- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (28.10.2016, 08:16)
- Gabriela Ghitcuta , Radu Tutulan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
#COLECTIV: Mărturiile medicilor: Au fost paşi foarte mici. Doamne fereşte de un cataclism - VIDEO
La un an de când 145 de pacienţi arşi au ajuns la 11 spitale din Bucureşti, mulţi murind din cauza infecţiilor dobândite aici, unii dintre medicii care i-au tratat susţin că, deşi speranţa în schimbare a fost mare, paşii făcuţi sunt “foarte mici” şi că ar fi "groaznic" într-o situaţie asemănătoare.
Urmărește
2335 afișări
#COLECTIV: Mărturiile medicilor: Au fost paşi foarte mici. Doamne fereşte de un cataclism (Imagine: Andreea Tanase/ Mediafax Foto)
Fac parte din grupul celor care nu au luat drumul străinătăţii, ci au ales să rămână în ţară, să încerce să salveze vieţile pacienţilor greu încercaţi de soartă. Este vorba despre medicii români care au rămas să lucreze la spitale din Capitală, pe zona de urgenţe majore, zone unde nimeni nu şi-ar dori să ajungă.
Medicii, asistentele, infirmierele din 11 spitale din Bucureşti au trăit, în noaptea de 30 spre 31 octombrie 2015 şi în săptămânile de după, momente pe care nu le vor uita niciodată. Le cataloghează simplu: “covârşitoare”, “de cotitură”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
COMENTARIU Lelia Munteanu: Uzurpatorul
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
Acum, la un an de la tragedie, emoţia a rămas aceeaşi atunci când îşi aduc aminte prin ce au trecut, alături de victime.
“Chiar fusese o zi foarte aglomerată şi, la început, nici nu mi-am dat seama de amploarea evenimentului. Asta a durat de ordinul minutelor, pentru că pe măsură ce s-au derulat evenimentele şi au început să apară pacienţii arşi, deja nu aveai cum să nu fii implicat. Şi ne-am mobilizat toţi, au sunat acasă şi în jumătate de oră, toată secţia eram aici. Şi ne-am organizat aici, fiecare, toţi dintre noi. (…) Un impact şi emoţional, şi covârşitor prin oboseală, s-a acumulat foarte multă oboseală în zilele alea”, mărturiseşte medicul Ruxandra Mihai, de la Spitalul Bagdasar Arseni, amintindu-şi acum, la un an, momentul primirii tinerilor arşi.
Medicii şi-au pus şi ei speranţa în fenomenul "Colectiv", speranţa că va veni o schimbare, că aceasta nu va fi de moment şi că se vor putea asigura tratatamente la fel de moderne ca în ţările "civilizate". La un an de atunci, recunosc însă că s-au făcut “paşi mici, foarte mici”, este “încă foarte puţin” şi că multe au rămas doar pe hârtie.
“Sunt foarte multe lucruri care încă nu s-au împlinit, au rămas numai pe hârtie şi noi sperăm în continuare că dacă s-au pornit pe un drum bun, să se continue! Pentru că este, încă, mult prea puţin, mult prea puţin.(...) Din păcate, noi speram la mult mai mult. Adică, speram să vedem mijloace moderne de tratament pentru arsuri, cu investiţii importante, pentru că e foarte important dacă vrei să faci medicină de calitate, atunci investiţiile sunt foarte mari. Casa de Asigurări nu a adus banii necesari spitalului, din câte am înţeles de la managerul spitalului, ba chiar nu s-au acoperit cheltuielile spitalului pentru pacienţii arşi care au fost aduşi la noi în spital şi, practic, cele trei paturi au fost ocupate în permanenţă toată această perioadă ”, a declarat, pentru MEDIAFAX, şeful secţiei de chirurgie plastică de la Spitalul Bagdasar Arseni, Andrei Carantino.
Medicul spune că pentru tratarea arşilor nu este încă o sală de tratament şi nici personal.
„Este nevoie de o sală, încă o sală pentru operaţie special pentru tratamentul arşilor, nu putem să îi amestecăm cu alţi pacienţi din alte secţii. De asemenea, e nevoie de personal, poate nu neapărat doctori, ci asistente, infirmiere care să ajute la tratamentul unui astfel de pacient. Tot timpul trebuie să fie schimbat, să fie întors de pe o parte pe alta. Noi astea am ajuns să le facem noi, doctorii. (...) Doamne fereşte, dacă vine un cataclism (...) este, ar fi groaznic! Şi trebuie să ne gândim foarte bine...”, spune Carantino.
“Deci, mulţi ne-am pus foarte multe speranţe în momentul acela. Că au fost sau nu au fost înfăptuite, asta e mai puţin, cum să vă zic, poţi să le ,«iei» că sunt în curs de desfăşurare. Şi sperăm ca acel moment să fi schimbat ceva. Dar paşii sunt foarte, foarte mici, totuşi!”, completează medicul Ruxandra Mihai.
Doctorii mărturisesc că au rămas cu "multe regrete" şi sunt destul de multe lucrurile pe care şi le impută. Cadrele medicale vorbesc însă şi de arşi de la Colectiv care le-au dat lecţii de veselie şi putere.
"Am avut şi pacienţi foarte gravi şi pacienţi mai puţin gravi, cu care au fost momente nesecate de veselie şi de faptul că «viaţa merge mai departe». Şi viaţa a mers mai departe şi cu bune şi cu rele şi ...în viaţă este cuprinsă şi moartea. E partea noastră. Şi am mers mai departe. Dar noi am vrea să se schimbe ceva în sistem, am vrea să se schimbe ceva. Pur şi simplu priveşti în ochii lor şi atunci trebuie să fii deschis şi onest şi cu tine însuţi, ca să poţi să fii onest cu ei (...) Ei sunt nişte băieţi minunaţi, cei care au fost aici. Ne-au şi cântat... Deci eu îi iubesc, din toată inima mea îi iubesc! Şi pe Alex Pâncu, şi pe Marian Leuşteanu, şi pe Andrei Trifu, şi pe Andrei Bud", spune medicul Ruxandra Mihai.
Despre prietenii vorbeşte şi şeful secţiei de chirurgie plastică care descrie momente "extraordinare" organizate de unii dintre tinerii trataţi la Bagdasar-Arseni, după externare.
"Ce mi-a rămas în cap a fost un moment absolut extraordinar. La un moment dat, eu din dorinţa de a schimba puţin psihicul lor, am spus «hai, vindecaţi-vă mai repede ca să mergem să bem o bere cu toţii!». Ei bine, s-a împlinit! Când ei au plecat din spital, la un moment dat s-au organizat, ne-au sunat şi au zis «haideţi, că noi ne-am făcut bine, haideţi să mergem la o bere împreună!» şi am fost, într-adevăr împreună, la un local civilizat. Poate pentru noi era un lucru obişnuit, dar pentru ei a fost un moment extraordinar. Şi l-am simţit şi l-am văzut. Pentru ei era prima ieşire după nenorocire. A fost un moment în care toţi au simţit că trăiesc iar. A fost un moment în care toţi ne-am bucureat că eram împreună, cu toţii ne-am bucurat. Ei au simţit mult mai intens, au trăit mult mai intens momentul ăla, un moment fantastic, pentru că şi-au dat seama că trăiesc şi că pot să revină la viaţa normală pe care o duceau înainte, chiar dacă erau încă bandajaţi, chiar dacă erau încă...dar a fost un moment fantastic", spune Andrei Carantino.
Medicul regretă însă anumite declaraţii făcute atunci de unii colegi, de autorităţi şi de presă.
"Regret că au fost declaraţii, trebuie să le spun, chiar dacă se supără cineva, la un moment dat prosteşti şi din partea unor colegi, dar şi din partea unor autorităţi şi din partea presei chiar. Şi am spus prosteşti nu fiindcă nu mi-a venit alt cuvânt, dar mi-au demonstrat că nu se ştie despre ce e vorba într-o asemenea situaţie, nu s-a înţeles prin ce au trecut oamenii ăştia şi nu s-a înţeles foarte bine ce ar trebui făcut ca să ne putem descurca mai bine şi noi şi ei în astfel de situaţii", adaugă doctorul.
Citeşte şi: #COLECTIV: Decontarea tratamentelor în străinătate pentru pacienţii din Colectiv, prelungită cu doi ani
Citeşte şi: #COLECTIV Victimele incendiului de la Colectiv cer extinderea cercetărilor faţă de firma de construcţii, societatea care a montat buretele, ISU şi direcţia de urbanism
Citeşte şi: #COLECTIV Un an de la Colectiv. Videoclip "Goodbye to Gravity", lansat cu 10 zile înaintea comemorării: " Clipul este dedicat prietenilor pe care i-am pierdut. Amintiţi-vă de ei" - VIDEO
Citeşte şi: Doi dintre acţionarii clubului Colectiv, audiaţi la DNA în dosarul celor doi angajaţi ISU anchetaţi - VIDEO
Citeşte şi: Procurorii de la Parchetul General fac cercetări privind spitalele care au avut în grijă pacienţii de la Colectiv
Citeşte şi: UPDATE Al doilea pirotehnist din clubul Colectiv a fost pus sub control judiciar - VIDEO
Citeşte şi: Preşedintele Asociaţiei Dăruieşte Viaţă, Carmen Uscatu, despre Colectiv: Medicii se temeau să ne spună ce au nevoie
Citeşte şi: Recuperare pentru răniţii din Colectiv, cu tehnici învăţate la un centru de mari arşi din Belgia
Citeşte şi: Însoţitorii răniţilor din Colectiv trataţi în străinătate primesc bani de la Guvern fără documente
Citeşte şi: Piedone, trimis în judecată în dosarul "Colectiv". Rudele decedaţilor şi răniţii din club cer daune totale de aproape 30 de milioane de euro
Citeşte şi: Anchetă finalizată în dosarul Colectiv
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:00
-
astăzi, 10:48
Loviturile israeliene ucid 17 palestinieni în Gaza. Ordin de evacuare pentru un spital din nord