COD ROŞU de inundaţii pe Teleorman şi Vedea, PRELUNGIT până luni. COD PORTOCALIU ŞI GALBEN de inundaţii pe alte zeci de râuri din ţară

Sectoare din râurile Teleorman şi Vedea se află sub cod roşu de inundaţii, PRELUNGIT până luni, după ce iniţial fusese anunţat până duminică la ora 12.00, informează Administraţia Naţională "Apele Române". Codul a fost instituit şi pe Pârâul Câinelui la staţia Vârtoapele, tot în Teleorman.

Urmărește
2725 afișări
Imaginea articolului COD ROŞU de inundaţii pe Teleorman şi Vedea, PRELUNGIT până luni. COD PORTOCALIU ŞI GALBEN de inundaţii pe alte zeci de râuri din ţară

COD ROŞU de inundaţii pe Teleorman şi Vedea, PRELUNGIT până luni. COD PORTOCALIU ŞI GALBEN de inundaţii pe alte zeci de râuri din ţară (Imagine:Arhiva Mediafax Foto)

UPDATE 14:00 Codul roşu de inundaţii, extins în Ialomiţa şi Prahova

Codul roşu de inundaţii instituit pe mai multe sectoarea ale unor râuri din Teleroman şi Olt a fost extins pentru localităţi din Ialomiţa şi Prahova, informează Administraţia Naţională "Apele Române".

Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea a instituit cod roşu local, până luni, la ora 12.00, pe Râul Câinelui, sectorul amonte SH Vârtoapele – confluenţa cu râul Vedea, judeţul Teleorman, pentru următoarele comune: Siliştea Gumeşti, Ciolăneşti, Necşeşti, Vârtoape, Călineşti şi Mavrodin.

De asemenea, râul Vedea sectorul SH Buzeşti - SH Văleni, judeţul Olt, se menţine sun cod roşu, mai ales ca zona nu este apărată de lucrări de îndiguire.

Sub atenta supraveghere a echipelor de la Apele Romane este şi râul Neajlov, la staţia Vadu Lat, unde există creşteri de debite şi niveluri şi riscul de inundare a mai multor terenuri agricole.

Totodată, Administraţia Bazinală de Apă Buzău-Ialomiţa instituie cod roşu local până la ora 24.00 pe următoarele sectoare, care sunt parţial îndiguite: râul Telejean, la staţia Moara Domnească, râul Prahova, la staţia Adâncata, aval de confluenţa cu râul Telejean, şi râul Ialomiţa, pe sectorul aval confluenţa cu râul Prahova, pana la staţia hidrometrică Cosereni (judeţele Prahova şi Ialomiţa).

Râurile se află la limita de tranzitare a digurilor şi pot apărea probleme chiar şi pe sectoarele îndiguite.

Codul roşu este instituit prevenitiv pentru localităţile menţionate mai sus, pentru ca autorităţile locale să fie vigilente în cazul în care s-ar impune, pe lângă monitorizare şi intervenţie, luarea unor măsuri suplimentare pentru populaţie, precum evacuarea oamenilor şi a bunurilor acestora.

În continuare, pot apărea probleme deosebite pe râurile mici, necadastrate, în toate judeţele aflate sub avertizare, precum şi din fenomenul de băltire, din cauza precipitaţiilor abundente, cu caracter local, din ultimele 24 h.

Echipele Apelor Române acţionează cu utilaje şi oameni, acordând suport autorităţilor locale şi ispectoratelor pentru situaţii de urgenţă. În sectoarele îndiguite, s-a impus întărirea liniilor de apărare cu saci şi monitorizarea foarte strictă pe sectoarele aflate sub avertizare. De asemenea, s-a dispus supraînălţarea digurilor cu saci, cu până la 30 cm, în vederea protejării localităţilor aflate sub avertizări.

UPDATE 11:20 Cod roşu prelungit pe Teleorman şi Vedea şi instituit pe Pârâul Câinelui

Codul roşu a fost PRELUNGIT până luni pe sectoare ale râurilor Teleorman şi Vedea, din judeţele Teleorman şi Olt, şi instituit pe Pârâul Câinelui la staţia Vârtoapele, tot în Teleorman, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Administraţiei "Apele Române", Ana-Maria Agiu.

Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea, a instituit, sâmbătă seară, cod roşu local pe râul Teleorman, judeţul Teleorman, pentru următoarele comune: Tătărăştii de Sus (sectorul este îndiguit şi mai există o gardă de apărare de 20 cm), Tătărăştii de Jos, Trivale Moşteni, Olteni şi Orbeasca, şi pe râul Vedea sectorul SH Buzeşti - SH Văleni, judeţul Olt, în zona localităţilor Icoana şi Ursoaia.

Avertizearea va fi menţinută până luni şi a fost instituită în plus şi pe Pârârul Câinelui, afluent al Vedei, la staţia Vârtoapele.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ANAR, codul roşu este instituit în condiţiile în care aceste râuri se situează peste cota de pericol de peste 24 de ore. În zonele îndiguite, cursurile de apă se află la limita de tranzitare a digurilor.

Potrivit avertizărilor comunicate anterior de ANAR, până duminică la ora 18.00 este COD PORTOCALIU de inundaţii pe râurile: Coşuştea (judeţul Mehedinţi), pe Jiu la Răcari - sector îndiguit (judeţul Dolj), pe Olteţ amonte S.H. Oteteliş şi pe afluentul său Cerna (judeţul Vâlcea), pe Vedea amonte S.H. Văleni, pe Teleorman amonte de S.H. Telorman şi pe Pârâul Valea Câinelui aval S.H. Vârtoapele (judeţele Olt, Argeş şi Teleorman), pe Dâmbovnic şi pe Neajlov sector aval confluenţă Dâmbovnic - S.H. Vadu Lat (judeţele Teleorman şi Giurgiu), Teleajen aval S.H. Moara Domnească, Cricovul Sărat şi pe râul Prahova aval de confluenţa cu Cricovul Sărat (judeţul Prahova).

Totodată, este COD GALBEN pe râurile din bazinele hidrografice: Caraş, Nera, Cerna (judeţul Caraş-Severin), Drincea (judeţul Mehedinţi), Desnăţui (judetul Dolj), Jiu - sector aval Sadu (judeţele Gorj şi Dolj) şi pe unii afluenţi din bazinul mijlociu şi inferior (judeţele Gorj, Dolj şi Mehedinţi), Lotru, Olteţ şi pe unii afluenţi ai Oltului inferior din judeţele Gorj, Olt, Vâlcea şi Dolj, pe Vedea aval S.H. Văleni şi pe celelalte râuri din bazinul Vedea şi pe Călmăţui (judeţele Olt şi Teleorman), pe râurile din bazinele superioare ale Argeşului şi Dâmboviţei (judeţele Argeş şi Dâmboviţa), Neajlov şi Sabar (judeţele Teleorman, Dâmboviţa, Giurgiu şi Ilfov), pe Ialomiţa, Prahova şi unii afluenţi (judeţele Dâmboviţa şi Prahova), pe afluenţii Buzăului mijlociu şi inferior din judeţul Buzău şi pe Putna (judeţul Vrancea).

Ca urmare a evoluţiei situaţiei hidrologice actuale şi a prognozei meteorologice pentru următoarele ore, Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR), prin Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea, a instituit cod roşu local pe râul Teleorman, judeţul Teleorman, pentru următoarele comune: Tătărăştii de Sus (sectorul este îndiguit şi mai există o gardă de apărare de 20 cm), Tătărăştii de Jos, Trivale Moşteni, Olteni şi Orbeasca, şi pe râul Vedea sectorul SH Buzeşti - SH Văleni, judeţul Olt, în zona localităţilor Icoana şi Ursoaia.

Această din urmă zonă nu este apărată de lucrări de îndiguire, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Olt intervenind cu suport tehnic al echipelor Apelor Române, pentru protecţia populaţiei şi bunurilor, sub coordonarea prefectului judeţului Olt, Silviu Neacşu.

Ambele râuri se află la limita de tranzitare a digurilor şi pot apărea probleme chiar şi pe sectoarele îndiguite.

Avertizarea de cod roşu pe aceste sectoare este valabilă până duminică la ora 12.00.

Codul roşu este instituit prevenitiv pentru localităţile menţionate, pentru ca autorităţile locale să fie vigilente în cazul în care s-ar impune, pe lângă monitorizare şi intervenţie, luarea unor măsuri suplimentare pentru populaţie, precum evacuarea oamenilor şi a bunurilor acestora.

În continuare, pot apărea probleme deosebite pe râurile mici, necadastrate, în toate judeţele aflate sub avertizare, precum şi din fenomenul de băltire, din cauza precipitaţiilor abundente, cu caracter local, din ultimele 24 de ore, mai arată ANAR.

Administraţia recomandă ca populaţia din aceste zone să ţină cont cu stricteţe de măsurile impuse de comitetele locale pentru situaţii de urgenţă şi inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă.

Până duminică la ora 18.00 este cod portocaliu de inundaţii pe râurile: Coşuştea (judeţul Mehedinţi), pe Jiu la Răcari - sector îndiguit (judeţul Dolj), pe Olteţ amonte S.H. Oteteliş şi pe afluentul său Cerna (judeţul Vâlcea), pe Vedea amonte S.H. Văleni, pe Teleorman amonte de S.H. Telorman şi pe Pârâul Valea Câinelui aval S.H. Vârtoapele (judeţele Olt, Argeş şi Teleorman), pe Dâmbovnic şi pe Neajlov sector aval confluenţă Dâmbovnic - S.H. Vadu Lat (judeţele Teleorman şi Giurgiu), Teleajen aval S.H. Moara Domnească, Cricovul Sărat şi pe râul Prahova aval de confluenţa cu Cricovul Sărat (judeţul Prahova).

Totodată, este cod galben pe râurile din bazinele hidrografice: Caraş, Nera, Cerna (judeţul Caraş-Severin), Drincea (judeţul Mehedinţi), Desnăţui (judetul Dolj), Jiu - sector aval Sadu (judeţele Gorj şi Dolj) şi pe unii afluenţi din bazinul mijlociu şi inferior (judeţele Gorj, Dolj şi Mehedinţi), Lotru, Olteţ şi pe unii afluenţi ai Oltului inferior din judeţele Gorj, Olt, Vâlcea şi Dolj, pe Vedea aval S.H. Văleni şi pe celelalte râuri din bazinul Vedea şi pe Călmăţui (judeţele Olt şi Teleorman), pe râurile din bazinele superioare ale Argeşului şi Dâmboviţei (judeţele Argeş şi Dâmboviţa), Neajlov şi Sabar (judeţele Teleorman, Dâmboviţa, Giurgiu şi Ilfov), pe Ialomiţa, Prahova şi unii afluenţi (judeţele Dâmboviţa şi Prahova), pe afluenţii Buzăului mijlociu şi inferior din judeţul Buzău şi pe Putna (judeţul Vrancea).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici