Video Inundaţiile au făcut dezastru. A fost cod roşu pe râuri, în mai multe judeţe/ Patru persoane şi-au pierdut viaţa / Armata, chemată în sprijin

INHGA a emis, sâmbătă, avertizare cod roşu de inundaţii pentru râuri din bazinul hidrografic Trotuş din judeţele Harghita, Bacău, Covasna şi Neamţ. De asemenea, şi pentru râurile din bazinele hidrografice Târlung, în judeţele Braşov şi Covasna, unde avertizarea a fost prelungită ieri de hidrologi până la ora 24.00.

Urmărește
18522 afișări

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare în bazinul inferior al râului Trotuş, aval staţia hidrologică Târgu Ocna, potrivit INHGA.

Neamţ: Bărbat dat dispărut în urma viiturilor, găsit mort

Un bărbat din Neamţ a cărui dispariţie a fost sesizată sâmbătă de către soţie, nevăzătoare, alături de care culegea lemne, a fost găsit mort duminică. Salvatorii bănuiesc că bărbatul a fost suprins de viituri .

Candavrul unui bărbat din judeţul Neamţ a fost văzut duminică, în pârâul Cuiejdiu, după retragerea apelor.

"Sâmbătă seara a avut loc o misiune de căutare şi salvare a unui bărbat dat dispărut din satul Cuiejdiu, comuna Gârcina, judeţul Neamţ. La lăsarea întunericului, căutările au încetat. Astăzi (duminică - n.r.), după retragerea apelor, am fost anunţaţi că a fost observat un cadavru plutind pe râul Cuiejdiu, la fosta moară din Dărmăneşti", a declarat Ioan Niţică, reprezentant al ISU Neamţ.

Acesta a adăugat că, la faţa locului, a fost trimis un echipaj cu patru subofiţeri, pentru scoaterea cadavrului din apă.

Salvatorii bănuiesc că bărbatul a fost suprins de viituri. Dispariţia bărbatului a fost sesizată de către soţia victimei, care este nevăzătoare şi care se afla la adunat de lemne din pârâu, alături de soţul ei. În momentul în care aceasta l-ar fi strigat pe bărbat şi nu a primit un răspuns, a mers la un vecin, care a sunat la 112, pentru a anunţa dispariţia.

Judeţul Neamţ a fost puternic afectat de inundaţiile de sâmbătă, sute de persoane fiind evacuate din comuna Farcaşa. Duminică, râuri din 14 judeţe, inclusiv Neamţ, sunt în continuare sub cod portocaliu de inundaţii până la ora 16.00.

UPDATE 8.25, 1 iulie 2018 / Argeş: Un bărbat care traversa călare râul Doamnei a murit după ce a fost luat de o viitură

Un bărbat care a încercat sâmbătă seara să traverseze călare râul Doamnei, în localitatea Corbi din judeţul Argeş, ignorând avertismentele autorităţilor, a murit după ce a fost luat de o viitură.

Reprezentanţii ISU Argeş au informat că nivelul apel în bazinul hidrografic superior al râului Doamnei a crescut în urma ploilor puternice, mai ales în localităţile Nucşoara, Corbi, Pietroşani, Domneşti şi Dârmaneşti.

Deşi populaţia a fost avertizată, un bărbat din localitatea Corbi, a încercat să traverseze călare râul Doamnei. El a fost doborât de curenţii puternici.

Bărbatul a fost găsit în apă de către pompieri şi i s-au aplicat manevre de resuscitare timp de 45 de minute, la care, însă, nu a răspuns.

UPDATE 21.54 Cadavrul unei femei a fost descoperit după 12 ore pe malul unui pârâu care s-a revărsat

O femeie de 70 de ani, din judeţul Vrancea, a fost găsită moartă, sâmbătă seara, în apropierea unui pârâu care s-a revărsat din cauza ploilor abundente. Utima data a fost văzută chiar pe malul cursului de apă, autorităţile căutând-o timp de mai bine de 12 ore.

Femeia, o localnică din satul Mahriu, judeţul Vrancea, a fost văzută de un martor vineri seara, pe malul pârâului Brezoi, care s-a reversat. Dispariţia ei a fost anunţată sâmbătă dimineaţa la postul de poliţie din zonă, iar e parcursul zilei, persoana dispărută a fost căutată de poliţişti, pompieri, jandarmi, reprezentanţi ai serviciului de voluntari şi membri ai familiei

„Poliţiştii Secţiei 5 Coteşti au fost sesizaţi în cursul dimineţii cu privire la dispariţia unei femei în vârstă de aproximativ 70 de ani din comuna Poiana Cristei. Conform sesizării, femeia ar fi fost văzută aseară în jurul orei 21.00 în zona pârâului Brezoi, sat Mahriu”, a anunţat Biroul de Presă al ISU Vrancea.

Potrivit poliţiştilor, cadavrul persoanei dispărute a fost descoperit sâmbătă, în jurul orei 17.00 pe malul pârâului Brezoi, la circa un kilometru distanţă de locul în care femeia fusese văzută pentru ultima dată.

Poliţia a anunţat că pe cadavru nu au fost găsite urme de violenţe şi că medicul legist va stabili dacă femeia s-a înecat.

Cercetările continuă în cauză fiind întocmit dosar penal pentru moarte suspectă.

UPDATE 21.38 Circulaţie rutieră oprită pe DN 10, în Sita Buzăului, unde apa măsoară 20 de centimetri pe carosabil

Circulaţia rutieră este oprită, sâmbătă seara, pe DN 10, în zona localităţii Sita Buzăului, judeţul Buzău, din cauza precipitaţiilor abundente, care au făcut ca apa de pe carosabil să măsoare 20 de centimetri.

Potrivit Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), circulaţia rutieră pe DN 10, judeţul Buzău, a fost închisă la solicitarea Poliţiei Rutiere în zona localităţii Sita Buzăului (km 106+400 – km 105+700) din cauza precipitaţiilor abundente, care a adus depuneri de apa de circa 20 de centimetri pe suprafaţa carosabilă.

Drumarii de la CNAIR SA acţionează în permanenţă în toate zonele afectate, pentru a asigura desfăşurarea traficului rutier în condiţii de siguranţă.

Reprezentanţii CNAIR fac apel la şoferi să se informeze, înainte de a pleca la drum în legătură cu situaţia din zonele pe care urmează să le tranziteze, să circule prudent şi să respecte eventualele restricţii impuse pe anumite sectoare de drum.

UPDATE 20.25 Apă minerală din rezerva Guvernului a fost trimisă în Buzău, după ce viitura a distrus un bazin de apă potabilă

Peste două mii de litri de apă minerală, din rezerva Guvernului, au ajuns, sâmbătă, în comuna Chiliile, din judeţul Buzău, după ce 140 de persoane au rămas fără apă potabilă în urma unei viituri care a distrus bazinul din localitate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Peste 2.600 de litri de apă minerală au fost aduşi, sâmbătă, din rezerva Guvernului, la Primăria Chiliile, de unde baxurile urmează să fie distribuite celor 140 de persoane care nu mai au apă la robinet, în urma unei viituri.

„Sunt 2.600 litri din rezerva Guvernului. Oamenii nu mai au apă potabilă de azi (sâmbătă n.r.), de la prânz. Bazinul a fost partial distrus şi este colmatat cu mâl. Apa sosită acum asigură necesarul pentru trei zile. Este apă minerală. Fiecare localnic primeşte acum câte un bax”, a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Buzău, Gabriel Cozma.

Cozma a mai spus că 80 de militari, din cadrul Jandarmeriei şi MApN, au fost trimişi în zonă pentru îndepărtarea aluviunilor din bazinul de apă potabilă din Chiliile.

În urma unei viituri, un bazin din comuna Chiliile, care asigura apa potabilă pentru o parte din locuitori, a fost distrus parţial, fiind colmatat cu mâl.

UPDATE 18.39 Rupere de nori şi în Mureş: O viitură a inundat mai multe gospodării

Mai multe gospodării şi hectare de teren din localitatea mureşeană Vânători sunt afectate, sâmbătă, de inundaţii, după ce o rupere de nori a provocat o viitură, iar apa s-a revărsat pe drumuri şi a ajuns şi în curţile oamenilor, în unele zone având 60-70 de centimetri.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Mureş, pe cursul unui pârâu s-a produs o viitură, iar apa s-a revărsat pe drum şi a inundat mai multe gospodării din localitatea mureşeană Vânători. De asemenea, apele au ajuns şi în grădinile oamenilor, afectând culturile.

Reprezentanţii ISU Mureş nu pot preciza, la ora transmiterii acestei ştiri, numărul gospodăriilor afectate. Mai mulţi pompieri sunt pe teren pentru a evacua apele din curţile oamenilor.

Viitura a venit cu putere, iar nivelul apei este, în unele zone, între 60 şi 70 de centimetri.

Detaşamentul Sighişoara intervine în localitatea Vânători cu autospeciale şi motopompe.

UPDATE 18.25 Buzău: 400 de persoane din mai multe sate sunt izolate în urma unei viituri. Se lucrează cu utilaje la reamenajarea albiei

Aproximativ 400 de persoane din patru sate din judeţul Buzău sunt izolate total, sâmbătă, după ce o viitură a distrus un podeţ care făcea legătura între două comune. Mai multe utilaje au fost trimise în zonă pentru reamenajarea albiei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Purtătorul de cuvânt al prefecturii Buzău, Gabriel Cozma, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că aproximativ 400 de persoane din comunele Căneşti şi Chiliile sunt izolate total după ce un podeţ care făcea legătura între cele două localităţi a fost distrus de o viitură puternică.

„Aproximativ trei ore a plouat torential în zonă, iar albia pârâului Sărăţel a ieşit din matcă. A fost o viitură puternică, iar un podeţ făcut din tuburi de beton a fost distrus de viitură. Albia avea 2,3 metri lăţime, acum a ajuns la 50 de metri. Tuburile au fost astupate de crengi, bolovani şi au fost smulse. Apa a ieşit din matcă şi a inundat toată zona”, a spus Cozma.

Potrivit acestuia, 120 de persoane dintr-un sat din Căneşti şi alte 280 din trei sate din Chiliile sunt, la ora transmiterii acestei ştiri, izolate total.

Oamenii din zonă spun că nu au mai văzut o asemenea viitură din 1975.

Secretarul de stat, Raed Arafat, a ajuns şi el în zonă, iar în urma întâlnirii cu autorităţile judeţene, au fost trimise utilaje pentru reamenajarea albiei şi repunerea tuburilor smulse de la podeţ.

UPDATE 17.42 Fotografia zilei vine din Teleorman. Doi localnici stau pe bancă în timp ce pompierii scot apa din comună

O fotografie cu doi bărbaţi care stau aşezaţi pe o bancă, cu picioarele în apă, uitându-se la pompierii care le scot apa din localitate, în comuna Ţigăneşti, judeţul Teleorman, a devenit virală pe internet şi a a stârnit dezaprobarea internauţilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cei doi bărbaţi stau pe bancă, uitându-se la pompierii care acţionează cu o motopompă pentru a evacua apă de pe străzile comunei Ţigăneşti.

Fotografia a devenit virală pe internet şi a strânit dezaprobare în rândul internauţilor.

Peste 300 de gospodării din această localitate au fost inundate, potrivit ISU Teleorman.

Advertisement
32 de pompieri din Teleorman, Giurgiu şi Bucureşti-Ilfov acţionează, la ora transmiterii acestei ştiri, în localitatea Ţigăneşti.

„La Ţigăneşti sunt 60 case iundate, 25 anexe inundate, 37 anexe afectate, 300 curţi şi o stradă inundate”, a afirmat purtătorul de cuvânt al ISU Teleorman, Gelu Dragomir.

UPDATE 17.16. Pod feroviar prăbuşit în Braşov din cauza viiturilor

UPDATE 16.20 Hidrologii au prelungit codul roşu de inundaţii pe râul Tărlung din Braşov şi Covasna până la 24.00

Pe râurile din bazinul hidrografic Trotuş din judeţele Bacӑu şi Covasna, avertizarea cod roşu de inundaţii este valabilă tot până la miezul nopţii.

Tot până la ora 24.00, este valabil şi un cod portocaliu de inundaţii, pe râurile din bazinele hidrografice Olt – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Hoghiz – amonte Ac. Drăgăşani (judeţele Harghita, Braşov, Sibiu, Vâlvea, Argeş şi Olt), Argeş – bazin superior, Dâmboviţa – bazin superior (judeţele Argeş şi Dâmboviţa), Trotuş – bazin amonte S.H. Târgu Ocna (judeţele Harghita, Covasna şi Bacӑu), Suceava – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Moldova, Bistriţa – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Suceava, Neamţ şi Harghita) şi Siret – afluenţii mici aferenţi sectorului aval S.H. Adjudul Vechi (judeţele Vrancea şi Galaţi).

Totodată, până duminică la ora 16.00, este în vigoare un alt cod portocaliu de inundaţii care vizează râurile din bazinele hidrografice Olt – bazin superior amonte S.H. Hoghiz, (judeţele Harghita, Covasna şi Braşov), Ialomiţa – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu, Prahova (judeţele Dâmboviţa, Prahova şi Ialomiţa), Buzău – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu (judeţele: Braşov, Covasna şi Buzău), Trotuş – bazin aval S.H. Târgu Ocna (judeţele Bacӑu, Neamţ şi Covasna), Bârlad – bazin superior şi afluenţi aferenţi sectorului aval S.H. Bârlad (judeţele Iaşi, Neamţ, Bacӑu, Vaslui, Vrancea şi Galaţi), Siret – curs inferior aval confluenţӑ Trotuş (judeţele Vrancea şi Galaţi), Jijia (judeţele Botoşani şi Iaşi) şi Prut – afluenţii aferenţi sectorului amonte confluenţӑ Jijia (judeţele Botoşani şi Iaşi).

UPDATE 16.00 MAI: Peste 500 de persoane, evacuate preventiv ori autoevacuate. Un om luat de viitură la Neamţ

 Peste 500 de persoane au fost evacuate preventiv ori s-au autoevacuat şi sunt cazate în spaţii ale administraţiilor locale sau la rude şi prieteni, anunţă Ministerul Afacerilor Interne (MAI), precizând că o persoană este căutată după ce a fost luată de viitură în comuna Gârcina din judeţul Neamţ.

Astfel, în Judeţul Bacău sunt evacuate 19 persoane din localităţile Sănduleni, Oneşti, Moineşti şi Târgu Ogna. În judeţul Neamţ au fost evacuate preventiv trei persoane din localitatea Borca, iar în comuna Gârcina o persoană a fost surprinsă de viitură.

De asemenea, în comuna Fărcaşa s-a intervenit pentru evacuarea a 430 de persoane.

În judeţul Suceava, au fost evacuate patru persoane din localitatea Valea Moldovei, iar în judeţul Covasna aproximativ 100 de persoane s-au autoevacuat din localitatea Lunca Mărcuşului şi sunt cazate la căminul cultural din sat.

Traficul rutier este afectat pe zece drumuri naţionale şi şase drumuri judeţene. Traficul este întrerup pe DN17B, pe raza comunei Poiana Teiului, judeţul Neamţ, DN2N pe raza localităţii Jitia şi DN2L, pe raza localităţii Soveja, în judeţul Vrancea şi pe DN11B, în zona localităţii Casinu Nou din judeţul Harghita. De asemenea, circulaţia este blocată pe drumurile judeţene 174 A, din judeţul Suceava, 252 B, judeţul Bacău şi 124 în judeţul Harghita.

Dintre produsele scoase de la Rezervele de Stat au început să ajungă în zonele cu probleme, primele transporturi de apă potabilă fiind deja descărcate în judeţul Covasna, localitatea Mărcuş la căminul cultural. Alte alimente şi produse de primă necesitate se află în drum şi urmează să ajungă în scurt timp în judeţele Neamţ şi Bacău.

Angajaţii Ministerului Afacerilor Interne acţionează în 72 de localităţi din 16 judeţe (Alba, Bacău, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Covasna, Hunedoara, Harghita, Iaşi, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman şi Vrancea). La acest moment, sunt în teren aproximativ 20.000 de pompieri, poliţişti şi jandarmi.

UPDATE 15.58 Harghita: Peste 2.000 de familii, fără energie electrică; 50 de gospodării, inundate

Peste 2.000 de familii din şase localităţi harghitene au rămas, sâmbătă, fără energie electrică, din cauza unei furtuni care a afectat transformatoarele şi o reţea de înaltă tensiune. La Lunca de Sus, pompierii intervin pentru evacuarea apelor din 50 de gospodării.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita a anunţat, sâmbătă, că 2.021 de familii din localităţile Tulgheş, Recea, Hagota, Corbu, Capu Corbului şi Borsec au rămas fără energie electrică, din cauza vremii, fiind afectate o reţea de înaltă tensiune şi 25 de transformatoare.

Mai multe echipe ale distribuitorului de energie electrică sunt în teren pentru a remedia defecţiunile.

De asemenea, 50 de curţi şi anexe gospodăreşti din Lunca de Sus au fost inundate, din cauza precipitaţiilor abundente, pompierii militari fiind chemaţi să intervină.

În satele Ugra şi Izvorul Trotuşului sunt afectate opt podeţe şi un pod.

La vărsarea pârâului Valea Ugra în râul Trotuş, autorităţile intervin pentru întărirea unui dig cu saci de nisip.

De asemenea, tot în Harghita, sâmbătă dimineaţa, DN 11B a fost inundat pe circa 100 de metri liniari, apa de pe carosabil măsurând 50 de centimetri.

Judeţul Harghita se află sub cod portocaliu de precipitaţii până sâmbătă, la ora 23.00

UPDATE 15.45 Zeci de case inundate şi circulaţie oprită pe drumuri din Suceava, din cauza ploilor

Zeci de case, curţi şi beciuri din 16 localităţi sucevene au fost afectate, sâmbătă, de ploile torenţiale, peste 200 de pompieri intervenind să evacueze apele. Circulaţia este oprită pe trei drumuri judeţene, din cauza apei de pe carosabil, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Conform Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, apele au creat probleme în 16 localităţi din judeţ, fiind inundate 40 de case, 35 de anexe, 58 de curţi şi 18 beciuri. De asemenea, circulaţia pe trei drumuri judeţene a fost afectată de revărsarea apelor pe carosabil.

„Au fost afectate 16 localitaţi, respective Doroteia, Slatina, Straja, Brodina, Boroaia, Berchiseşti, Solca, Gura Humorului, Frasin, Capu Codrului, Rădăuţi, Neagra, Stulpicani, Capu Câmpului, Vatra Dornei şi Broşteni. S-a intervenit şi se mai intervine pentru evacuarea apei din 40 de locuinţe, 35 de anexe, 58 de curti şi 18 beciuri. Au fost afectate două drumuri judeţene, DJ 209 A, între Slatina şi Găineşti şi DJ 177 A, între Frasin şi Stulpicani. Afectat este şi DJ 174 A, între Darmoxa şi Broşteni”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, Alin Găleată.

Pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor intervin 200 de pompieri militari cu 15 autospeciale şi 31 de motopompe, alături de pompierii voluntari şi de autorităţile locale.

De asemenea, în zonele afectate intervin şi poliţişti, jandarmi, lucrători ai Direcţiei Silvice şi angajaţii de la drumuri.

Judeţul Suceava se află sub avertizare cod portocaliu de ploi până sâmbătă la ora 23.00.

UPDATE 15.40 Arafat: Unii refuză evacuarea. La Covasna, am evacuat forţat mai mulţi oameni, la Neamţ se discută

Mai multe persoane din Covasna au fost evacuate forţat, la dispoziţia prefectului, a declarat, pentru MEDIAFAX, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, precizând că se discută şi cu mai multe persoane din judeţul Neamţ, care refuză evacuarea.

“Se lucrează, este adevărat că unele persoane (din judeţul Neamţ - n.r.) refuză evacuarea. La Covasna s-a dat dispoziţia prefectului ca să fie evacuaţi cu forţa din zona respectivă pe cei care nu vor, iar la Neamţ se discută cu ei acum ca să fie evacuaţi”, a declarat, Raed Arafat.

Autorităţile au dispus ca peste o sută de persoane din comuna Farcaşa din judeţul Neamţ să fie evacuate, în condiţiile în care accesul în localitate este restricţionat încă de noaptea trecută.

De asemenea, peste 100 de persoane din Băcel, judeţul Covasna, trebuiau evacuate din locuinţe după ce digurile de protecţie ale râului Negru au fost depăşite. Militarii lucrează la înălţarea lor, zona fiind sub atenţionare hidrologică de cod roşu.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare cod roşu de inundaţii pentru râuri din bazinul hidrografic Trotuş din judeţele Harghita, Bacău, Covasna şi Neamţ. În vigoare este şi codul roşu de inundaţii pentru râurile din bazinele hidrografice Târlung, în judeţele Braşov şi Covasna.

UPDATE 15.30 Peste 20 de oameni, între care 11 copii, evacuaţi din calea apelor, în judeţul Botoşani

Un număr de 22 de oameni, între care 11 copii, au fost evacuaţi, sâmbătă, de pompierii din Botoşani, în urma ploilor puternice din ultimele ore. Peste 150 de case sunt inundate în judeţ, unde este în vigoare o atenţionare de cod portocaliu.

Conform Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani, pompierii au evacuat, sâmbătă, din calea apelor 22 de persoane, dintre care nouă copii, toţi urmând să fie cazaţi pe la rude până la retragerea apelor.

Pompierii au intervenit sâmbătă în 22 de localităţi afectate de inundaţii.

,,Acţiunile de salvare s-au derulat în Băluşeni (o persoană), Copălău (4 adulţi şi 3 copii) şi Coşula (6 adulţi şi 8 copii). Totodată, 132 de pompieri militari şi voluntari au intervenit pentru evacuarea apei din 46 de case, anexe gospodăreşti, becuri şi subsoluri şi înlăturarea a doi copaci. Intervenţiile s-au desfăşurat în 22 de localităţi din 16 unităţi administrativ teritoriale. La această oră, se execută misiuni de înlăturare a efectelor generate de ploile abundente în Coşula, Săveni şi în municipiul Botoşani”, a transmis, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al ISU Botoşani, Dorina Lupu.

Bilanţul de sâmbătă dimineaţa arăta că, în urma ploilor abundente şi a viiturilor formate din cauza cantităţilor mari de apă căzute în ultimele două zile, au fost inundate 160 de case, anexe gospodăreşti şi subsoluri. De asemenea, pompierii au intervenit pentru degajarea a 19 autoturisme care au rămas blocate în trafic în acumulările de apă, precum şi pentru înlăturarea a 27 de arbori căzuţi pe carosabil sau peste maşini.

Judeţul Botoşani se află sub avertizare cod portocaliu de ploi până sâmbătă seara la ora 24.00.

UPDATE 15.20 Circulaţia rutieră este oprită pe cinci drumuri naţionale din cauza inundaţiilor

Circulaţia este întreruptă pe cinci tronsoane de drumuri naţionale din cauza aluviunilor şi a apei acumulate pe suprafaţa carosabilă, anunţă Centrul Infotrafic al Poliţiei Române.

Circulaţia este întreruptă, în judeţul Neamţ, pe DN15 Borsec –Poiana Largului, pe raza comunei Poiana Teiului, între kilometrii 237+800 de metri şi 238+100 de metri, iar în judeţul Vrancea, traficul e oprit pe DN2N, la Jitia, între kilometrii 53+300 şi 53+400 de metri. Tot în Vrancea, circulaţia e întreruptă pe DN2L, la Soveja, kilometrul 59+900 de metri, în timp ce în judeţul Harghita, pe DN11B Cozmeni – Târgu Secuiesc, circulaţia e oprită la km 23, în zona localităţii Casinu Nou.

Şi în judeţul Covasna, pe DN11B Târgu Secuiesc - Cozmeni, în zona localităţii Valea Seacă, la kilometrul 12, traficul e oprit din cauza aluviunilor şi a inundaţiilor.

Totodată, sunt cinci tronsoane de drum naţional cu circulaţia îngreunată.

UPDATE Covasna: Peste 100 de persoane din Băcel, evacuate după ce râul Negru a depăşit digurile de protecţie

Peste 100 de persoane din Băcel, judeţul Covasna, sunt evacuate din locuinţe, sâmbătă, după ce digurile de protecţie ale râului Negru au fost depăşite. Militarii lucrează la înălţarea lor, zona fiind sub atenţionare hidrologică de cod roşu.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Covasna, pe lângă cele 100 de persoane din Lunca Mărcuşului, evacuate după ce precipitaţiile din ultima vreme au creat o breşă în dig, pe râul Târlung, s-a decis evacuarea altor 100 de persoane din satul Băcel, comuna Chichiş, după ce râul Negru a depăşit digurile de protecţie.

”De la Băcel 77 de persoane au fost evacuate sau sunt în curs de evacuare şi ar mai fi de evacuat alte circa 30 de persoane”, potrivit ISU Covasna.

De asemenea, au fost afectate de inundaţii 34 de gospodării, pompierii militari intervenind pentru scoaterea apelor din curţi şi pivniţe. Drumul comunal este şi el acoperit de ape însă se poate circula.

O parte dintre persoanele evacuate au ales să meargă la rude şi prieteni, în satele învecinate, iar altele în spaţiile asigurate de primărie, ferite de inundaţii.

Râul Negru a crescut foarte mult în ultimele zile, din cauza precipitaţiilor abundente.

Autorităţile lucrează la înălţarea şi consolidarea digurilor de protecţie ale râului, fiind mobilizate zeci de forţe, inclusiv militari şi jandarmi.

UPDATE Bacău: Peste 160 de persoane evacuate din calea apelor; Armata, chemată în sprijin

Peste 160 de persoane au fost evacuate, în comuna Poduri, din judeţul Bacău, în ultimele 24 de ore, după ce sute de locuinţe au fost inundate. Printre cei salvaţi din calea apelor sunt şi opt copii. Au fost chemaţi în sprijin pompierii din alte judeţe, dar şi Armata, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Prefecturii Bacău, Carmen Cioltan, 488 de gospodării din judeţul Bacău au fost afectate de inundaţii, 160 de persoane fiind evacuate doar din localitatea Poduri.

”Se intervine în opt localităţi care sunt afectate în acest moment, după precipitaţiile din ultimele ore: Oituz, Slănic, Moineşti, Comăneşti, Poduri, Sănduleni, Mărgineni. Se intevine cu structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, dar şi cu echipe pentru realimentarea consumatorilor cu energie electrică şi gaz, în Slănic şi în comuna Poduri. Sunt 488 de gospodării afectate, între care 308 în Slănic. Pentru persoanele care au fost afectate sunt asigurate adăposturi temporare până când se rezolvă situaţia şi li se va asigura apă minerală, alimente, pături, dacă este nevoie. Era o cifră de 160 de persoane la Poduri, dar încă se lucrează la centralizare”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Carmen Cioltan, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Bacău.

Între cei salvaţi din calea apelor au fost şi opt copii.

Cioltan a mai spus că s-a cerut sprijin Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat pentru alimente, apă şi pături, intervenţiile fiind făcute cu toate mijloacele din Centrul Operativ de Comandă şi Conducere al judeţului, Armata fiind inclusă.

„Am cerut sprijin pentru persoanele care sunt afectate de inundaţii, dar cu siguranţă se intervine cu toate mijloacele din Centrul Operativ de Comandă şi Conducere al judeţului, care includ şi Armata, Ministerul Apărării”, a mai spus Cioltan.

De asemenea, pompierii au cerut sprijinul colegilor din alte judeţe, toţi angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bacău fiind la serviciu.

UPDATE: O femeie din Botoşani a murit după ce tavanul casei s-a prăbuşit din cauza infiltraţiilor

O femeie de 81 de ani, din satul Zlătunoaia, comuna Lunca, din Botoşani, a murit, sâmbătă, după ce tavanul casei în care locuia s-a prăbuşit peste ea, din cauza infiltraţiilor generate de ploi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Reprezentanţii ISU Botoşani au transmis că rudele femeii au sunat la 112, însă pompierii nu au mai putut face nimic pentru salvarea femeii,

„O femeie de 81 de ani, din satul Zlătunoaia, comuna Lunca, a fost surprinsă de tavanul locuinţei care a cedat din cauza infiltraţiilor generate de ploile abundente. Pompierii botoşăneni au răspuns cu promptitudine solicitării rudelor, în vederea recuperării acesteia, însă din nefericire, bătrâna nu a putut fi salvată”, au arătat reprezentanţii ISU Botoşani.

Potrivit sursei citate, în zona nu au fost înregistrate situaţii care să impună evacuarea preventivă a localnicilor.

Judeţul Botoşani se află sub avertizare cod portocaliu de ploi până sâmbătă seara la ora 23.00.

Un spital şi zeci de gospodării, inundate după ploile torenţiale din judeţul Braşov

Zeci de gospodării au fost inundate, sâmbătă, în mai multe localităţi din judeţul Braşov, după ploile torenţiale, iar probleme au apărut din nou la Spitalul din Zărneşti, pompierii fiind solicitaţi să scoată apa acumulată la subsol, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Peste 100 de pompieri au intervenit pentru evacuarea apei din gospodăriile afectate în judeţul Braşov, dar şi pentru îndepărtarea apei acumulate în subsolul Spitalului Orăşenesc Zărneşti, unde a fost inundate subsolul.

”Intervenim în municipiul Săcele, în cartierul Gârcini, unde strada Pajişte este inundată, în satul Zizin, unde avem 12 curţi inundate şi o casă, în satul Purcăreni sunt patru case inundate, intervenim la subsolul spitalului din Zărneşti şi în opt gospodării. În satul Predeluş este o casă afectată, în satul Sohodol sunt patru case afectate. Acţionăm cu 22 de motopompe, transportabile, remorcabile, de mare capacitate. Deocamdată, nu au fost evacuate persoane”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Luiza Dănilă, purtătorul de cuvânt al ISU Braşov.

Probleme au fost şi vineri seara la Spitalul din Zărneşti, din cauza inundaţiilor.

Cea mai gravă situaţie din judeţ este înregistrată în comuna Tărlungeni.

”Sunt solicitări de peste tot în localitate, sunt foarte multe case inundate, se deplasează forţe la faţa locului”, a mai spus Luiza Dănilă.

Judeţul Braşov se află sub cod portocaliu de ploi abundente, până sâmbătă, la ora 23.00.

PROGNOZA METEO PENTRU ZILELE URMĂTOARE

SITUAŢIA DRUMURILOR 

Raed Arafat anunţă că 132 de persoane din comuna nemţeană Farcaşa vor fi evacuate

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat, sâmbătă, că s-a decis evacuarea a 132 de persoane din comuna Farcaşa din judeţul Neamţ, în condiţiile în care accesul în localitate este restricţionat încă de noaptea trecută.

"Intervenţiile momentane care sunt în desfăşurare şi care sunt extrem de importante sunt cea din judeţul Neamţ, comuna Farcaşa, unde am decis să evacuăm 132 de persoane, având în vedere că accesul în localitate de azi-noapte a devenit restricţionat şi este doar pietonal. Există risc acolo ca situaţia să se agraveze şi atunci am preferat evacuarea din imp pentru ca altfl evacuarea s-ar putea să fie imposibilă în cazul în care apar inundaţii şi probleme mai grave în zonă", a declarat Raed Arafat, la şedinţa comandamentului de inundaţii de la Ministerul Afacerilor Interne.

Şeful DSU a mai anunţat că se va deplasa personal în zona Bacău-Covasna-Braşov.

Covasna: Peste 100 de persoane vor fi evacuate din cauza unei breşe în dig, pe râul Târlung

Peste 100 de persoane din Lunca Mărcuşului, judeţul Covasna, vor fi evacuate, sâmbătă dimineaţa, după ce precipitaţiile din ultima vreme au creat o breşă în dig, pe râul Târlung, pentru care hidrologii au emis cod coşu de inundaţii.

Potrivit reprezentanţilor ISU Covasna, pe râul Târlung în apropierea localităţii Lunca Mărcuşului, s-a creat o breşă în dig, astfel că sâmbătă dimineaţa s-a ordonat evacuarea a 30 locuinţe, respectiv peste 100 de persoane.

Sursa citată a arătat că persoanele care trebuie să îşi părăsească locuinţele sunt duse în căminul cultural al localităţii, pus la dispoziţie de primărie.

La ora transmiterii acesti ştiri, evacuarea persoanelor este în desfăşurare.

Comandament de inundaţii, la MAI | Carmen Dan le cere prefecţilor să analizeze dacă se impune trimiterea de ajutoare oamenilor din zonele afectate / Arafat: 132 de persoane din Farcaşa, evacuate

Ministerul Energiei: Liniile de energie electrică nu sunt afectate de inundaţii, nu există debranşări

Viitură pe râul Bistriţa. Zeci de oameni din localităţile nemţene Stejarul şi Buşmei, evacuaţi

Aproximativ 50 de persoane din localităţile Stejarul şi Buşmei din judeţul Neamţ vor fi evacuate din cauza viiturii formate pe râul Bistriţa, anunţă Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU)."Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă vă informează ca din cauza viiturii formate pe raul Bistriţa, aproximativ 50 de persoane, din localitatile Stejarul şi Buşmei din judeţul Neamţ, vor fi evacuate", potrivit unui anunţ postate pe Facebook-ul DSU.

Toate persoanele vor fi cazate la sala de sport din localitate.

Anterior, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, anunţase că s-a decis evacuarea a 132 de persoane din comuna Farcaşa din judeţul Neamţ, în condiţiile în care accesul în localitate este restricţionat încă de noaptea trecută.

Cod portocaliu şi cod galben de furtună

De asemenea, este în vigoare o atenţionare COD GALBEN, emisă de ANM, în intervalul de valabilitate: 30 iunie, ora 10 – 01 iulie, ora 06.

În perioada menţionată, în Moldova, local în Transilvania şi Maramureş, precum şi în jumătatea de nord a Munteniei şi în zona montană a Olteniei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse cu caracter torenţial, descărcări electrice şi intensificări ale vântului cu aspect de vijelie.

 Prin acumulare sau în intervale scurte de timp se vor înregistra cantităţi de apă de peste 20...25 l/mp şi izolat 40…50 l/mp.

Meteorologii au emis şi COD PORTOCALIU, în intervalul de valabilitate: 30 iunie, ora 10 – 30 iunie, ora 23, când local în Moldova, precum şi în zona Carpaţilor Orientali şi Meridionali temporar va ploua abundent şi se vor acumula cantităţi de apă de 50 l/mp şi izolat 60…70 l/mp.

Manifestări ale instabilităţii atmosferice vor fi şi în celelalte regiuni, dar pe arii mai restrânse şi pentru intervale mai scurte de timp.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici