Timiş), Desnăţui şi pe afluenţii Motrului şi Jiului inferior (judeţele Mehedinţi şi Dolj).
În Caraş-Severin, mai multe râuri din bazinul hidrografic Cerna, din bazinele superioare şi mijlocii ale Nerei, Caraşului, Bârzavei şi din bazinul superior al Timişului sunt sub avertizare de cod portocaliu de luni dimineaţă.
Citește pe alephnews.ro: Arhivele Naționale ale Marii Britanii desecretizează documente MI5: Mărturisirile celor mai cunoscuți agenți ai Uniunii Sovietice. Cine sunt cei 5 „agenți Cambridge”
Citește pe www.zf.ro: În timp ce gazul din Marea Neagră deja a început să se vândă, România are o listă de 22 de centrale de energie care vor avea nevoie de peste 8 mld. metri cubi pe an, cam cât se va scoate anual din Neptun Deep. Care este stadiul pe fiecare proiect?
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe